Veckans historia: Fergusons första tränarjobb

Det finns inget bättre än en bra historia om fotbollsspelare och framförallt om den är okänd. När man läser fotbollsbiografier inser man att det finns hur många som helst och jag har nu bestämt mig för att bjuda på några av de bästa historierna som jag kommit över i mitt läsande. Förutom dessa kommer jag även ta upp något kul citat som jag hittat.

Eftersom det är premiär för dessa historier så hämtar jag veckans historia från Sir Alex Fergusons debut som tränare. Ferguson tog i juli 1974 över skotska division 2 laget East Stearlingshire som hade hamnat sist i ligan året innan vilket gjorde laget till landets sämsta. En stor anledning till att Sir Alex hamnade just i denna klubb var att han hade misslyckats på anställningsintervjun för jobbet som manager för Queens Park där han tidigare själv hade spelat. Men här stod han nu och jobbet började mer och mer se ut som ett rena självmordsuppdraget. East Stearlinshire hade förutom de härliga meriter jag redan nämnt även en trupp som bestod av åtta spelare och saknade en målvakt. När Ferguson väl mötte klubbens ordförande Willie Muirhead sa han därför.
”Vet du att man behöver elva spelare för att ens få starta en match samt två avbytare?” Muirhead lugnade Ferguson med att berätta att man skulle ha möte i styrelsen direkt efter Fergusons första träningspass med laget för att diskutera frågan om transferbudget. Efter träningen satte sig Ferguson ned och väntade på de goda nyheterna.
”Tvåtusen pund Mr. Ferguson. Jag vet att det inte är mycket men det är allt vi kan avvara.”
Ferguson skriver i sin biografi att med en sådan transferbudget var det bara att börja jaga kontraktslösa spelare. Det gick tillslut väldigt bra för Ferguson med laget och han lyckades få ihop sitt lag. Man kan väl bara konstatera att det är lite skillnad på det lag han hade hand om från början och det lag han hade när han gick i pension.
Källa: Managing My Life: My Autobiography Sir Alex Ferguson, 2000

 

Veckan citat:
”Min fru sa till mig i sängen, ´Gud, dina fötter är kalla.´ jag svarade, ´Du kan kalla mig Brian i sängen, älskling” Brian Clough
Kommentar: Glöm ”Special one” det här är kaxighet!

Leave a Comment