Veckans historia: Så roligt kan man ha på en taktikgenomgång

Just nu förbereder sig många landslag sig inför VM-kval matcher ikväll och vad passar då bättre än att ta veckans historia från just en förberedelse inför en match i VM. Året är 1990 och VM spelas i Italien och Bobby Robson håller taktikgenomgång inför sitt Englands kvartsfinal mot Kamerun och visar videoklipp från afrikanernas tidigare matcher.
I detta mycket allvarliga sammanhang kom Paul ”Gazza” Gascoigne på att han ska liva upp stämningen lite. Varje gång gör en bra passning lät han ”Mmmmm!” för att visa sin uppskattning och varje gång dem passade fel lät”Oohhhh!” i besvikelse.
Det dröjde inte länge förrän Gazza fått i stort sett hela truppen att låta ”Mmmmm!” när Kamerun gjorde bra och ”Oohhh!” när dem gjorde något dåligt. Det tog Bobby Robson en bra stund att förstå vad som pågick framför honom men när han väl gjorde det blev han vansinnig över hur laget drev med en seriös taktikgenomgång. Efter en stund kom han fram till att det var Gazza som startat allt.
”Oh ja!” skällde Robson på Gazza. ”Du kan hålla med ditt mmmm nu men du kommer att vara den första utbrister oohhhh om vi skulle förlora mot Kamerun!”
Gazza själv menar i sin biografi att det inte är det att han inte lyssnade eller var uppmärksam under taktikgenomgångarna.
Det är bara så att han alltid trott på sin egen förmåga och därför oftast inte brytt sig så mycket om motståndet. Därför hände det mer än en gång att han som ung förstörde taktikgemgången. Ja så kul kan man också ha under taktikgenomgångar i landslaget.
Källa: Gazza My Story, Paul Gascognes biografi

Veckans citat: ”Det finns två stora lag i Liverpool: Liverpool och Liverpools reservlag.” Bill Shankly.
Kommentar: Som Liverpool supporter kan man inte annat än älska den mannen. Grattis i efterskott Shanks! Shankly skulle blivit 100 år i måndags.

Leave a Comment