Wigan – topplagens mardröm

DW Stadium har under många säsonger varit en otroligt svår uppgift, främst på grund av att man aldrig vet i förväg hur bra Wigans dagsform är. I helgen var det dags igen, när Everton tappade poäng.

Det finns inte en levande människa som kan analysera Wigan Athletic. Påstår någon det så ljuger han. Wigan är förmodligen Europas mest oförutsägbara lag. Kanske är det just denna faktor som gör att topplagen så sällan kommer härifrån utan problem. I Premier League brukar toppscouter och toppmanagers kunna ha bra koll på sina motståndare, något som är fullständigt omöjligt vad gäller Wigan. Förmodligen är den enda fungerande taktiken att åka hit och hoppas på att Wigan har en av sina dåliga dagar. Kort sagt – tur.

Lördagen skulle innebära en ny match på DW Stadium. Den här gången var det stackars Everton som skulle försöka hänga med i Chelseas tempo i toppstriden. Det gick sådär. Chelsea vann enkelt mot ligans kanske sämsta lag, Norwich. En vinst var därmed nödvändig för Everton.

Wigan visade snabbt var dagsformen stod. Redan tio minuter in i matchen kunde Arouna Koné sätta ledningsmålet, och därmed även förutsättningarna för matchen. Lyckligtvis för Everton fanns en viss kroat på planen. Nikica Jelavic nickade in kvitteringen bara minuten senare, men det skulle komma mer. Ett fint inspel av målskytten Koné letade sig fram till Franco di Santo, som tryckte upp bollen i nättaket. Wigan var åter i ledning.

Matchen såg länge ut att sluta i hemmaseger, trots bortapressen. Då, med tre minuter kvar, pekade Kevin Friend på straffpunkten. Som vanligt klev Leighton Baines fram, och som vanligt satte han sin straff. 2-2 blev också slutresultatet. Trots Evertons sena kvittering bör det ändå vara hemmalaget som i efterhand är nöjdast med sin poäng.

Everton får nu se sig passerade av Arsenal i tabellen, och sjunker ner till en tredjeplats, fem poäng bakom ledande Chelsea. Wigan stannar kvar två poäng ovanför nedflyttningsstrecket, vilket är tillräckligt för att glädja Roberto Martínez skrällag.

Leave a Comment