Veckans talang

Denílson Pereira Neves, mer känd som Denílson, född den 16 februari i São Paulo, Brasilien. Denílson är en brasiliansk fotbollsspelare som går att finna på Arsenals mittfält.

I tidiga år

Denílson är den andra av fyra söner till José Neves och Luciene Pereria. Denílsons pappa, José, är en före detta mittfältare i det brasilianska laget Botafoga som går att finna i den norra delen av Brasilien, José tvingades dock att avbryta sin karriär för att försörja sin familj. José jobbade som säkerhetsvakt i 15 år för att försörja sin familj men lärde sina söner den ädla konsten om fotboll. När Denílson var blott tio år dog hans mamma till följd av hjärtproblem. Innan hon dog berättade hon för Denílson att ”han skulle bli en stor fotbollsspelare”.

Denílsons uppväxt i det fattiga och farliga Brasilien var inte lätt. Flera av Denílsons barndomsvänner har dött på grund av det hårda livet i Brasilien till följd av bland annat droger och skottlosning.

Denílson startade sin karriär i den brasilianska storklubben São Paulo där han var med och vann Copa Libertadores där han dock enbart var avbytare. Denílson blev faktiskt aldrig mer än en avbytare för São Paulo, han mäktade endast med 12 matcher för klubben varav åtta av dessa kom som inhopp.

Denílson lämnade Brasilien för spel i England och Premier League den 31 augusti 2006 då han gick till Arsenal för 3.4 miljoner euro. Han fick tröjnumret 15 och beskrevs av Arsène Wenger som ” en liten blandning av Tomáš Rosický och Gilberto”

Debuten i Arsenaltröjan kom den 24 oktober 2006 när han startade den tredje omgången utav Carling Cup mot West Bromwich Albion.

Hans officiella Premier League debut kom samma år den 30 december när han som avbytare hoppade in i Arsenals 1-0 seger över Sheffield United.

Denílson fick dock vänta till nästa säsong och till nästa Carling Cup för att näta i Arsenaltröjan. Den 25 september 2007 mot Newcastle i den tredje rundan blev han noterad för sitt första mål.

Denílson har spelat för och varit kapten för Brasilien sedan juniorålder, han var redan vid blott 15 års ålder med i Brasiliens ungdomstrupp. I november 2006 blev Denílson uppkallad till Brasiliens a-lag för en vänskapsmatch mot Schweiz, trots detta fick han ingen speltid och fick se matchen från bänken.

Det finns inget tvivel om att Arsenals yngling besitter talang, frågan är, besitter han tillräckligt med potential för att ta en plats i Arsenalsstartelva och en plats på Brasiliens mittfält?

Leave a Comment