Veckans Spanien med Nina Ljung Fredman

Foto: Okänd

Mitt sista inlägg på Fotbollsoraklet blir Veckans Spanien med Nina Ljung Fredman som gäst. Hon är redaktör för Real Zaragozas sida på SvenskaFans, och är en väldigt trogen Zaragoza supporter. Vi har också Johannes Johnsson och Anatoli, från vår redaktion som deltog.

1) Nu är juluppehållet över och spansk fotboll är äntligen tillbaka. Hur känns det?

Johannes: Givetvis känns det alltid lika bra som vanligt när fotbollen återvänder i rutan. För min del saknar jag mest den spanska fotbollen under sommaren, även om man blir bortskämd med EM, VM och OS.

Anatoli: Det känns fint. Med några julkilon extra är man redo för ett rejält race.

Nina: Jag säger som gert Fylking närhelst Nobelpristagrna i litteratur tillkännages: äntligen. Jag kan förvisso bara tala för mig själv här men jag tycker man tappar fattningen om tiden en aning under de här uppehållen. Världen känns inte riktigt i fas utan La Liga på helgerna. Veckorna ter sig olidliga.

2) Vad förväntar ni er av säsongens ”andra halvlek”, vilka lag ska bli bättre och vilka lag faller?

Johannes: Jag förväntar mig att Atlético Madrid rycker upp sig nu när de anställt Diego Simeone som tränare. De har en riktigt vass trupp och borde onekligen ligga högre upp i tabellen.

Tråkigt nog tror jag att Levante kommer att tappa någon placering under våren. Det brukar vara svårt för skrällagen att hålla en hög nivå genom hela seriespelet, vilket Espanyol visade ett bra exempel på förra säsongen.

Anatoli: Jag förväntar mig ett sjuhelvetes Barca-Real race.
Barca kommer nog öka på med ännu en (!) växel, samtidigt tror jag Diego Simeone kan vara rätt injektion i Atletico som med ny tränare och förlusten av Reyes kanske enar sig och börjar klättra. Eller så gör de en klassisk Atletico och faller ännu lite till. Intressant i vilket fall som helst.

Nina: Min personliga förhoppning är förstås att Real Zaragoza får en nytändning i och med tränarbytet. Vi ligger för näravande allra sist i tabellen och har fem poäng upp till strecket, men när Gay och Nayim tog över 2010 såg det faktiskt värre ut poängmässigt, och den gången bar det till slut.
Vad gäller övriga bottenlag tror jag utvecklingen kommer påminna om föregående säsonger, det kommer vara otroligt jämt, och förmodligen kommer det delvis att bero på spelschemat vem som åker ur och vem som klarar sig.
I toppen tror jag inte att det händer så överdrivet mycket. Real Madrid och Barcelona kommer att göra upp om ligatiteln, den jag tänker tappar lite är Levante här nu i vår, eventuellt kan de hänga med i kampen om Europaplatserna men jag tror de gör en Herculessäsong – en kanonhöst, och en platt vår.
Håller tummarna för att Osasuna klamrar sig fast på den övre halvan, det vore väldigt kul att se dem i Europa.
Jag tror inte Atlético rycker upp sig särskilt, utan att de får nöja sig med att sluta omkring 10-strecket, nån placering över eller under gör ingen direkt skillnad här. Med tanke på hur de satsade inför säsongen måste de anses vara årets flopp so far.
Jag tror fortfarande att Real Madrid vinner, och nu ska jag väl inte junixa degraderingsplatserna men: Mallorca, Racing och …. Villarreal?

3) Real Madrids anfallsstjärna, el Pipita har öst på med mål under den här säsongen, och sitter fortfarande på bänken. Vi leker med tanken om att just du var ”the special one”, vem av Karim Benzema och Higuain skulle du peta?

Johannes: Jag skulle inte peta någon av dem. I min värld borde båda två få spela och skulle kunna ta plats i en 4-1-2-1-2-formation av detta slag:
Casillas
Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo
Alonso
Di Maria Ronaldo
Özil
Higuain Benzema

Anatoli: Lyxproblem i sin renaste form, ändock är det problem. Från att förra säsongen vara svältfödd på anfallare har Mourinho nu två heta världsanfallare och även en Callejon som inte förnekar sig. Just nu är dock Benzema mitt förstaval. Han har en intelligens i sitt spel över en större yta än Higuain. Men är det inte dags att spela båda snart? Kolla Higuains framspelning senast i cupen..

Nina: Svårt. Higuan kanske är en vassare målskytt men det känns som om benzema gör mer för laget i sin helhet, och därför hade jag – om än inte med någon övertygande marginal – valt honom.

4) Sandro Rosell gick ut och avslöjde att han ville att Marcelo Bielsa skulle bli Pep Guardiolas ersättare när spanjoren väljer och lämna Barca. Flipp eller flopp?

Johannes: På tu man hand känns det inte som att det blir varken flipp eller flopp. Chilenaren Bielsa har inte lyckats så bra som han hoppats med Athletic Bilbao, men med Barcelona skulle han få en mycket starkare trupp. Sen har jag alltid ställt mig frågan; Går det ens att misslyckas med Barcelona?

Anatoli:  Bielsa har ju själv talat emot detta, men vad som händer återstår att se. Bielsa kan nog vara den tränare i världen som skulle vara bäst lämpad för uppgiften. Han har en fotbollsfilosofi som går i Barcas linje, samtidigt som han skulle ha stake nog att ändra där han anser det nödvändigt. Så visst, om det skav vara någon ska det vara Bielsa.

Nina:  Jag tycker det är ett intressant val, om inte annat. Mest för att Lucho Enrique känts så given som Peps efterträdare och då de är grenar på exakt samma träd kan jag tycka det vore ett ganska trött val. Inte för att man ska ändra på ett vinnande koncept, men risken med att hänga fast för länge vid samma idéer är fatal. Därför hade det varit väldigt spännande att se vad Bielsa kunde göra med Barcelona.

5) Levante har gjort en otrolig första halva på säsongen, vilken position i ligan ligger Levante i när vi summerar säsongen?

Johannes: Som jag skrev ovan tror jag tyvärr att Levante tappar en och annan placering. En sjundeplats tippar jag att de hamnar på när 38 ligamatcher är spelade.

Anatoli: Levantes vår har varit magisk, och man har visat upp ett mod och ett självförtroende som imponerat stort. Dock har de Malaga och Sevilla bakom sig som är två lag jag tror kommer väl förberedda inför hösten. Man kan hoppas på Levante men bristen på rutin samt ganska tunn trupp gör att ett fall är nästintill oundvikligt. Vi ser prov på det nästan varje säsong runtom i Europa.

Nina: Nu ska vi ha i åtanke att det förra säsongen skilde 2 poäng mellan plats 10 och plats 17 och därför är det sånär omöjligt att placera lagen som man föreställer sig kommer sluta här någonstans i maj. Och det är det jag tror att Levante kommer att göra.
Vill inte ta ifrån dem någonting, de har gjort en fantastisk höst, men jag har svårt att se det bära hela vägen, även om jag håller en tumme för dem.Jag skulle säga någonstans mellan 9 och 14. Det kan komma att bero på målskillnad.

6) Det är så att det här är min sista artikel på Fotbollsoraklet, jag kommer att fortsätta vidare och starta en spansk fotbollssida som kommer heta HolaSpanien.se. Hur viktigt är det att spansk fotboll uppmärksammas här i Sverige? Spansk fotboll har länge varit i ”skuggan” av italiensk, samt engelsk fotboll.

Johannes: Givetvis är det alltid viktigt att spansk fotboll får sin tid i rampljuset också. Många skräms nog bort från den då lag som Real Madrid och Barcelona dominerar totalt och får det mesta som de vill. Tråkigt, men sant. Lite rättvisare förhållanden för de andra lagen i ligan, och hjälp från FIFAs nya värvningsdirektiv, så kan man nog ge dem en match i framtiden.

Anatoli: Till att börja med får vi tacka dig Salar för ditt arbete på Oraklet och önska dig lycka till med din nya satsning. Gällande spansk fotboll är det självklart viktigt att den uppmärksammas men den är på uppgång och ”skuggan” är naturlig. -70 och -80-talet skapade sina engelska entusiaster med stryktipset. Sen kom 90-talet med Milans storhetstid och Uno Kryss Due. 2000-talet har med Reals Galacticos och de senare årens dominans av Barcelona kryddat med Zlatans säsong attraherat en helt ny generation. Så självklart kommer fokuset flyttas. Det är naturliga cykler och varje liga har sin charm.

Nina: Givetvis är det föredömligt att slita för att mer ljus ska hamna på ligan och erbjuda bra bevakning i syfte att få upp ögonen på fler människor.
Sedan är det förstås marknaden som styr, och den är för närvarande inte lika ovillig att medge att La Liga är mer än en tvålagsliga som Real Madrid och barcelona är av att försöka få till en långsiktig förändring genom att bland annat omförhandla TV-avtalen (något LFPs ordöfrande dock gått ut och lovat att man ska göra). Allting beror förstås inte på dem, men en stor del gör och någonstans måste man börja.
Just det här är den vanligaste invändningen människor jag möter har mot Ligan; den om att det bara handlar om Barca och Real, och att det är tråkigt. Jag kan delvis förstå tänket, men jag som den beivrare av bottenstriden jag är, håller inte alls med.
Eftersom man ser vad man vill eller förväntar sig att se är det viktigt att det vid sidan av alla stora sajter som enbart drivs i vinstbringande syfte kunna presentera ett bredare alternativ, som kastar sken på allt det de i kommersens namn sätter i skuggan.

 

Då var det klart! Redaktionen tackar Nina Ljung Fredman, Johannes och Anatoli för att de ställde upp i vad som kan bli, Fotbollsoraklets sista Veckans Spanien om ingen väljer att fortsätta med det nu när jag kommer fortsätta vidare. Mitt sista inlägg som sagt, jag vill tacka alla läsare för stödet och mina kollegor. Må Fotbollsoraklet få en väldigt, väldigt ljus framtid!

 

2 Comments

  1. poo

    fan vad jobbig du e salar! du skriver bara om dig själv….

  2. G

    Riktigt bra artikel!! Kul att se Nina med, läser dina grejer på SF! jättebra ju! Älskar både din öppning, ditt kunnande om ligan och ditt sätt att skriva, du tar som alltid upp artiklar till en helt ny nivå =)Gud jag saknar också fotbollen, vill att den ska börja nu!!!

Leave a Comment