AIK föll i sista kampen på Råsunda

Det var matchen som kunde avgöra AIKs europaöde.
Det var en av världens hetaste stjärnor i motståndarlaget från start.
Det var motstånd av mycket hög klass.
Det var grym stämning på läktaren.
Det var den absolut sista kampen på Råsunda.

Det var två lag som hade mycket svårt att hantera underlaget och bollen studsade och for lite som den ville i början vilket resulterade i att båda lagen hade problem att etablera något riktigt spel till en början.
Men i 19 minuten fick Napolis Dzimaili en boll på mitten han uppfattade Edison Cavani på kanten och spelade bollen till honom. Cavani får en stor yta och gick inåt i planen och inne i straffområdet uppfattade han Dzimaili som placerade in 1-0 för Napoli.
Lite mer än fem minuter efter det stal Mohamed Bangura bollen fräckt från en Napoli försvarare satte fart mot mål men träffade bara burgaveln.
Men tio minuter senare fick Victor Lundberg till ett inlägg som gick mot islänningen Helgi Danielsson som från fjorton meter prövade en lobb nick som gick över målvakten och det var kvitterat till 1-1.
Någon minut senare var det nära att Danielsson fått ännu en chans med Napoli försvaret kunde rensa undan precis innan islänningen nådde bollen.

Andra halvlek började som första men i 56 minuten visade AIKs Robin Quaison fin teknik när han gjorde bort tre Napoli spelare och tog sig in i boxen men sedan slog han en passning som blev alldeles för brant och målvakten kunde ta hand om den.
I 62 minuten fick den ny insatte Gökan Inler i Napoli till ett stenhårt inlägg som precis missade foten på Cavani.
Nu skulle det bli mycket tryck från Napoli ett tag. I 65 minuten slår Cavani ett inlägg där Ivan Turina får göra en dubbel fotparad i röran framför målet och när Niklas Backman försöker rensa går den mot eget mål och Turina tvingas till en kanon räddning.
Backman skulle dock få revansch tre minuter senare när han täckte bort ett farligt skott från Cavani.
I 77 minuten prövade Mohamed Bangura ett distans skott som smet precis över ribban.
Lika nära var det inte när Cavani försökte göra en Zlatan i 83 minuten och sände upp bollen högt upp på läktaren.
I följande anfall håller Bangura på att ta sig igenom när Aronica springer ner honom och det är friläges utvisning.
AIK fick nu lite hopp och började pressa på för ett ledningsmål. Danielsson fick i 89 minuten på ett skott med bra tryck i men målvakten räddade.
Så i sista tilläggsminuten kom Edison Cavani in i straffområdet fick en spark på foten från Per Carlsson och föll som en fura och domaren dömde straff till Napoli.
Cavani stegade själv fram och tog straffen och med den sista historiska sparken på Råsunda gör han 2-1 till Napoli och dödar därmed AIKs europadröm.

AIK fick verkligen ett smärtsamt slut på Råsunda. Att åka ut ur Europa League, visserligen mot ett lag som Napoli, i den sista sparken på Råsunda var nog inte det dem hade drömt om. Jag tycker dock att AIK ska vara stolta över det dem gjort man stod emot och skakade om Napoli ordentligt ikväll och man har slagit PSV i en match och fått oavgjort med mersmak i den andra. Dessutom har man lyckats den här säsongen ge Råsunda ett avsked det förtjänade mot ett italienskt topp motstånd i Europa League och man lämnar nu Råsunda för gott. Nu får man skapa nya minnen på Friends Arena, vad AIK:arna än må tycka om namnet, men jag är säker på att oavsett om man är gnagare, bajare (som i mitt fall), djurgårdare eller vad man än håller på så är det med tungt hjärta vi ser Råsunda nu packa igen för gott. För trotts allt var ju det här även vår national arena och därför har man som svensk en väldigt stark relation till den. Tack Råsunda för alla fina stunder du gett oss genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *