Inför EM 2012 – Grekland

GRUNDFAKTA

FIFA-ranking: 14

Förbundskapten: Fernando Santos

Flest landskamper: Theodoros Zagorakis (120 st)

Meriter: EM-guld 2004

Historia: 1926 grundades Greklands fotbollslandslag och tre år senare så spelade man sin första officiella fotollsmatch. Matchen spelades i Athen och Italien stod för motståndet. 20 år senare, vill säga 1949, så tog man den hittills största segern i historien. Det var Syrien som stod för motståndet och de hade inte en suck i Athen denna afton då resultatet tillslut skrevs till hela 8-0.

Man har under historien spelat två VM-mästerskap (1994, 2010), tre EM (1980, 2004, 2008) och grekerna har även deltagit i Confederations Cup en gång och det var 2005. Anledningen till det var EM-spelet 2004 där Grekerna kom till Portugal som rejäla outsiders, men överraskade samtliga motståndare och fotbollssupportrar med sin kompakta och disciplinerade försvarsfotoll. Den taktiken gick så långt så man inte bara gick vidare från gruppspelet, utan man lyckades även vinna hela turneringen efter att Angelos Charisteas nickat in matchens enda mål mot Tjeckien i EM-finalen. Den bedriften är det största som hänt i Grekisk landslagsfotboll.

 

TRUPPEN

Målvakter:

Alexandros TZORVAS (29 år, Palermo) | Betyg (1-5): 3

Rutinerad målvakt med bra spänst samt reflexer. Konkurrerar främst med Sifakis.

 

Michalis SIFAKIS (27 år, Aris) | Betyg: 3

Jämlik den nyss nämna Tzorvas på många olika sätt; kvalité-, längd samt kilomässigt. Smidig.

 

Kostas CHALKIAS (38 år, PAOK) | Betyg: 2

En väldigt lång, stark och spänstig målvakt. Viktig för de yngre i laget med sin rutin. Troligtvis tredjemålvakt.

 

 

Försvarare:

Vasilis TOROSIDIS (26 år, Olympiakos) | Betyg: 3

Ytterst viktigt att den offensiva högerbacken presterar i sommar om Grekland ska nå avancemang från gruppen. Spelat en drös med landskamper och är väldigt komplett.

 

Sokratis PAPASTATHOPOULOS (23 år, Werder Bremen) | Betyg: 3

Av de tre mittbackarna som börjar på ”Papa” så ses troligtvis Sokratis som den mest givna. Ruskigt snabb, komplett och är stark på att markera.

 

Avraam PAPADOPOULOS (27 år, Olympiakos) | Betyg: 3

Mittback som är uthållig, beslutsam och agerar med ett stort mod på planen. Går kanske före Kyriakos i rangordningen i och med rutinen?

 

Kyriakos PAPADOPOULOS (20 år, Schalke 04) | Betyg: 3

Ett talangfullt kraftpaket som håller till i Tyska Schalke. Trots sin ålder så har han ett väldigt starkt psyke, men är relativt oerfaren i landslagssammanhang. Därav tar Avraam mittbacksplatsen bredvid Sokratis?

 

Stelios MALEZAS (27 år, PAOK) | Betyg: 2

Spänstig mittback som behärskar bollar i luften med sitt fina huvudspel på ett bra sätt. Arbetskapaciteten även en utav hans styrkor. Lär vara fjärdevalet bland mittbackarna.

 

 

Jose CHOLEVAS (27 år, Olympiakos) | Betyg: 2

Skrev på för Olympiakos förra sommaren och har sedan dess utvecklats hela tiden. Svårt och veta vem som tar positionen till vänster i backlinjen. Men om Jose så blir fallet så gör han troligtvis inte bort sig.

 

 

Georgios TZAVELLAS (24 år, AS Monaco) | Betyg: 2

Vänsterback som inte är något utöver det vanliga samtidigt som han inte har några större svagheter. Ganska så komplett och lär vara startspelare. Fin vänsterfot.

 

 

 

Mittfältare:

Alexandros TZIOLIS (27 år, AS Monaco) | Betyg: 3

Defensiv central mittfältare som väldigt stark, fysiskt sätt, och även i huvudspelet. I övrigt väldigt komplett och har spelat i utländska klubbar från länder såsom Italien, Frankrike och Tyskland. Kan stundtals vara lite osmidig.

 

Grigoris MAKOS (25 år, AEK) | Betyg: 2

En hårt arbetande mittfältare som vid 19 års ålder var lagkapten i Panionios. Spelar numera i AEK i Grekiska högstaligan.

 

Giannis MANIATIS (25 år, Olympiakos) | Betyg: 2

Uthållig spelare som kan spela både som ytterback samt central mittfältare. Stark arbetskapacitet.

 

Kostas KATSOURANIS (31 (32 under veckan) år, Panathinaikos) | Betyg: 3

Rutinerad mittfältare med huvudspelet som en av sina spetsegenskaper. Tar alltid ett stort ansvar på planen och har spelat över 80 landskamper för sitt Grekland. Väldigt mångsidig och kan spela på alla centrala positioner.

 

Georgios KARAGOUNIS (35 år, Panathinaikos) | Betyg: 3

Har i landslaget spelat över 100 landskamper och under alla dessa år så har 35-åringen hunnit representera storlag som Inter och Benfica. Var en del av det Grekland som lyckades vinna EM 2004. Har under de senaste åren tappat lite i det fysiska spelet.

 

Georgios FOTAKIS (30 år, PAOK) | Betyg: 2

Mittfältare med en bra speluppfattning som dessutom är i sina bästa år. Gör inte bort sig när han får spela. Oprövad dock på högre nivå.

 

Kostas FORTOUNIS (20 år, Kaiserslautern) | Betyg: 2

Yngling som gick till Tyska Kaiserslautern under förra sommaren efter att tidigare ha spelat i Ast. Tripolis i den grekiska högstadivisionen. Med i diskussionerna som en av de som lär ryka när Santos tömmer truppen på två spelare.

 

Panagiotis KONE (24 år, Bologna) | Betyg: 2

Utlandsproffs i Italien och var under den föregående säsongen utlånad till Bologna från Brescia. Offensiv mittfältare med en fin teknik och har en härlig dribblingsförmåga.

 

Sotiris NINIS (22 år, Panathinaikos) | Betyg: 2

Offensiv mittfältare som enligt många kan bli i stort sett hur bra som helst. Har en väldigt fin bollkänsla och har känslig högerfot. Behöver däremot jobba lite extra med sin fysik. Snudd på trea.

 

Ioannis FETFATZIDIS (21 år, Olympiakos) | Betyg: 2

Är med sin spelstil samt sina 165 centimeter Greklands svar på Italiens Giovinco. Väldigt bra en-mot-en och kan bli en riktig joker för Grekland i sommar.

 

 

Anfallare:

Georgios SAMARAS (27 år, Celtic) | Betyg: 2

Lång anfallare som inte direkt har skördat framgånger, målmässigt, i det Grekiska landslaget. Har länge sätts som en stortalang, men på senare år har det avtagit. Har tidigare spelat i Manchester City.

 

Dimitris SALPIGIDIS (30 år, PAOK) | Betyg: 2

Ruskigt snabb anfallare som tidigare producerat mål i massor i den grekiska ligan. På senare år har det dock avtagit en smula. Spelar med ett stort mod och är alltid beslutsam.

 

Fanis GEKAS (31 (32 under veckan) år, Samsunspor) | Betyg: 3

En av truppens mest namnkunniga spelare. Har under åren varit relativt så lyckosam under åren i Tyskland. 06/07 gjorde han hela 20 mål i den tyska högstaligan. Kylig framför mål och är lika bra med fötterna som huvudet, när det gäller till målskyttet.

 

Nikos LYBEROPOULOS (36 år, AEK) | Betyg: 2

En väldigt rutinerad herre som genom åren varit en relativt fruktad targetplayer. I dagsläget är han 36 år gammal och är viktig med sin rutin. Han har spelat i landslaget till och från sedan 1996.

 

Kostas MITROGLOU (24 år, Atromitos) | Betyg: 2

Targetspelare som är väldigt stark och har en bra balans. Ingen spelare som bombar in mål match efter match, men han är ändå farlig inuti straffområden. Utlånad de två senaste åren.

 

LAGSAMMANFATTNING:

Målvakter: En väldigt stark lagdel där de två jämlika målvakterna besitter en väldigt god kvalité och kommer vara viktiga för Greklands avancemang från gruppspelet.

 

Försvarare: Om det inte är målvakterna som står för den bästa lagdelen, så gör denna garanterat det. Mittbackarna besitter en härlig kvalité samtidigt som ytterbackarna inte heller är så pjåkiga. Werder Bremen-Sokratis lär ses som stjärnan.

 

Mittfältare: En lagdel med en härlig mix mellan unga hungriga spelare (läs Ninis t.ex) och de mer rutinerade rävarna som Karagounis. Mycket hänger på den just nämnda Karagounis och Katsouranis i denna lagdel, samtidigt som de unga yttrarna måste ta för sig.

 

Anfallare: Massvis med rutin där ändå Gekas får ses som första valet. Bakom honom så ligger troligtvis Samaras bäst till att utmana Gekas om startplatsen.

 

Nyckelspelaren: I och med att man vet att försvarsspelet alltid sitter där det ska för Greklands del så måste man också skapa chanser och göra mål – vilket tidigare har varit ett stort problem. Därför ligger en hel del press på Gekas axlar.

 

Trolig startelva: Grekland spelar en ungefärlig 451-fotboll, med defensiven i första hand. Därför är den troliga elvan följande: Tzorvas ; Torosidis – S.Papastathopoulos – A. Papadopoulos – Tzavellas ; Kone – Tziolis – Katsouranis – Karagounis – Ninis ; Gekas

 

Tränare: Fernando Santos tog över det Grekiska landslaget under sommaren 2010 och har tidigare varit tränare för en drös med klubbar sedan 1987. Han har under åren coachat lag såsom Porto, AEK och Sporting Lissabon. Den 57-åriga Fernando har Portugal som nationallitet och tillbringade större delen utav hans spelande karriär i det Portugisiska laget Estoril. EM i Polen/Ukraina blir hans första mästerskap som förbundskapten.

 

Personliga tankar: Jag tycker Greklands trupp känns ganska så intressant i och med att det inte längre är endast gamla gubbar i laget längre, utan mer en mix utav det hela. I laget finns det spelare som man vet kommer prestera, spelare som kan överraska och spelare som kommer jobba tillsammans som ett riktigt lag. För det finns ingen som egentligen står ut. De kommer veta exakt vart dem har varandra i sin disciplinerade försvarstaktik. Men kanske skulle den där riktiga stjärnan behövas?

 

Personliga tankar om Grupp-A: Det känns som att denna grupp kan gå lite hur som helst. Gruppen i sig känns väldigt ovis. Ett land som står som värdnation (Polen) brukar allt som oftast prestera. Ryssland vet man i och för sig inte riktigt vart man har, men de är skickliga inget snack om saken och Grekland tillsammans med Tjeckien är både två små outsiders och det inte två storfavoriter de har framför sig. Men tror nog ändå Ryssland och Polen tar sig vidare från gruppen, men att det efter det tar stop.

 

SPELSHEMA:

8 JUNI: Polen-Grekland

Lär bli tufft där för Grekerna. Men samtidigt gäller det att man tar poäng i matchen, så för Greklands del så tippar jag på oavgjort.

 

12 JUNI: Grekland-Tjeckien

Känns som att det måste bli tre pinnar för Grekland för avancemang.

 

16 JUNI: Grekland-Ryssland

Kanske den tuffaste matchen utav dem alla. Lär vara nöjda med en pinne där om resultaten gått hyfsat dittills in på turneringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *