Veckans talang

Frederico Macheda Veckans talang!

Denna vecka riktar vi blickarna mot Italien och dess huvudstad Rom.  Den 22 augusti 1991 föddes en pojke vid namn Federico Macheda, en pojke som växte upp på Roms bakgator i fattigdom och misär, nu spelar han i Manchester United. Federico Macheda började sin fotbollskarriär i den italienska klubben Lazio år 2006. Där började Macheda utvecklas och inom kort så började storklubbarna att se hans potential och ställa sig på kö för att försöka knyta till sig anfallaren. Det var lönlöst för Lazio att försöka behålla Macheda. Italienska klubbar får nämligen inte skriva proffskontrakt med spelare som är yngre än 18 år. En regel som inte är detsamma i England, i England får man skriva proffskontrakt med spelare efter att de fyllt 16 år. Sagt och gjort, några dagar efter Machedas 16 årsdag så erbjöd Manchester United Machedas familj cirka 900,000 kronor för att få över honom till England. Erbjudandet accepterades och några dagar efter sin 16-årsdag så skrev han på ett kontrakt med den engelska giganten Manchester United (2007).

Under Machedas första tid i United så tjänade han 15,000 kronor i veckan. Något som de största stjärnorna i United tjänade in på några timmar. Trots detta så var detta en enorm summa pengar för Macheda och hans familj.

Macheda spelade sin första match i Manchester Uniteds U-18 lag mot Barnsley den 15 september 2007. En match som Macheda avgjorde med det enda målet i matchen.  Macheda visade framfötterna ordentligt i hans första säsong i Manchester Uniteds U18-lag. Macheda hittade nätmaskorna 12 gånger på 21 matcher och blev lagets bästa målskytt under säsongen.

Men Machedas debut i Manchester Uniteds A-lag skulle inte komma förrän den 5 april 2009 mot Aston Villa. En debut som ingen United supporter kommer glömma. I matchen gjorde han det avgörande målet på övertid efter att blivit inbytt mot Uniteds yttermittfältare Nani i den 67:e minuten.

Macheda har visat upp sin kyla och skicklighet många gånger efter sin debut i Manchester United och det är egentligen bara en tidsfråga innan vi ser Kiko i Uniteds röda tröja på allvar.

Fakta om Frederico Macheda

Namn: Frederico Macheda

Smeknamn: Kiko

Födelseplats: Rom, Italien

Position: anfallare

Längd: 183 centimeter

Vikt: 74 kilo

Tröjnummer: 27

Klubbar: Lazio (2007) Manchester United (2007-2010)

Styrkor: mycket kylig avslutare med ett fantastiskt målsinne.

Svagheter: komplicerar ibland till det för mycket. Har fortfarande mycket att lära.

Leave a Comment