Veckans övergång – Italien: Frey till Genoa

 

Foto: Roberto Vicario

Jag hade först tänkt skriva om Stekelenburg till Roma, men eftersom det redan kommit upp en artikel om det under dagen valde jag en annan målvaktsvärvning. Nämligen den franske landslagsmålvakten Sebastien Frey, som under de senaste säsongerna vaktat buren i Fiorentina. Nu är hans tid i Viola dock över, Genoa har nämligen valt att värva honom inför säsongen 2011/12 som en ersättare till Eduardo. Det är en mycket intressant värvning enligt mig själv, han kommer bli en stor tillgång för Genoa och han blir en nyckelspelare direkt.

Fiorentina ville inte ha Frey kvar och erbjöd därför honom till Genoa som varit på jakt efter en ny målvakt under sommaren. Förstavalet Emiliano Viviano åkte på en allvarlig knäskada och Salvatore Sirigu skrev på för PSG, då fanns det bara Frey kvar på listan. Fransmannen har skrivit på ett femårskontrakt, värt 1.8 miljoner euro per år. I och med detta blir landslagsmålvakten klubbens bäst betalda spelare. Frey har hunnit bli 31 år men håller fortfarande hög klass och ersätter nu alltså Eduardo, som har blivit utlånad till Benfica säsongen ut. Förmodligen blir det köpet permanent, Genoa verkar vilja satsa på Frey nu.

Frey gick till Fiorentina 2005 på lån, under hans arton matcher gjorde han tillräckligt bra ifrån sig för att få ett permanent kontrakt och till slut blev det ytterligare 157 matcher i Viola-tröjan, mycket meriterad Serie A-målvakt alltså. Inför denna säsong var Frey bara tredjevalet i Fiorentina, både Boruc & Neto gick före honom i rangordningen. Både klubben och fransmannen med två A-landskamper i bagaget ville alltså gå skilda vägar. Genoa var intresserade och Frey själv sa att han gärna ville spela där. Detta ledde senare till att han skrev på för klubben, ett femårskontrakt är det som gäller vilket betyder att Frey är 36 år när kontraktet går ut.

Jag själv har inte sett Frey spela så värst mycket, men enligt mig är han en klassmålvakt som Genoa kommer ha nytta av många år framöver. Det är många som anser att han borde ha fler landskamper på sitt konto, i en sådan nation som Frankrike är det ett kvitto på vilken kvalité Frey besitter. Han har varit en av Fiorentinas viktigaste spelare under de senaste åren och räddat många poäng genom säsongerna. Han kommer med all säkerhet att spela 30-35 ligamatcher under säsongen, om han inte drabbas av en skada. Han har drabbats av en del skador genom åren, men förhoppningsvis blir han skadefri under större delen av sin tid i Genoa.

2 Comments

  1. Djak

    Tycker Italien skriventerna är bäst. Följer allt där

  2. Tack så mycket, Djak!

Leave a Comment