Vart tog Henkes gamla lagkamrater vägen?

Antagligen var det fler än jag bland Sveriges befolkning som intresserade sig för Celtic när Henrik Larsson spelade där. Jag har kvar minnen av Henke och hans kamrater, hans radarpartner Chris Sutton, vänsterspringaren Alan Thompson, högersidans motsvarighet Didier Agathe, Bobo Baldé i försvaret och många fler. Men vad hände med dem efter att Henke lämnat för Barcelona 2004?

Chris Sutton, den långa nickspecialisten som slog igenom i Norwich, för att sedan bli en stjärna i Blackburn när de överraskande vann Premier League, kom till Celtic efter en misslyckad säsong i Chelsea. I Skottland hittade han tillbaka till målformen han haft i Norwich och Blackburn. Efter sex år, 130 matcher och 63 mål så lämnade Sutton Celtic 33 år gammal. Han spelade sedan några matcher var i båda Birmingham-lagen, först 10 matcher och 1 mål för Birmingham City och sedan 8 matcher för Aston Villa innan han lade skorna på hyllan.
Han har sedan utbildat sig till manager, och tränar just nu Lincoln i League 2.

Alan Thompson, var en mycket målfarlig ytter. Han kom till Celtic samtidigt som Sutton, och gjorde imponerande nog 37 mål på 158 matcher som vänsterback eller ytter. Kusligt nog gjorde han exakt lika många mål för Bolton på 157 matcher några år innan. Gordon Strachan som efterträdde Martin O’Neill valde att inte spela med Thompson, som nu var rätt gammal för en ytter, och han lånades ut till Leeds, som sedan köpte loss han, men de lånade i sin tur ut han till Hartlepool, Thompson lade av 2008, och är nu tränare för Newcastles reservlag.

Paul Lambert var ankaret på mittfältet. Han hade kommit till Celtic efter en lyckad säsong i Borussia Dortmund där han vann Champions League. Han har efter karriären likt många andra blivit tränare, men verkar utan tvekan vara den bästa. Han tog Wycombe till semifinal i Ligacupen 2006, och tog sedan över Colchester inför 2008/09. Han ledde Colchester till en chockseger i premiären, 7-1 över rivalerna och nyss nerflyttade Norwich. Norwich sparkade sin manager, och en ännu större chock blev det när Paul Lambert blev ersättaren. Han har sedan fört Norwich till en stor ligaledning på väg tillbaka till Championship.

Neil Lennon spelade som en typisk rödhårig ettrig innermittfältare. Han spelade över 200 matcher och gjorde bara tre mål. Han spelade korta vändor i Nottingham Forest och Lambert-tränade Wycombe innan han slutade. Han är just nu manager över Celtic som just sparkat Tony Maybrow medans de letar efter en permanent manager.

Didier Agathe kom till Celtic väldigt billigt från Hibernian, och han blev bofast på högerkanten. Han spelade sedan knappt under Strachan och löstes från sitt kontrakt, O’Neill som nu tränade Aston Villa skrev kontrakt med honom, men 32 år gammal hade han tappat det mesta av hans främsta vapen, snabbheten, och han var för dålig för Premier League. Sedan 2007 spelar han för en liten klubb på ön Reunion som han är född på.

Bulgaren Stiliyan Petrov kom redan som 20-åring till Celtic och är en av få som haft en lyckad karriär efter Celtic. Likt nästan alla av O’Neills generation lämnade han 2006, men likt få andra har han fått mycket speltid, men O’Neill plockade med honom till Aston Villa där han är ordinarie på mittfältet.

Bobo Baldé var i princip den enda som stannade under Strachan, men han var otursförföljd under sina sista år i klubben, först var han tvungen att opereras efter magmuskelproblem, och sedan bröt han benet. Sedan 2009 spelar han för Valenciennes i Ligue 1.

AIK-sonen Johan Mjällby kom året efter Henke till Celtic och spelade bara en match mindre där än han gjorde i AIK. Efter en kort sejour i Levante och comeback i AIK lade han av, och blev för några dagar sen assisterande manager åt gamle polaren Lennon.

Alan Stubbs regerade i Celtics mittförsvar under sju år. Han kom till laget efter strax över 200 matcher i Bolton, och blev efter Celtic-tiden ordinarie i Everton. Han lämnade laget för Sunderland 2005, men återvände efter sex månader utan speltid. Han har även besegrat testikelcancer, som han hade under det sista året i Celtic.

Jackie McNamara var kapten och spelade oftast högerback eller i tre back-linjen som de ofta ställde upp med. Han var i Celtic i tio år, slutligen lämnade han laget för Wolverhampton, som han spelade för innan han återvände till Skottland och spelade för Aberdeen, Falkirk och Partick (det tredje Glasgow-laget). Han bröt benet i en match med Partick och kanske lägger av.

Den slovakiske mittfältaren Lubomir Moravcik var mycket teknisk och offensiv. Han hade spelat i bland annat St. Ettienne innan där han gjorde 31 mål på 197 matcher, men det gick ännu bättre i Celtic, där han gjorde imponerande 29 mål på bara 76 matcher. Efter en kort period i japanska Chiba lade han av 2005.

Joos Valgaeren spelade ihop med Baldé eller Stubbs i mittförsvaret, efter fem år i Celtic återvände han hem till Belgien och Club Brugge 2005. Han klev över till grannlandet Holland och FC Emmen och spelade en säsong där innan han lade av 2009.

Som avslutning på denna genomgång av Celtics gamla spelare:

Henke
Thompson
Sutton
Agathe
Lambert avgör Old Firm

William Edström

1 Comment

  1. ert

    intressant

Leave a Comment