Veckans talang del ett!

Dubbelspecial!

Hej alla trogna läsare! Som tack för er lojalitet kommer ni nu under onsdagen kunna läsa ännu mer roliga inlägg. Ni kommer bland annat att få läsa om två talanger samt om snygga mål och mycket mer.

Veckans första talang!

Marek Hamšík

Marek Hamšík är Slovakiens fotbollsjuvel, Hamšík är en offensiv mittfältare och spelfördelare som till vardags spelar i den italienska Serie A klubben Napoli.

Marek Hamšík föddes den 27 juli 1987  i den slovakiska staden Banska Bystrica, det var också i denna stad Marek tillbringade sina barndomsår.  Marek började sin fotbollskarriär i en liten klubb kallad Jupie Podlavice i sin födelseort, Banska Bystrica. År 2002 så klättrade Marek i seriesystemet när han skrev på ett proffskontrakt för den slovakiska fotbollsgiganten Slovan Bratislava. Trots sin skicklighet och talang så fick Marek aldrig någon riktigt chans i Bratislsva och gjorde bara en A-lagsmatch för klubben, i vilken han också gjorde mål i.

Hamšík flyttade till Italien och klubben Brescia år 2004 som 17 åring talang från Slovan Bratislava. Övergångssumman hamnade på närmare 5 miljoner kronor. Hamšík gjorde sin första match för klubben i mars 2005 mot Chievo Verona. Men Hamšíks första säsong i Brescia gick inte som väntat. Klubben hamnade på 19:e plats i tabellen och blev nedflyttade till Serie B. Trots detta så lämnade Marek inte klubben och gjorde år 2005-2006 en relativt bra säsong i Serie B för Brescia och spelade 24 matcher för klubben och bidrog till stor del till att laget hamnade på en 10:e plats i tabellen. Året därpå fick Marek ännu mer speltid och mäktade med 40 matcher för klubben och noterades i målprotokollet 10 gånger.

Under sommarens transferfönster år 2006–2007 var Hamšík ett jagat villebråd. klubblag som Inter och Milan var mycket intresserade av att köpa honom. Senare började flera stora klubblag som Liverpool, Chelsea och Manchester United ansluta sig till skaran utav de lag som jagade hans signatur. Trots uppvaktning utav flera storlag så bestämde han sig för att skriva på för den lite mindre Seria A klubben Napoli.

Den 28 juni 2007 förklarade Napoli att de hade skrivit på ett femårskontrakt med Hamšík. Transfern kostade Napoli €5,5 miljoner (55 miljoner svenska kronor). En relativt billig affär med tanke på den framtidsstjärna de knutit till sig.

Hamšík spelade sin första A–lagsmatch för Napoli mot Cesena i första omgången i Italienska Cupen. Napoli vann med 4–0. Hamšík assisterade fram till ett mål och gjorde själv det andra. Därefter kom hans första Serie A mål den 16 september 2007 mot Sampdoria.

Under sin första säsong i Napoli så hamnade klubben på 8:e plats i Serie A och Hamšík hade en stor del i den framgången. Med sina 9 mål på 37 matcher och sina avgörande passningar så var Hamšík en viktig kugge i laget.

Marek Hamsiks debut i det Slovakiska landslaget kom den 7:e februari i en vänskapsmatch mot Polen, matchen slutade 2-2. Sen dess så har Hamšík representerat Slovakien vid ett flertal tillfällen och har nu en självklar plats på dess mittfält.

Nu är han en erkänd stor fotbollsspelare i Europa och rankas idag som en av de mest lovande fotbollsspelarna i världen. Och frågan är, kommer Napoli kunna behålla sin juvel så värst länge till?

Fakta om Marek Hamšík

Namn: Marek Hamšík

Födelsedatum: 27 juli 1987 (23 år)

Födelseplats: Banská Bystrica, Slovakien

Längd: 183 cm

Vikt: 75 kg

Klubb: SSC Napoli

Tröjnummer: 17

Position: Mittfältare

Klubbar: 2001 Jupie Podlavice
2002–2004 ŠK Slovan Bratislava
2004–2007 Brescia
2007- Napoli

Visste du att?

Marek Hamšík inte bara är känd för sin skicklighet på planen. Han har också blivit mäkta känd på grund utav hans spektakulära hårval. Med ett hår som pekar rakt uppåt och ett flertal iögonfallande tatueringar så kan man inte direkt påstå att Hamsik är svärmors dröm. Dessutom, som ni kan se på bilden nedan så har Hamšík också ett väldigt häftigt humör. Det är lätt hänt att han hamnar i verbala ordstrider på planen mot andra aggressiva spelare i ligan.

Leave a Comment