Ajax vann Holländska Cupen

Igår stod det klart att Ajax vann den Holländska Cupen, för 18:e gången. För motståndet stod värsta rivalerna Feyenoord, i vad som på förhand såg ut som en het final.

Polisen tog i samförstånd med borgmästarna från Amsterdam och Rotterdam, båda klubbarna och KNVB (Hollands motsvarighet till SvFF) att finalen skulle spelas i två matcher, först på Amsterdam ArenA utan Feyenoord-supportrar, och sedan på De Kuip utan Ajax-supportrar, för att undvika de våldsamheter som ofta brukar hända när derbyt spelas.

Den första matchen spelades den 25 april, och det var alltså Ajax som hade hemmaplan, och dom gjorde en blixtstart. Siem de Jong, som slagit igenom i år på den offensiva mittfältspositionen i Ajax, sprang på en långboll, även Feyenoords målvakt Erwin Mulder gick efter bollen, men missbedömde den helt, och de Jong kunde enkelt lägga in bollen i öppet mål efter en rätt stor tabbe av Mulder.
Bara några minuter senare slog Urby Emanuelson in ett flackt inlägg som de Jong stötte in rakt upp i krysset, otagbart för Mulder. Och det blev slutresultatet i första matchen.

Ajax rivstartade också i returmötet, Luis Suárez, som gjorde otroliga 35 mål på 33 matcher i ligan, pangade in bollen från långt håll. Karim El Ahmadi kvitterade sedan, men målet underkändes för offside, som var tveksam.

de Jong gjorde sen mål igen, fint framspelad av Demy de Zeeuw placerade han lugnt in bollen till totalt 4-0 för Ajax. Och det såg ju kört ut för Feyenoord, som sedan reducerade efter att Jon Dahl Tomasson slog in returen efter en frispark. Men det hjälpte föga, de Jong ökade sedan på ledning efter att ha brutit in i straffområdet och väggspelat med Suárez.

Och det var de Jongs kväll, han frispelade sedan Suárez som lugnt placerade in sitt andra mål för kvällen och fastställde slutresultatet till totalt 6-1 i favör för Ajax.

Cupvinsten var en fin tröst för Ajax, som trots 103 gjorda mål och bara 20 insläppta missade ligatiteln med en poäng. Cuptiteln var den första titeln för Ajax sedan 2007, då man också vann Cupen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *