Varför du bör se kvällens MLS-final

Som inför många säsonger och inför många ligor tänkte jag att denna säsongen då ska jag verkligen följa MLS seriöst. Men det är en satsning som gett blandade resultat, jag har följt med men för sällan faktiskt sett matcher.

Men som i alla sammanhang där det finns slutspel(eller kvalspel) får man närmast en andra chans att åtminstone ta in det avgörande. Man har visserligen missat stora delar av filmen men vet man om premissen kan det ändå ge något att se hur den slutar.

Därför rekommenderar jag starkt att ni också ser slutspelsfinalen av MLS. Den såkallade MLS Cup, problematiskt namn då man också har en faktisk cup, som spelas idag lördag klockan 22 svensk tid.

En final mellan Real Salt Lake och Sporting Kansas City. Många såklart på namnen och jag kan förstå det men jag skulle kalla det ett grovt misstag. För bakom dessa lag med iberiska prefix och osexiga amerikanska städer som bas döljer sig två välskötta, moderna och ytterst sevärda fotbollslag. Man får känslan att det är en EL-final mellan till exempel Atletico Madrid och Porto snarare än amerikaner som försöker casha in på sporten hela övriga världen älskar.

MLS som liga

MLS ses på flera olika sätt. Många buntar ihop dem med arabvärldens pengarika skal till klubbar där man kan få sin sista lönecheck. Det kan också ses som en uppgradering av det då folk åtminstone känner till ligan på grund av Beckham. Men inom USA är ”soccer” nu en av de största sporterna inte bara för små pojkar och flickor tills de blivit tillräckligt långa/muskulösa för de typiskt amerikanska sporterna. Soccer är nu snarare sett som något en ung amerikan ska följa. Förvisso är europeisk eller till och med sydamerikansk fotboll större än den inhemska men MLS växer i och med att den också gradvis accepteras av fotbollseuropa.

Beckham har varit väldigt viktig för utveckling och öppnat vägen för andra ”designated players”(stjärnspelare vars lön inte behöver räknas med i lönebudgeten) som Thierry Henry i New York, Robbie Keane i LA med flera.

Jag vill dock hävda, likt Graham Ruthven, att MLS nu har gått in i en tredje fas. Efter inledningen och Beckham-eran. En era där det inte bara finns ett par stora gamla stjärnor utan snarare spännande lag. Få har säkert missat Seattle Sounders inflytande med sin fantastiska arena och deras enorma supporterfölje och deras lokala rivaler Portland Timbers som är färre och mindre men minst lika(mer vill många mena) engagerade. Real och Sporting är liknande men inte riktigt lika eldiga och har färre variationer av hipster-fans. Men likt Sounders och Timbers är de välskötta, saknar internationellt erkända stjärnor och spelar bra fotboll.

Matchen på planen

Förutom att det är två lysande exempel på hur MLS-klubbar kan utvecklas är det två klubbar som har utvecklat en rivalitet. Många vill ej kalla det en rivalitet då man även i USA förknippar rivaliteter med geografisk närhet eller att man likt Lakers-Celtic kämpar om mästerskap under en längre tid.

Det är inte allt för troligt att Real och Sporting kommer dominera från och med nu då LA tidigare vunnit ett par titlar i rad, New York(och ytterligare ett NY-lag är på väg) har till slut blivit bra, Seattle och Houston kommer förbli starka och Portland blev denna säsongen ligans Swansea med sin unga spännande manager och lagets lika exalterande spel.

En anledning till att man utvecklat en rivalitet beror på att man har olika spelstilar. Förenklat så är Real det finspelande laget och Sporting är de som får skit för att de spelar för fysiskt.

Real’s general manager Gareth Lagerway beskriver det så här – “We play diametrically opposed styles of soccer, We want to keep the ball, we want to possess, we want to attack. Kansas City want to kick people.”

Det påminner inte lite om den moraliska överlägsenhet Arséne Wenger gärna tillskrivit Arsenal genom åren. Men RSL är inte något Arsenal riktigt. Potentiellt en light-version men signifikativ del av deras framgångar beror på en stabil defensiv med ett tryggtråkigt mittlås och ett mittfältsankare i Kyle Beckerman som påminner på sina sätt om Michael Carrick. RSL skulle dock kunna sägas vara dagens Arsenal; stabilare defensiv och en briljant nummer 10(Morales/Özil)

Och att utmåla SKC som Stoke är något udda. De är bakom Real det laget i ligan med mest bollinnehav och det är laget med flest skott per match. Snarare är man Man Utd till Reals Arsenal. Ett lag som visserligen är mycket fysiska och deras använding av långbollar är smart snarare än slentrian men framför allt är man ett topplag. Och med Graham Zusi och Benny Feilhaber har man två av ligans mest kreativa spelare på mittfält. Man har en bra blandning på laget helt enkelt.

En stor del till att man är det laget i ligan med flest gula kort(och Real är faktiskt inte alls långt bakom dem) beror snarare på deras Katalanska/Dortmundska presspel än att man är en bunt Roy Keanes. Dortmund och Barca drar också på sig en del kort/frisparkar på sitt aggressiva presspel och Sporting liknar även Dortmund i att man visserligen inte äger bollen jämnt men man har den tillräckligt och skapar väldigt mycket chanser. Chanser man behöver då de haft vissa målskytteproblem sedan deras storvärvning Bieler inte levererat.

Spelare att hålla koll på

Graham Zusi, Sporting: Playmaker-ytter och dribbler. Petar just nu Landon Donovan i landslaget. Lysande poängspelare med ett fantastiskt tillslag på bollen. Hade varit spännande att se i Premier League man är något av en late-bloomer då han är 27 år och gjorde landslagsdebut först 2012

Javier Morales, Real: Rutinerad argentisk playmaker leder tankarna till Riquelme men Morales är trots åldern liten och rörlig, mer lik Philip Coutinho och Reals offensiv vilar på hans fötter.

Aurlién Collin, Sporting: En fransman som kom till USA via Mallorca, Gretna, Panserrikos, Wrexham och Vitoria Setubal innan han dök upp i Kansas City. Är en stor fysisk mittback något i stil med Real Madrids Pepe och en anledning till varför SKC fått sitt dåliga rykte men är trots det en formidabel försvarare och enligt vissa ligans bästa mittback

Kyle Beckerman, Real: Reals rutinerade lagkapten, landslagsman och han bär vidare hårarvet från Cobi Jones. En fotbollsmodern defensiv mittfältare som är mer utav en bollspelare än en spelförstörare.
Matchen spelas på Kansas Citys hemmaplan då man från och med denna säsongen spelar finalen på hemmaplanen av det laget med bästa placering i grundserien.

Vad säger ni? Tänker ni se MLS-finalen ikväll?

Linhem på Twitter

Leave a Comment