Vad hände med United?

Grupp C med Benfica, Basel och Otelul Galati såg på förhand ut att bli en munsbit för Manchester United, som nått tre av de senaste fyra finalerna i turneringen. Efter en trög start satte man sig dock i en knepig situation inför den sista matchen borta mot Basel. Poäng krävdes, men efter en blek insats slutade matchen 2-1 till schweizarna, som därmed tog över andraplatsen i gruppen, som vanns av Benfica.

Medan andra analyserar de ekonomiska effekterna av detta tidiga uttåg vill jag diskutera vad som hände på planen. Vad gick fel?

Det centrala mittfältet

Ett av problemen för United den här säsongen har varit det centrala mittfältet. I början av säsongen valde Fergie att spela med Cleverley och Anderson, två väldigt kreativa mittfältare. Dock inte speciellt duktiga försvarare, vilket resulterade i att mittfältet ofta ”läckte”. Lite senare har Fletcher, Carrick, och även Phil Jones getts mer speltid på mitten, vilket i sin tur har reducerat kreativiteten.  Det United saknar verkar vara en defensiv speluppläggare, eller helt enkelt en härförarande jätte på mitten. Det har ryktats om att man i januari ska försöka förstärka med Real Madrids Sami Khedira. Nu är det redan för sent, ur ett Europa-perspektiv.

Skadorna

Även skadesituationerna på Ferdinand och Vidić har varit ett orosmoment. Även om Smalling och Jones är spännande namn för framtiden, så är de ännu inte fullskaliga ersättare för det som kallats för världens bästa mittbackspar under de senaste säsongerna. I takt med att Ferdinand och Vidić åldras (Vidić är 30, Ferdinand 33) så kommer en generationsväxling att behöva ske även i mittförsvaret så småningom. Även om Ferdinand och Vidić mycket väl kan ha flera år kvar på toppnivå så är det en process som redan har börjat. Ingen lätt sådan, och det kan lätt ta ett par år innan en sådan växling är fullbordad.

Inhemska problem

Ett annat klart orosmoment för United hittills den här säsongen har varit lokalrivalerna Manchester City, som gått som ett ånglok i ligan. Så gott som varje utebliven seger har resulterat i att gapet till City har ökat i Premier League-tabellen. Det är därför lätt att förstå varför Champions League inte getts samma prioritet som tidigare år, detta märks också tydligt på laguppställningar, fokus i försvarsspel etc.

Jämför med t.ex. Napoli, som gjort en omvänd rotation, och ofta vilat nyckelspelare inför viktiga CL-matcher, vilket resulterat i lite svajigt spel i ligan, men även avancemang från den tuffa A-gruppen.

Redan från den första matchen borta mot Benfica i september märktes att Uniteds fokus inte var 100%. Man fick ändå med sig 1-1 efter en blek insats i Portugal, men när man sedan följde upp med att kryssa hemma mot Basel och Benfica, efter bedrövligt förvarsspel så satte man sig i den knepiga situation som föranledde onsdagens ödesmatch.

Basels succé

Man ska heller inte ta för mycket ifrån schweizarna. Man gjorde en jättefin match, med utmärkt disciplin. Man försvarade djupt, och använde samma trick som City gjorde när de krossade United på Old Trafford med 6-1, nämligen att ge kantspelarna fria roller att vandra in mot mitten. Shaqiri och Fabian Freis rörelsemönster hade klara likheter med Milner och Silvas i Manchesterderbyt. Man försvarade sig tätt, vilket lockade fram Uniteds ytterbackar, och sedan satsade man på kontring. Efter att Vidić gått ut skadad* hade United även problem att matcha Strellers fysiska styrka.

Uppdatering 9 dec: Vidićs skada bedömds nu vara så allvarlig att han kan komma att bli borta hela säsongen.

Framtidsperspektiv

Nu gäller det för United att ladda om. Det ska bli mycket intressant att se hur man tänker i januarifönstret. Vill man ge City en rejäl kamp om ligatiteln kan det vara bra att få in en central mittfältare till. Även Europa League kan ju nu bli en prestigesak, om de båda Manchester-klubbarna skulle ställas mot varandra där. De ska ju även mötas i FA-cupen på Ethiad Stadium i januari. Så det finns mycket att se fram emot fortfarande för Old Trafford-publiken.

 

1 tanke kring ”Vad hände med United?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *