Världens äldsta icke-engelska klubb

I den Walesiska Andradivisionen hittar vi världens äldsta icke-engelska fotbollslag: Cefn Druids. Även om Druids är världens äldsta nu existerande icke-engelska lag så håller de till på fotbollens bakgård. Namnen på lagen de möter är inte Man United, Chelsea eller Arsenal. Motståndarna heter till exempel Llanrhaedr-ym-Mochnant, Rhos Aelwyd och Llandudno. Här kommer en introduktion till Walesisk fotboll i allmänhet och Cefn Druids i synnerhet.

När vi talar om Walesisk fotboll tänker vi nästan uteslutande på de lag från Wales som finns inom det engelska ligasystemet.  De mest framgångrika är Swansea och Cardiff, men här hittar vi även lag som Wrexham samt de mindre framgångsrika Newport County, Colwyn Bay och Merthyr Town. Vad vi förmodligen inte känner till så bra ur vårt svenska perspektiv är de lag som håller till i det inhemska Walesiska ligasystemet.

DET WALESISKA LIGASYSTEMET
Welsh Premier League bildades 1992 som följd av att Wales inte hade en egen nationell liga och därför fanns en oro att FIFA inte längre skulle erkänna Wales som en egen fotbollsnation. Under förstadivisionen finns två andradivisioner, en för norra och en för södra Wales. Därunder finns ett sammelsurium av mindre ligor som är lika svåra att förstå som det Gaeliska språket.

Norra Wales andradivision heter Cymru Alliance, och här hittar vi Cefn Druids AFC. Laget har sina rötter i klubben Plasmadoc Football Club, grundad redan 1869. Det här gör Druids till den äldsta nu befintliga fotbollsklubben utanför England. (Oswestry Town är äldre än Druids men ligger geografiskt i England). Plasmadoc bytte namn till Druids redan 1872 när ett flertal mindre föreningar gick upp i klubben.

CEFN DRUIDS HISTORIA
Druids har även haft landslagsspelare, även om det nu är länge sedan. I den allra första landskampen som Wales spelade – mot Skottland 25 mars 1876 – ingick sex spelare från Druids. Det är fortfarande rekord. Mellan 1880 och 1904 spelade trettio av Druids spelare i landslaget och de gjorde totalt 44 landskamper.

Redan säsongen 1877/1878 var Druids finalist i Walesiska cupfinalen, och laget gick til final alla de första sex åren som finalen hölls. Totalt har Druids vunnit Welsh Cup åtta gånger och varit i final ytterligare elva gånger.

Cefn Druids moderna historia börjar 1992, då Druids slogs samman med Cefn Mawrs andra lag Cefn Albion. Säsongen 1998/1999 vann Druids Cymru Allaince och gick upp i högsta divisionen, Welsh Premier league. Laget avslutade säsongen på trettone plats och lyckades därmed hänga kvar. Säsongen 2001/2002 var laget i semifinal i Welch Cup för första gången på 98 år.

Åren fram till säsongen 2009/2010 lyckades Druids hålla sig kvar i Premier League, men den säsongen slutade med degradering till Cymru Alliance. Den gånga säsongen slutade Druids på tredje plats, och missade därmed chansen att flyttas upp i Premier League.

KOMMANDE SÄSONG
Förberedelserna för kommande säsong är nu i full gång. Redan har Druids manager Huw Griffiths förlängt med de tre viktiga spelarna Warren Duckett, George Hughes and Ashley Wilson , och ett antal nyförvärv är på väg in. Försvarsspelaren John Keegan, med ett förflutet i York City och Chester City, har redan skrivit på.

Den förre Druids-splaren Tony Cann har bestämt sig för att komma hem, och dessutom har Warren Duckets bror Kieron skrivit på. Yttern Kevin Roberts som precis som Kieron Ducket kommer från Penycae har satt sin underskrift på ett kontrakt med Druids, och när laget nu lyckats förlänga med sin målvakt Elliot Power har man lagt en stabil grund för att bli ett topplag även kommande säsong, som inleds på bortaplan mot Llanrhaedr-ym-Mochnant lördag 14 augusti. Vem vet – kanske vi till och med får se Cefn Druids i Europaleague-kval i framtiden?