Ahlbeck rankar: Bästa Europeiska ligorna

IFFHS har nyligen släppt sin ranking av all världens ligor i herrfotboll, och föga överraskande rankas spanska La Liga som nummer ett. Tvåa rankas Premier League och som tredje bästa Europeiska liga – fyra totalt – sätter IFFHS portugisiska ligan. IFFHS baserar sin poängbedömning av de olika ligorna på de poäng som ”samlats in i alla tävlingar av de fem högst placerade lagen i varje liga” enligt Fotbollskanalen.se.

I min värld så  det bara ETT kriterium för en ligas storhet, kanske inte ens den viktigaste.  Är den publikvänlig? Är den jämn? Har den god ekonomi? Med ett bredare perspektiv på fotboll anser jag att tabellen blir en helt annan. Så varsågod: här kommer MIN helt subjektiva och ovetenskapliga tabell över Europas bästa fotbollsligor.

1. Bundesliga, Tyskland

En publikvänlig fotboll inför fullsatta läktare vecka ut och vecka in. Lag som klarar internationell konkurrens utan ekonomisk doping. Kan det BLI mer fotboll än så här?
Toppen är kanske inte den starkaste i Europa, men jämnheten där alla kan slå alla en bra dag och det faktum att derbyna inte slutar med upplopp och att lagen inte ägs av stormrika shejker eller ryssar som skaffar sig fotbollslag istället för Fender Stratocasters som penisförlängare: det räcker gott för mig för att ge Bundesliga första plats.

2. Premier League, England

Visst – topplagen i PL skulle för länge sedan ha satts i konkurs på grund av sina miljardunderskott om de fungerat som normala företag på en konkurrensutsatt marknad.  Tack vare oljemiljarder och andra inte så rumsrena svinrika potentäter hålls de vid liv.
Men ändå: Ett fullsatt Old Trafford i ett Manchesterderby. Ett Blackburn Rovers som ena veckan ligger i dödsryckningar för att andra veckan spöa skiten ur Man United. Vem kan inte älska en sådan liga?

3. La Liga, Spanien

Tvålagsligan. Två av Europas särklass bästa lag stjäl TV-pengarna från sina fattiga kusiner från landet. Sorry – det är inte OK för mig. La Liga må ha Ronaldo, Messi och Fabregas. Men de har också några av de sniknaste skitstövlarna inom fotbollvärlden i sina ledningar. Jag rankar dem som trea ändå eftersom lag som Bilbao, Mallorca och Levante ändå emellanåt kan kasta in skit i kugghulen för lerkolosserna Real Madrid och Barcelona. Fördela intäkterna mer rättvist så att andra lag kan vara med och konkurrera: då kommer jag att ge er en högre ranking nästa år.

4. Serie A, Italien

Gammal, grå och trist liga som nu så smått börjar vakna till ur sin Törnrosasömn. Milan bygger ett internationellt storlag med en mycket mindre budget än de två spanjorerna och Manchestermaffian. Inter börjar piggna till, och Juventus är inte bara en gammal dam längre, utan ett väldigt intressant framtidslag. Det räcker inte längre än till fjärde plats ännu, men fortsätt så här så är Serie A tillbaka i absoluta toppen om några år.

5. Ligue 1, Frankrike

Vad säger man? Varje år försvinner ett halvt landslag från ligan till England eller Spanien. Varje år tvingas klubbarna värva nytt invandrarkvarteren i Paris och Marseille. Varje år tok-satsar PSG och varje år går det åt skogen. Och ständigt detta Lille, som utan att göra något större väsen av sig alltid hamnar bland topplagen. Publikvänligt, tekniskt och kul. Jag älskar den franska ligans fotboll, men i den här konkurrensen räcker det inte längre än till en femteplats.

 

Bakom dessa finns ett koppel mindre ligor som inte når ända fram. Holland, Portugal och ryska ligan. Två med kultur och en med ekonomiska muskler. Kanske någon av dem kommer in på min topp fem nästa år? Vi får väl se?


För övrigt vill jag rekommendera er att följa Monmouth Town AFC i Walesiska Div 2. I en haltande tabell leder man just nu med 18 poäng före tabelltvåan. Laget delägs av sina fans och av Fivepoundfootballclub. Beviset för att det GÅR att nå framgång även på sportslig väg.

2 tankar kring ”Ahlbeck rankar: Bästa Europeiska ligorna

 1. Johannes

  Jag hoppas du menar något annat lag än just Mallorca i motiveringen till La Liga. Mallorca är nog ett av de lag som skulle ha allra minst chans att sätta käppar i hjulen hos de två stora.

  Spännande lista och bra motiveringar!

  Svara
  1. Tomas Ahlbeck Inläggsförfattare

   Hej Johannes.
   Ja, du har rätt i det att just Mallis var väl inte det bästa valet. Men avsikten var snarare att viss att även in en sådan liga som La Liga KAN mindre lag överraska.
   Tack för berömmet, det värmer.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *