Veckans historia: När Rush kunde gått till Napoli

För ett par veckor sedan var jag intervjuades jag i Radio1 som deltagare i Kanal 5 ”De dejtbara.” Jag fick då frågan om vad jag visste om Liverpools skyttekung Ian Rush och berättade då att han var nära att gå till Napoli under sin karriär så därför tänkte jag nu köra historien här också.
Året var 1984 och Ian Rush hade precis skaffat sig en agent vid namn Charles Roberts. Roberts meddelade snart att Napoli var intresserade av att köpa Rush men Rush var tveksam. Liverpool dominerade europa hade precis vunnit Mästarcupen (Champions League) och han trivdes bra i klubben och kände därför inget behov av att flytta men valde ändå att åtminstone lyssna på vad Napoli var villiga att erbjuda. När Rush fick veta att det handlade om 1 000 000 pund i sign on bonus och där efter ett tre års kontrakt med 330 000 pund om året svimmade han nästan. Han insåg att ett med ett sådant kontrakt kunde han försörja sin familj och även sig själv och sin fru resten av livet. Rush fick erbjudandet på torsdagen och visste att italienska transferfönstret skulle stängas lördag. Man hade alltså knappt två dagar på sig att få igenom affären och när Roberts väl fick tag i Liverpools ordförande John Smith visade det sig att han befann sig i Wimbeldon för att följa tennisen. Det här var en tid då mobiltelefoner inte existerade och först på fredagen lyckades man nå Smith som lyssnade på erbjudandet och bad att få återkomma på måndag. Det här gjorde att Rush missade chansen att gå till Napoli och Liverpool besvarade aldrig ens Napolis förfrågan. Napoli valde bereda att betala 4 500 000 pund och när väl Rush tre år senare gick till Juventus gjorde han det för 3 200 000 pund alltså förlorade Liverpool över en miljon pund på att man var för långsamma i förhandlingarna. Rush lyckades aldrig i Juventus dels för att han inte hade lagspelare som Kenny Dalglish och Graeme Souness bakom sig och dels på grund av att han hade svårt att anpassa sig till livet i Italien och ett år efter övergången var han tillbaka i Liverpool. Vad gäller Napoli satsade klubben sina pengar istället i en vis Diego Maradona så Napoli gråter nog inte floder över att man aldrig fick igenom köpet av Rush.

Veckans citat: ”Självklart vill jag gräva ned stridsyxan. – I Sam Logdsons bakhuvud!” Brian Clough när han var i konflikt med Derby Country ordförandet Sam Logdson. Kommentar: Lite väl brutalt men så mycket Clough.

Leave a Comment