Zlatanshow i invigningen!

När den nya nationalarenan skulle ha sin första landskamp så var det ett klassiskt möte mellan Sverige och England. En match som innehar mycket prestige även om den klassas som en träningsmatch. Matchen har varit slutsåld sedan länge och de 50 000 fick se följande startelvor. Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Martin Olsson – Rasmus Elm, Kim Källström – Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Alexander Kacaniklic – Mathias Ranégie. England startade med Joe Hart – Glen Johnson, Gary Cahill, Steven Caulker, Leighton Baines – Steven Gerrard, Leon Osman – Ashley Young, Tom Cleverley, Raheem Sterling – Danny Welbeck. Noterbart var att detta var Steven Gerrards landskamp nr 100.

Lagen kände på varandra till en början och det var mycket kamp på mitten. Matchens första och arenans första mål stod, såklart, Zlatan för efter 20 minuters spel. Martin Olsson snodde boll på mittplan och spelade bollen till Kacaniklic och tog en härlig löpning från sin vänsterbacksposition. Olsson fick tillbaka bollen och skickade in den till Zlatan som fick se sitt första försök blockerat men satte snyggt sin egna retur upp i krysset och 1-0 var ett faktum. Tio minuter senare var Ranégie nära att utöka till 2-0. Kacaniklic uppfattade att det engelska försvaret in kommunicerade riktigt med Hart och snodde boll. Bollen skickades till Zlatan som sedan snabbt spelade i sidled till Ranégie men skottet gick tyvärr över mål. Sedan skulle matchen vända på endast tre minuter. Efter 35 minuter så var det Manchester United sammarbete då Ashely Young skickade in bollen i straffområdet och Danny Welbeck kunde enkelt stöta in 1-1 från nära håll vid bortre stolpen. Tre minuter senare så var det dags igen. Gerrard skickade in en frispark och vid bortre stolpen kunde debutanten Steven Caulker snubbla in 1-2. Noterbart är att vid bägge målen så går Sveriges försvarsspel att klaga lite på. Speciellt det andra, personligen så får det målet gå alldeles enkelt till. Fem minuter innan halvlek så hade Zlatan en riktigt bra chans att kvittera. Kacaniklic gör ett bra förarbete på vänsterkanten och skickar in bollen längs med marken till Zlatan. Glen Johnson hinner dock i grevens tid att slänga fram en fot och styra PSG-anfallarens avslut precis över ribban och ut till en resultatlös hörna.

Engelsk ledning 2-1 i paus. Även om England haft de flesta klara målchanserna så tycker jag inte alls att oavgjort hade varit orättvist då Sverige agerat ganska så billigt vid bägge målen och Sverige även missat lite chanser. Ett byte i halvlek då Safari ersatte Olsson.

Leon Osman var nära att stöta in 1-3 efter bara två minuter av andra halvlek. Och återigen var det ett inlägg som fick gå igenom hela försvaret men Osmans avslut gick i burgaveln. Osman var nära igen att skjuta 1-3 till England men denna gången så gjorde Isaksson en giftig räddning nere vid stolpen och kunde styra ut till en hörna. Det var en ganska händelsefattig andra halvlek där England kontrollerade de mesta av spelet och Sverige fick mest inrikta sig på att försvara och försöka kontra. Därför var det lite orättvist när Sverige lyckades kvittera efter 77 minuter och återigen så var det Zlatan som gjorde målet. Detta snyggare än det första. Anders Svensson, som kom in istället för Källström, slog en perfekt boll som Zlatan bröstade ner i straffområdet och drog till direkt. Hart kan inte få tag på det hårda skottet och 2-2 var ett faktum. Och det var otroligt skönt. 8 minuter senare så skulle kvällens konug kröna sin insats med ett hattrick. Zlatan drog in en frispark från över 30 meter nere vid stolproten och inte ens Hart kunde rädda den frisparken. En fantastisk prestation av Zlatan och om Sverige tappade en 2-1 ledning i EM till 2-3 så var det Englands tur nu. Kanske lite bättre att göra det i ett EM, men men! Sedan kom utan tvekan matchen, och kanske ett av decenniets (?) snyggaste mål! Hart går utanför sitt straffområde och nickar undan bollen precis framför näsan på Zlatan. Zlatan vänder sig om och gör en bicicleta ca 6-7 meter utanför straffområdet (!!!). Bollen går i en perfekt båge och svävar otroligt vackert in i mål.

Det var det sista som händer och man kan inte bli annat än mållös. Jag vet inte vad man ska säga. Ni måste se målet om och om igen för att kunna ge er på utmaningen att ens försöka beskriva det målet. En fantastisk inledning på en ny era för Svensk landslagsfotboll.

Leave a Comment