Världens säkraste jobb

David de Gea är alltså, inte helt okänt, personen som drog det längsta strået till Van De Sar’s ersättare. Det har förmodligen varit en omtumlade tid för den, än, unge och tappre de Gea då han i princip gått från bänk i spansk medelklubb till startelva i världslag på bara ett år. Frågan är hur det påverkar hans uppdrag: vara världens säkraste man.

För det är varken mer eller mindre vad han förväntas vara efter att för 18 miljoner Euro gått över från Atletico Madrid till Manchester United. Låt oss göra en snabb liten uppföljning på hur det har gått hittills.

Låt oss kicka av med den svajande insatsen i Community Shield på Wembley. En tillsynes rädd och osäker de Gea tvekar i ett inlägg och ger Man City’s Joleon Lescott tid och rum nog att simpelt nicka in ett noll. Även ett långskott från den tokheta Dzeko ville senare leta sig in, och ja, ett antal ögonbryn reste sig i detta nu.

Efter att även en klart tagbar boll i en senare match mot West Brom letat sig in lite för lätt, var oron hos Ferguson förmodligen ett faktum. Trots detta har Sir Alex fokuserat en rak och försvarande ton angående oroligheterna. Även Rooney står upp mot den något altererade kritiken. Till Manchester Evening News säger han:

”He is a strong character. After the Manchester City game, and then West Brom he didn’t seem to be affected.

”The last couple of games he’s done well for us and he will only get better the more he plays.” (Manchestereveningnews.co.uk)

Rooney fortsätter samma intervju i ett, vad det verkar, hyllande tillstånd där han bland annat jämför de Gea’s utsparkar med ‘Edwin’s’.

Vad finns det för slutsatser att dra av detta?

Jo, ska du nu vara instabil, se till att vara det när det passar bäst. En hyllande Rooney är ett gott tecken. Det är något alla United-fans säkerligen snappat upp vid det här laget. Efter en uppvisning som den mot Arsenal senast är givetvis stämningen i truppen på topp. En hyllande och spelsugen Rooney lyfter, på planen, gärna fram unga spelare som Wellbeck, Young och Anderson. Som också har klivit fram med besked. Likväl som det lika unga försvaret har levererat den trygghet och stabilitet som ändå förväntas.

Det kan därför tyckas viktigt att även den spanske ’jag-borde-absolut-borde-fundera-över-hurvida-jag-klär-i-skägg’ herren även infinner samma lugn. Trots att det givetvis finns många nivåer kvar innan vi pratar samma lugn som sin företrädare.

Upphovsmakarna till all denna storm av kluvna åsikter måste ändå lugnas något av en räddad straff. En ovanligt dåligt slagen sådan. Men in gick den inte. Inte heller gick någon boll i nät för Tottenham i ett tidigare möte.

Jag måste medge att jag personligen rynkat pannan oroligt i samband med vissa insatser. Men det jag letar efter är inte antal nollor, inte heller är det intressant om de Gea’s lag vinner matcher. Det jag letar efter är en attityd. Det må låta psykologiskt, eller bara löjligt om ni så vill, men en hängiven och envis attityd är vad som behövs för att bli personen med det lilla extra. Jag menar, talangen finns där. Det litar vi ändå på att Sir Alex har nog med känsla för att avgöra. Historiskt sett; tvekar på Van de Sar’s välmående efter att två Argentinska bolltrollare tunnlat honom i en VM-match 2002, men uppenbarligen gick det bara uppåt efter det. Undra varför.

Jag ska låta Wayne Rooney, den hyllande forwarden med det nu så tjocka fluffiga håret, avsluta detta inlägg. Han säger detta i samband med dubbeltabbarna mot Man City. Han ger mig den lilla extra dos av hopp jag behöver för att även jag ska tro på att de Gea ändå kan bli en stor målvakt en regnig dag:

”He was on the training pitch the next day, working hard.”

 

Källa: Manchester Evening News

 

Leave a Comment