Allsvenskan 2012 – 100 dagar kvar

Lördagen den 31 mars 2012 startar Allsvenskan. Idag är det bara hundra dagar kvar till dess.

Det är snart jul, i södra Sverige där jag bor har vi inte fått någon snö (inte som är värd att tala om i alla fall) och den kommande Allsvenska säsongen är inte direkt det alla tänker eller väntar på. Ändå längtar jag redan. Mycket. Allsvensk fotboll må inte vara den bästa. Tvärt om, den är väldigt lågt rankad, både i världen och i Europa. Men vem bryr sig? Allsvenskan berör många och det är väl det som räknas? En stor del av Allsvenskan är själv fansen, stämningen på läktarna. En av de absolut mäktigaste sakerna man kan uppleva på en Svensk arena kan vara när lagen går in på plan, när inmarschlåten spelas. Jag bestämde mig för att lyssna igenom alla Allsvenskans inmarschlåtar och även ett par av lagen från Superettan. Jag kommer bedöma två saker hos varje låt: Hur bra själv låten i sig själv är och hur mäktig den är på plats.

 

Helsingborgs IF – ”På Gator Röda och Blå”

De regerande Svenska mästarnas inmarschlåt är en av mina absoluta favoriter bland inmarschlåtarna. En lugn och fin låt om Helsingborgs IF. Låten tycker jag är fantastiskt bra, på plats är den dock inte så mäktig. Den här låten påminner mig om sommaren vilket jag tycker ger den ett litet plus. Mycket klubbkänsla, ”Glöm aldrig bort var du kommer ifrån” sjunger de i den. Bra låt i hörlurarna, helt okej på plats.

http://www.youtube.com/watch?v=Kt908e8q-4o

Betyg: 8,5/10

 

 

AIK – ”Å vi e AIK”

Som jag förstår det sjunger fansen till AIK i denna låt. Ganska bra låt, inget jag hade lyssnat på när jag cyklar till skolan men den går absolut att lyssna på. Jag har ingen personlig koppling till denna låt. Har aldrig hört den live. Kan tänka mig att det är väldigt mäktigt, framförallt i Stockholmsderbyn.

http://www.youtube.com/watch?v=Rr5rKCDyD54

Betyg: 5/10

 

 

IF Elfsborg – “Stå upp för Elfsborg”

Dåligt tryck. Inte alls vad man förväntar sig från en storklubb som Elfsborg. Kan inte tänka mig att det är särskilt mäktigt på plats heller. Stor besvikelse. Klubben förtjänar bättre.

http://www.youtube.com/watch?v=lxs02Ca8oWY

Betyg: 1,5/10

 

 

 

Malmö FF – ”Åh vi Älskar Malmö FF”

Kanske en av de mest kända inmarschlåtarna i Sverige. Sången är på skånska och det är bra tryck i låten! Mycket mäktigt på plats! Utan tvekan en av Sveriges bästa inmarscher och den ska ses och höras på plats! Jag är inget Malmö-fan men jag måste erkänna att denna låt ger rättvisa till klubben!

http://www.youtube.com/watch?v=LujRPYG0wsY

Betyg: 8,5/10

 

 

GAIS – ”Gårdakvarnar och skit”

Håkan Hellström har gjort låten. Är inte riktigt en låt som passar bra på arenan. Visst, den är mäktig i vissa delar men med tanke på att GAIS oftast inte fyller ut Gamla Ullevi bra så kan jag inte tänka mig att det är bra tryck när denna spelas. Låten är bara ganska bra.

http://www.youtube.com/watch?v=ZCnkh9kjv4A

Betyg: 3/10

 

 

BK Häcken – ”Den viktiga skillnaden”

Bra tryck i låten. ”Vi är inte från Göteborg, vi är från Hissingen”. Mycket mäktigt. Har inte hört låten på plats men kan tänka mig att den inte är jättemäktig eftersom arenan inte är så stor. Skulle Häcken haft en större arena och fler supportrar hade utan tvekan varit en av Allsvenskans bästa inmarscher.

http://www.youtube.com/watch?v=PLxtUYBx_-k

Betyg: 6/10

 

 

IFK Göteborg – ”Snart Skiner Poseidon”

Joel Alme har gjort låten. Låten som av många ses som Sveriges bästa. En Harmonisk låt med bra tryck och mäktig stämning. Den här ska upplevas live! Såg den själv på plats när Göteborg spelade mot Elfsborg. Över 15000 personer på Gamla Ullevi där folk stod och skreksjöng. Det var något av det mäktigaste jag som Blåvitt-anhängare varit med om. Nu talar jag från mitt Göteborgshjärta och jag vågar påstå att detta är Sveriges bästa inmarsch(Tillsammans med Malmö)! När slutet på låten spelas och fansen sjunger ”För vi glömmer aldrig Änglarna” om och om igen, det är fantastiskt!

http://www.youtube.com/watch?v=8f_tEI-uwUY

Betyg: 9/10

 

 

Kalmar FF – ”Röda Dagar framför oss”

Ny låt till nya arenan. Bra låt med bra tryck emellanåt. Inte bland de bästa i Sverige, men håller medelklass. ”Vi vet var slaget om guldet kommer stå så ställ er upp för oss”. Kan tänka mig att det är bra tryck på ett Guldfågeln arena med mycket folk.

http://www.youtube.com/watch?v=Dm2xsyab2p4

Betyg: 6/10

 

 

Gefle IF FF – ”Vi är Gefle IF”

Väldigt rockig låt. Jag blev förvånad när jag först hörde den. Tycker inte att den passar alls som inmarschlåt. Texten är bra med rockigheten skrämmer en nästan. Liknar inte någon inmarschlåt jag tidigare hört.

http://www.youtube.com/watch?v=JbPwI9E9K1k

Betyg: 3,5/10

 

 

Mjällby AIF – ”Vi vill, vi kan, vi ska”

Även denna låt är rockig men påminner mest om Melodifestival-rock. Inte dåligt men verkligen inte bra. Kan verkligen inte tänka mig att den är mäktig på plats heller. Inte lika dålig som Elfsborgs men inte alls i samma klass som de andra lagen från Göteborg eller Skåne.

http://www.youtube.com/watch?v=mlWAnfZQjYk

Betyg: 3/10

 

 

Djurgårdens IF – ”Sjung för gamla Djurgårn’”

Inte alls bra låt, inte katastofdålig men inte bra heller. Bara lite smått mäktig i vissa delar av låten. Hoppas verkligen Djurgården skriver en ny låt till deras nya arena.

http://www.youtube.com/watch?v=vlqd3KgIvvQ

Betyg: 4/10

 

 

Örebro BK – ”Elden inuti”

Ny låt som är bra. Lugn låt, mäktig i vissa partier av låten. Jag får nästan julkänsla av den. Fioler i låten är också bra. Kan tänka mig att det kommer vara halvmäktigt när den spelas på Behrn arena. Fin låt.

http://www.youtube.com/watch?v=-GW7HdTbWNg

Betyg: 6/10

 

 

IFK Norrköping – ”Härliga IFK”

Glad melodi. Låter som en gammal låt. Vet inte när den gjordes men det känns som att det skulle behövas en ny snart. Känns lite som något som hade kunnat spelas när clownerna uppträder på cirkus. Kan inte heller tänka mig att det är särskilt mäktigt på arenan.

http://www.youtube.com/watch?v=jmM0CfWHHrw

Betyg: 3/10

 

 

Syrianska FC – ”I varje andetag”

Låter som en låt från ett Balkan-land i Eurovision Song Contest. Låter verkligen inte som något annat i Allsvenskan. Väldigt ”poppig” låt. Känns som att den hade passat bättre på ett disco är på en fotbollsarena. Bra låt dock, man blir glad och slits med i takten.

http://www.youtube.com/watch?v=pURgrXYZwAw

Betyg: 5/10

 

 

Trelleborgs FF (Superettan) – ”Blå som stål”

Trelleborg åkte ner i Superettan, jag vet, men jag gillar deras låt och vill ge den en liten hyllning. Trycket när den spelas på arenan är inget att prata om. Publiken gör den inte mäktig. Dock är låten väldigt bra och skånsk. Handlar om Trelleborg. ”Här kommer stolta granna pågar, från Sveriges gummimetropol”. Jag blir glad av att lyssna på den. Även om Trelleborg inte höll Allsvensk klass förra åter så gör denna låten det!

http://www.youtube.com/watch?v=dL7GZ0xbn70

Betyg: 7/10

 

 

Halmstad BK (Superettan) – ”Toppen är vårat HBK”/”Varje dag som går älskar vi HBK”

Även Halmstad åkte ner förra säsongen men även de förtjänar en hyllning här. De har lite olika låtar och den jag hörde när jag var där för ett par år sen var ”Toppen är vårat HBK”. En glad låt, bra låt, en riktig fotbollsslagdänga! Nu för tiden tror jag att det är ”Varje dag som går älskar vi HBK” som spelas. En omgjord version av en gammal Gyllen Tider-låt. Båda låtarna är jättebra och det är synd att vi inte kommer få höra dem i Allsvenskan nästa säsong. Det är inget vidare tryck när de spelas, men låtarna är absolut bra! ”Toppen är vårat HBK” vann en omröstning bland supportrarna om vilken låt de ville ha som inmarsch.

http://www.youtube.com/watch?v=CGhJbRxNBhE / http://www.youtube.com/watch?v=0zx99YUIifY
(Här är en som också är ett alternativ, dock kan jag inte minnas att jag hört den på Örjans Vall http://www.youtube.com/watch?v=C3j9wV923Jk).

Betyg: 8/10

 

 

Slutsatsen jag drar är att Göteborg och Malmö har bäst låtar på plats. Halmstad, Trelleborg och Helsingborg har bäst låtar ifall man skulle lyssna på dem i hörlurar hemma vid sitt skrivbord. Elfsborgs låt var sämst.

 

Åtvidaberg FF och GIF Sundsvall har gått upp till Allsvenskan. Åtvids låt har jag hört heter ”Tre poäng” men hittade den ingenstans där jag kunde lyssna på den. GIF Sundsvall vet jag inte om de har någon låt. Kommentera gärna med länkar till låtarna om ni hittar dem!

 

Denna artikel är självklart skriven efter mina egna åsikter. Att jag har vissa personliga minnen av låtarna gör att jag blir partisk.

 

 

// Viktor Åberg

6 tankar kring ”Allsvenskan 2012 – 100 dagar kvar

 1. Tim

  Jag tycker helt klart att AIK, Blåvitt och MFF är bäst live. Sett samtliga på fullsatta läktare. Mycket intressant lista i övrigt!

  Svara
 2. mäktig

  älskar supporterkultur.. vill att ni fokuserar mer på det! Mäktigaste är givetvis snart skiner poiseidon

  Svara
 3. AIK

  Hur fan kan AIKs få 5/10 när du inte hört den live?! Den är den mäktigaste i hela serie . Så mycket hjärta i sången.

  Svara
 4. Johan

  Antar att du inte var så sugen på att dela ut nån tia…

  kolla länken, hör trycket, dela ut tian. Inte mycke o snacka om

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *