Veckans talang Gareth Bale!

Veckans talang Gareth Bale!

Gareth Bale är en walesisk fotbollsspelare som spelar i Tottenham Hotspurs som ytterback och yttermittfältare.

Gareth Frank Bale föddes den 16 juli 1989 i Cardiff och gick på den berömda skolan Eglwys Newydd Primary School i Whitchurch. Redan som liten var Bale en mycket talangfull fotbollsspelare och hade en vänsterfot som gjort sig känd i staden. Det var under Bales vistelse på skolan som han för första gången drog på sig uppmärksamhet från klubbar utifrån. Den första klubb som upptäckte Bale var Southampton under en turnering som anordnades av skolan när Bale var nio år gammal, och spelade för klubben, Cardiff Civil Service football club.

Bale var inte bara en talangfull fotbollsspelare, i sina yngre år så spelade han också rugby, hockey och var långdistanslöpare. På grund utav Bales överlägsenhet så satte rektorn för skolan upp regler för Bale, han fick inte använda sin vänsterfot och var tvungen att spela bollen på ett tillslag. Under sin tid på skolan så började Bale spela fotboll i Southhamptons ungdomsakademi.

Vid åldern av 16 år och 275 dagar blev Bale Southhamptons näst yngsta spelare genom tiderna att spela för klubben efter Theo Walcott. han debuterade den 17 april 2006 i en match mot Millwall. Southampton vann matchen med 2-0 och Bale spelade 90 minuter. Samma år, den 6 augusti gjorde Bale sitt första mål för klubben på en frispark mot Derby i en match som slutade 2-2.

Efter drygt ett år i Southamptons A-lag köpte Tottenham loss Bale för 10 miljoner pund, 5 miljoner pund i övergångssumma plus framtida kostnader i form av klausuler för 5 miljoner pund. Bale debuterade i Tottenhamtröjan samma år i en vänskapsmatch mot St. Patrick’s Athletic, Bales första mål i Tottenham kom blott några matcher senare när han gjorde mål mot Fulham den 1 september i en match som slutade 3-3.

Bales internationella genombrott kom säsongen 2005-2006 när han blev uttagen till Wales A-lag i en match mot Trinidad Tobago den 27 maj 2006. Bale var då endast 16 år och 315 dagar och belv den yngsta spelaren någonsin till att spela för det Walesiska landslaget. Samma år den 7 oktober så slog Bale ytterligare en Walesiskt rekord då han blev den yngsta någonsin att göra mål för dem när han nätade i en match mot Slovakien i EM kvalet.

Bale blir ofta jämförd med sin landsman Ryan Giggs för sin allsidighet och känsliga vänsterfot och förmåga att slå frisparkar med både kraft och precision. Trots att det också finns många skillnader dem emellan är det inte en omöjlighet att Bale kan komma att axla manteln som Wales nyckelprofil och ledarfigur.

Gareth Bales formkurva pekar spikrakt uppåt och man ser inget slut på Bales utveckling och just nu kan man inte låta bli att undra; ”Hur bra kan han bli?”

Fullständigt namn: Gareth Frank Bale

Födelsedatum: July 1989 (age 20)

Födelseplats: Cardiff, Wales

Position: ytterback, yttermittfältare

Klubb: Tottenham Hotspurs

Leave a Comment