Arsenal till Champions League och Newcastle en positiv överraskning

Då har det spelats ännu en säsong av engelska Premier League. En säsong som för oss fotbollsälskare bjudit på det mesta. Att summera hela denna skulle ta alldeles för lång tid, och ni som hängt med här under våren vet att jag skrivit om lagen som ”krigat” om platserna till Champions League.

Inför säsongen tippade många, däribland jag, att Arsenal, Chelsea, Tottenham och Liverpool skulle göra upp om plats tre och fyra. Men där även Newcastle ville vara med i leken. Det var heller ingen skräll att dessa nämnda lag sedermera skulle vara med i nästan hela vägen fram till omgång 38.

Men ett lag som relativt tidigt föll ur denna kamp var Liverpool, laget klappade ihop och tidigt in på andra halvan av säsongen var ett lag man kunde räkna bort från en plats till Champions League. Kennys lag tappade för många poäng, främst på Anfield, men en annan faktor var att laget tog sig till två cupfinaler, samt att målskyttet aldrig riktigt lossnade under säsongen. Laget från Merseyside får man utan tvivel se som den stora besvikelsen, då laget inför säsongen skulle vara med och tampas om en toppfyra plats.Liverpool slutade på en mindre smickrande åttonde plats med mer eller mindre pinsamma 52 poäng.

Chelsea var ett lag som länge var med i leken, men tappade någonstans efter omgång 30 poäng efter poäng. Kanske framgången i Champions League tog ut sin rätt. Även FA-cupvinsten bör räknas med.
Inför säsongen hade Roman anställt en ung framtidsman som coach, Andre Villas-Boas. Efter att ha lett Porto till framgång så hoppas många blåklädda Londonbor att denna unga portugis skulle leda Chelsea till framgång och titlar. Men som vi alla vet så blev det inte riktigt så. Villas-Boas fick sparken efter drygt halva säsongen. Om det var ett klokt eller dumt beslut låter jag vara osagt, men hans efterträdare Roberto Di Matteo fick igång laget och har nu lett Chelsea till en titel i FA-cupen och på lördag väntar en final i Champions League. Man har nu avgörandet i egna händer om Chelsea ska fortsätta spela i Champions League till hösten. Vid vinst så blir det så, men vid en förlust får man nöja sig med Europa League. Även om vinsten i FA-cupen och en final som kan ge guld i Champions League är ett bra resultat, så är jag säker på att man inte är nöjd med hur säsongen sett ut i ligan. Chelsea slutade på en sjätteplats och samlade ihop 64 poäng. Inte godkänt enligt mig.

I mina ögon, och säkert i andras också, så är Newcastles framgång i Premier League lite av en stor överraskning. Att Pardews mannar inför sista omgången hade chansen, förvisso liten, att sluta på en tredeplats måste ses som en liten skräll. Under hösten var det Demba Ba som öste in mål, och i januari värvade man Papiss Cissé som öst in mål under våren. Mycket tack vare dessa herrar som man fick en framgångsrik säsong. Tilläggas bör även målvakten Tim Krul som räddat laget ett flertal gånger. Man kan även nämna att hela laget presterat, men extra cred till dessa tre ovan nämnda spelare.
Pardews tuffa uppgift är nu att försöka behålla stora delar av den befintliga truppen och krydda den med med ett par nya. Lyckas han med det så räkna även med Newcastle till hösten. Laget har nu även fokus på spel i Europa League tack vare sina 65 samlade poäng som gav en femteplats i tabellen.

Tottenham och Harry Redknapps mål var givetvis en plats bland dom fyra främsta, vilket man till slut uppnådde. Dock som tidigare nämnt så är det fortfarande ovisst om 69 poäng och en fjärdeplats räcker till spel i Champions League. Spurs var även ett tag med och utmanade lagen från Manchester och 1:a och 2:a platsen , men orkade inte hänga med i deras framfart. Under första halvan av våren såg laget ut att mer eller mindre ha ett säkert grepp om tredjeplatsen, men spelet på planen slutade att fungera och man tappade många onödiga poäng. Vilket gav lagen underifrån chansen att komma ikapp, vilket vi med facit i hand vet att fallet blev så. Denna genomklappning gör nu att Spurs får vänta ett par dagar till med frågan om det fler spel i Champions League eller Europa League säsongen 2012/13.

Ett lag som dock fick en plats i ”finrummet” är Arsenal. Trots en usel, för det var det verkligen, inledning på säsongen där man ett tag låg långt ner i tabellen så blev det ändå en bra säsong för Gunners till slut. Efter att ha fått ihop 70 poäng på 38 omgångar så knep man det åtråvärda tredjeplatsen. Wenger fick en hel del kritik från både media och från många fans, vissa ville till och med att fransmannen skulle få sparken. Men Arsene fick sitta kvar på tränarposten, vilket visade sig vara positivt för alla spelare och fans i Arsenal. En starkt bidragande orsak till att säsongen blev framgångsrik stavas Robin van Persie, som gjorde 30mål. Men det är inte enbart på grund av holländaren som gjorde att Londonlaget avslutade säsongen bra. Någonting hände efter den miserabla inledningen i höstas, Gunners kom igång på allvar. Laget började plocka poäng och därigenom ökade självförtroendet som också gjorde att Gunners kunde spela ut på allvar. För när Arsenal presterar som bäst så är det en fröjd att skåda laget, dom kanske rentav bjuder på den mest underhållande fotbollen i England. Men säsongens svaghet kombinerat med skador var försvarsspelet. Om detta fungerar nästa säsong och van Persie fortsätter att producera mål så kan Gunners vara ett lag att räkna med om i toppstriden.

Det är ingen lätt uppgift att summera en säsong kortfattat. Det finns så mycket man vill få med. Denna säsong har varit underbar att följa. Det har bjudits på på bra fotboll och man har suttit fastklistrad vid teven och datorn i 38 omgångar.
Låt oss hoppas på en härlig sommar när lagen byggs upp med nya spelare, och där stommen finns kvar, som därigenom leder till nya framgångar. Även om denna säsongen gett både glädje och sorg så är det ett år i Premier League som troligtvis fastnar länge på minnet. Jag längtar redan till när domarna blåser igång matcherna i omgång ett..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *