Vem blir den bästa sista-minuten-värvningen?

Nu när sommarens transferfönster äntligen(?) är slut och vi sitter och tittar på sommarens stora förstärkningar lag för lag är det en viss grupp som sticker ut. Det som utmärker denna gruppen övergångar är att de chockat mest, fått fler att läsa sportsidorna i tidningen och med stor sannolikhet är det även dessa övergångar som kommer få utmärkelserna ”årets nyförvärv” och ”årets flopp”. Det som också är gemensamt för alla dessa övergångar är att de slutförts den 31 augusti – transferfönstrets sista öppetdag. Chanserna som tränarna runt om i världen tar denna dag är större än någon annan dag under transferfönstren. Låt oss därför gå igenom de största ”sista-minuten-värvningarna” av de Italienska storlagen, för att sedan låta er läsare tycka till om vem ni tror blir säsongens bästa tillgång för sitt lag.

Diego Forlán - Foto: Jimmy Baikovicius

Bidrag #1 – Diego Forlán till Inter
Inter lyckades tillslut få in sin världsstjärna till ersättare till Samuel Eto’o som i dagarna hade lämnat klubben för den ryska storsatsande klubben Anzhi Makhachkala. Både Inter och Forláns f.d. klubb Atlético Madrid skrev två dagar innan deadline-dagen på sina respektive officiella hemsidor att de var överens. Det dröjde dock ända till den 31 augusti innan den uruguayanske anfallaren skrev på kontraktet och övergången blev officiell. I Forlán får Inter en stor världsstjärna med stor erfarenhet och en mycket kylig avslutare. Forlán har tidigare representerat Manchester United och Villarreal i Europa innan han 2007 gick till Atlético Madrid.

Bidrag #2 – Mauro Zárate till Inter
Inters andra stor klipp sista transferdagen var även det en anfallare. Den 24-årige argentinaren Zárate har dock inte bosatt sig i Milano permanent än utan är än så länge bara på lån från Lazio. Om Zárate imponerar i den europeiske modestaden kan Inter dock köpa loss honom för en prislapp runt 165 miljoner kronor. Om Inter väljer att köpa loss Zárate kommer han få ett kontrakt som sträcker sig till 2015. Inters tränare Gasperini ville enligt Moratti ha en anfallare som kan spela brett och Zarate är enligt honom absolut nära den stilen.

Bidrag #3 – Eljero Elia till Juventus
Juventus enda bidrag blev den holländska yttern Eljero Elia. Juventus signerade även Marcelo Estigarribia på lån från uruguayanska Deportivo Maldonado, men den transfern var förstås inte lika stor som när Elia blev klar för klubben. Juventus betalade knappt 90 miljoner kronor för Elia och 24-åringen har skrivit ett kontrakt som gäller till 2015. Eljero Elia kommer närmast från tyska Hamburg och har representerat det holländska landslaget 22 gånger. I Elia får Juventus en snabb, smidig, dribblingssäker och teknisk yttermittfältare.

Bidrag #4 – Fernando Gago till Roma
Roma var nog den mest intressanta och mest chockartade klubben transfermässigt den 31 augusti. Man lyckades få in tre stora värvningar, varav två ansluter på lån och en permanent. Romas första bidrag här är Fernando Gago som lånades ut från den spanska storklubben Real Madrid. Gago har haft det dåligt med speltid hos de spanska giganterna och på senare tid varit mindre önskvärd av Mourinho. Därför lånas 25-åringen nu ut till den italienska huvudstaden där han kommer tillbringa ett år på lån, och därefter eventuellt fortsätta i klubben då Roma har en köpoption på runt 55 miljoner kronor. I Gago får Roma en passnings- och positionssäker central mittfältare som har sina bästa år framför sig.

Bidrag #5 – Simon Kjaer till Roma
Romas andra bidrag är en ung mittback, född och uppväxt i vårt kära grannland Danmark. Simon Kjaer lämnade hemlandet som 19-åring 2008 för Palermo. Efter två imponerande säsonger i Italien värvades han 2010 till tyska Wolfsburg där han tillbringade förra säsongen som ordinarie mittback. Kjaer tillhör fortfarande Wolfsburg och är än så länge bara utlånad till Roma, klubben har dock en köpoption på den blott 22-årige dansken som förövrigt hunnit med 16 A-landskamper för Danmark.

Bidrag #6 – Miralem Pjanić till Roma
Romas tredje stora transferbomb var bosniern Miralem Pjanic. Pjanic föddes i Bosnien, växte upp i Luxemburg, innan han som 14-åring flyttade till Frankrike som stor fotbollstalang för spel i FC Metz. Som 17-åring debuterade han för A-laget och som 18-åring, 2008, kontrakterades han av den franska storklubben Olympique Lyon. Pjanic har bara fyllt 21 år men har redan runnit med hela 26 landskamper för Bosnien. Roma betalar cirka 106 miljoner kronor för den tekniske offensiva mittfältaren.

Bidrag #7 – Antonio Nocerino till Milan
Och så fick även de italienska mästarna sitt bidrag. Milan förstärkte sitt mittfält i sista stund med Antonio Nocerino som närmast kommer från Palermo. 26-åringen har tidigare representerat stora italienska klubbar som Juventus och Genoa. Kontraktet sträcker sig till 2016 och han sägs vara en ersättare till Mathieu Flamini. Nocerino har representerat det italienska landslaget sex gånger och kommer få nummer 22 i Milan. I Nocerino får Milan en uthållig central mittfältare som kämpar i 90 minuter.

[poll id=”99″]

Leave a Comment