Veckans bästa/sämsta från varje liga

Fotbollsoraklets omtyckta artikelserie fortsätter att leverera. Idag, måndag, publicerar vi allt det bästa och sämsta från helgens toppfotboll i Europa. Missade du det bästa eller sämsta från din liga? Du hittar det här!

England

Veckans bästa – Liverpool
Efter en bitvis bedrövlig ligasäsong så visade Liverpool musklerna i veckans cupspel. Man slog inte ut ett, utan två Manchesterlag. Först var det City som efter 2-2 på Anfield( 3-2 till Liverpool totalt) får nöja sig med att se ligacupfinalen på TV. I lördags var det så Sir Alex Ferguson och hans röda djävlar som fick sträcka vapen efter att Dirk Kuyt skickat in den avgörande 2-1-projektilen med mindre än 10 minuter kvar att spela. Nu återstår det att se om de här tunga segrarna kan smitta av sig på ligaspelet så att Liverpool kan ta upp kampen om den åtråvärda fjärdeplatsen.

Veckans sämsta – Liverpools publik
Det var givet att det skulle bli en speciell match för Patrice Evra eftersom det var första mötet sedan de händelser som föranledde Luis Suarez åtta matcher långa avstängning. Man kan diskutera domen mot Suarez i timtal och vilka ord som betyder vad i olika delar av världen samt hur olika spelare döms för samma förseelser. Men att, som Liverpools publik gjorde, konstant bua ut, häckla och håna spelaren i fråga ger en fadd eftersmak i munnen. Om man anser sig förorättade av FA och att Evra är en skurk så ska man inte sänka sig till samma nivå utan istället hålla en civiliserad ton, det ger mer respekt tillbaka.

/Jon Lidberg

Italien

Veckans bästa – Genoa – Napoli
Hela fem mål inom loppet av 51 minuter. Så såg det ut när Genoa tog emot Napoli på Luigi Ferrari i Genova. Första halvtimmen förblev mållös, men sedan gjorde Rodrigo Palacio 1-0 för hemmalaget. Alberto Gilardino utökade till 2-0 fem minuter senare och Palacio såg ut att avgöra matchen med sitt 3-0-mål 20 minuter ifrån full tid. Inhoppande Edinson Cavani, av många ansedd som Napolis främste, reducerade till 3-1 efter 81 minuter och anfallskollegan Ezequiel Lavezzi satte spänning i matchen minuten senare med sitt 3-2-mål. Efter detta kunde dock Genoa hålla undan och säkra tre mycket viktiga poäng.

Veckans sämsta – Inters insats mot Lecce
Lecce ligger på nedflyttningsplats i Serie A efter 20 omgångar. Detta hindrade inte att man kunde skrälla hemma mot Inter och vinna matchen med 1-0 efter mål av Guillermo Giacomazzi i slutet av första halvlek. Inter hade varit på samma poäng som treorna Udinese vid seger, men nu slarvade de med koncentrationen och åkte på en förlust istället. I nästa omgång väntar ligaåttorna Palermo hemma på San Siro, då gäller det att Claudio Ranieri och hans mannar höjer sig ett par snäpp om de ska vinna.

/Henric Holmberg

Spanien

Veckans bästa – Real Sociedad
I skymundan av Villarreals poäng mot Barcelona imponerar Real Sociedad allt mer ju längre säsongen lider. Från att ha legat i bottenträsket klättrar nu baskerna allt högre upp i tabellen.
Med gårdagens 5-1-vinst mot Sporting Gijón klättrar Real Sociedad till en respektabel 12:e-plats.

Veckans sämsta – Domarna
Den spanska domarkårens förtroende sjunker för var match som går denna säsong. Rena idiotbeslut tas i så gott som varje match och varför man inte slutar att bli överraskad är ett mysterium.
I helgen dömdes exempelvis Sevillas kvitteringsmål mot Málaga bort, vilket var felaktigt, och i matchen mellan Real Betis och Granada delades hela sju gula kort ut – EFTER matchminut 80. Alltså sju gula kort på runt tio spelminuter.
Vidare var även matchen mellan Racing Santander och Valencia kortrik då tio gula kort och två röda delades ut under matchen.
Säsongens mest uppenbara misstag hittar vi i en cupmatch då Isaac Cuenca lurar skjortan av domaren.

/Johannes Johnsson

Tyskland

Veckans bästa – Seriens jämnhet
Veckans bästa är att topp fyra-lagen nu börjat dra ifrån Werder Bremen och Leverkusen som bara fick 1-1 i sin match i helgen. Tre lag har samma poäng och Mönchengladbach är 1 poäng bakom de tre. Alltså en seger för topp fyra-lagen (de som innebär champions League).

Veckans sämsta – Freiburg
Veckans sämsta är Freiburgs första 15 minuter mot botten kollegan mainz05. Mainz05 tilläts göra inte mindre än 3 mål på en kvart och matchen dog. Inte alls bra av Freiburg som behöver ta poäng mot lag som Mainz.

/Stefan Börjesson

Sverige

Veckans bästa – John Guidetti
Förra veckan var han sjuk – då förlorade Feyenoord mot VVV-Venlo. Mot Ajax var han tillbaka igen – då vann Feyenoord med 4-2 och Guidetti gjorde hattrick. Christian Eriksen gav Ajax ledningen, men Guidetti gjorde 1-1 på en straff som han själv fixat med ett skott i nättaket och gav sitt lag ledningen tio minuter senare i en tilltrasslad situation framför mål. Otman Bakkal utökade till 3-1 innan Erwin Mulder, Feyenoords målvakt, bjöd på en grov tabbe och gav bort 3-2 till Ajax. Det spelade dock ingen större roll, eftersom Guidetti fullbordade sitt hattrick och avgjorde till 4-2. 19-åringen har nu gjort 14 mål på 13 ligamatcher. Vad säger du om detta, Erik Hamrén?