Zlatan visade vägen

Innan matchen Milan-Arsenal har jag varit nervös ett bra tag. Nervositeten inför Champions League-mötet började när jag först fick veta att lagen skulle ställas emot varandra. Eftersom jag känner till Milans svagheter vet jag hur mycket Arsenals snabbhet kan skada ett lag där snabbhet inte är någon av de största styrkorna.

Jag trodde att Milan skulle få det extremt tufft mot Arsenal. Jag trodde absolut inte på vinst med 4-0. Istället för 4-0 hade jag väntat mig en kryss-match där spelet böljade fram och tillbaka utan några vassa chanser. Inför matchen hade jag sett ett bollförande Milan som sakta men säkert förde fram bollen i banan och ett Arsenal som satsade på ett välorganiserat försvar med snabba omställningar på sina kanter. Det är just kanterna som är Arsenals styrka. Där ligger snabbheten och därifrån kan de skapa riktigt vassa chanser. Varför de inte utnyttjade denna styrka har jag ingen aning om. Hela Arsenal var ofta stillastående och bollen spelades ofta upp centralt där Milans styrka ligger. Om det var taktik eller inte vill jag inte spekulera i, jag kan bara konstatera att Arsenal gjorde helt fel när de hade boll.

Samtidigt som det var stillastående i Arsenal låg ständigt Gunners viktigaste spelare, Van Persie, i ständig passningsskugga. Han låg ofta långt fram och någon av Milans innermittfältare kunde enkelt täcka av passningsytan fram till honom. Arsenal skulle istället utnyttja kanterna för att slå in bollar på Van Persie.

Slut snackat om Arsenal..

Det var Milandominans från matchminut 1. Redan efter en halvtimmes spel kunde man förutspå att matchen skulle innehålla mycket mål. Milan skapade massvis av chanser framåt och som Allegri sa på presskonferensen: ”Det kunde slutat mer än 4-0, vi borde vunnit matchen med 6-0.” Härligt att han inte nöjer sig med 4-0 utan vill ha mer. Det tyder på att man inte är nöjd utan vill ha mer. Exakt så det ska vara.

***

Jag tänkte att jag skulle ge er mina synpunkter om varje Milanspelare, även dela ut lite betyg till samtliga spelare i Milan.

Christian Abbiati: 7.0
Har en extremt hög lägstanivå och visade igår att han är en av Europas bästa målvakter. När Abbiati väl fick något att stå i gjorde han magiska räddningar.
En bra ledare på plan som snackar mycket med sitt lag.

Abate: 5.5
Abate syntes inte speciellt mycket mot Arsenal. Han var inte delaktig i det offensiva spelet som vi är vana att se. Han gjorde det bra defensivt och får ett godkänt betyg, inte mer än så.

Mexes: 6.5
Samarbetet Mexes-Silva fungerade riktigt bra och de gjorde varandra bra. Han missade någon gång markering men skedde inget farligt, han börjar mer och mer växa in i Milans backlinje. Han har fortfarande en bit kvar till den absoluta toppen. Härligt att se honom så lugn med boll.

T.Silva: 7.5
Thiago Silva, när gjorde han en dålig match senast? Jag kan inte minnas det. Milans viktigaste spelare bakåt. Alltid stabil i brytningar, markeringsspel och huvudspel dessutom sprider han ett enormt lugn till laget vilket är viktigt i stora matcher. En ledare som signalerar ut bra saker till laget.

Antonini: 6.0
Antonini gör en ganska bra match offensivt och följer med bra i anfallen. Han fyller på bra och skapar en del farliga chanser med sina bra löpningar. Men defensivt är han ett riktigt orosmoment. Han oroar mig så fort någon kommer i närheten av honom. Han är alldeles för dålig för att starta i Milan! Han får godkänt med inte mer.

Mark Van Bommel: 6.5
Arsenal hade inte mycket att komma med mot en taggad Van Bommel. Han förstörde gång på gång deras spel och de tröttade ut Arsenal som inte hittade några bra passningar. Han täckte ytor och försvarade med en enorm pondus. Även han är en stor ledare. Viktigt att ha en sån spelare som har varit med förr.

Nocerino: 7
Väldigt bra försvarsspel. Dessutom är han fantastisk på att öppna ytor för sig själv och alla andra spelare i Milan. Alltid genomtänkta löpningar som drar isär försvaret. Han stod för ett flertalet bra passningar, bland annat till Boateng. Fantastisk på att sprida energi.

Seedorf: Spelade för lite – utbytt i 12 minut

Kevin Prince Boateng: 8.0
Vilken energi och fart han kommer in med. Han är taggad till tusen och visar hur viktig han är för Milan. Han gör ett fantastiskt mål som öppnar för en fantastisk match, utöver målet står han för fantastiska löpningar, passningar och skott.

Robinho: 7.0
Inför matchen pratade jag med Daniel Kristoffersson på Exressen om hur oeffektiv Robinho varit framför mål. Fantastiskt skönt att det släpper för han och att han tystar oss alla. Det ena målet var dock enbart Zlatans förtjänst men viktigt att vara på rätt plats. En av Robinhos bättre insatser i Milan-tröjan!


Ibra: 8.5
Milans bästa spelare, helt klart. Han kliver fram som den store spelare han är. Han kliver fram som han måste. Han kliver fram och visar vägen för Milan! Han står för 2 assist och 1 mål för Milan, bara det ger han 8.5 i betyg. Utöver mål och assist jobbar han extremt hårt för laget. Han vill mycket och man ser på honom hur mycket en seger betyder.

***

Emanuelson: 7.0 (in 12)
Fantastiskt försvarsspel. Täckte ytor och gjorde det svårt för Arsenal.

Ambrosini: 6.5
Springer och sliter. Han visar hjärta och spelar med stort pondus. Pressar högt i banan vilket resulterar i många bra omställningar.

Pato: Spelade för lite
Inte någon vidare insats på de 10 minuter.

***
Allegri: 8.0
Fantastisk taktik. Starta med Boateng, starta med Robinho. Laguttagningen var bra. Hans taktiska upplägg var bättre!

***

Leave a Comment