Året som gått – Spanien

Det har varit ett fantastiskt fotbolls-år med många underbara händelser runt om i Europa.  Fotbollsoraklet tittar tillbaka på ligan, spelarna och allt runt om kring. Hur minns du året?

Årets prestation?
Barcas dubbel (La Liga + CL)
Barcelona står givetvis för säsongens prestation genom att ta hem både ligasegern och Champions League-titeln. Under hösten har man redan tagit tre titlar efter att ha vunnit europeiska supercupen, spanska supercupen samt VM för klubblag. Blir det sex titlar i år måntro?

Årets flopp?
Atlético Madrid
Detta evigt ojämna Atlético Madrid…
Ena säsongen vinner man Europa League för att därefter ta plats i ligans mittskikt. Tränare efter tränare får söka nya klubbadresser och spelare lämnar medan nya köps in. Idag känner man inte igen det klassiska Atlético Madrid man var van vid.

Årets överraskning?
Levante
Levante är givetvis årets överraskning efter deras superba höstsäsong. Många tippade att laget skulle vara en kandidat till att trilla ur högstaligan, men nu motbevisas detta markant.

Årets talang?
Iker Muniain, Athletic Bilbao
Iker Muniain fyllde nyligen 19 år och är redan en viktig figur i sitt Athletic Bilbao. Redan som 16-åring fick den unge basken göra sin debut för laget och har därefter behållt sin plats i startelvan.
Vi väntar nu på att han skall få sin chans i det spanska landslaget.

Årets konstigaste?
Granada-Mallorca
Det är inte varje dag det händer något märkvärdigt i Spanien, detta fall är mer än konstigt.
Om minnet inte bedrar ska många komma ihåg matchen mellan Granada och Mallorca som blev avbruten.

Det konstiga med det hela är inte att matchen blev avbruten, utan anledningen till varför den blev det! Linjedomaren fick ett inkastat paraply, ja ett paraply, i huvudet. Mallorca som ledde matchen med 2-1 och fick i 63:e minuten fick avbryta matchen då en person ansvarslöst kastat in ett paraply på linjedomaren. Det slutade med blod, bandage och faktura på 55 000 kronor för Granada.

Enligt SVT1 är tränarens (Fabricio Gonzalez, Granada) svar på incidenten: ”Vi är i chocktillstånd. Våra fans har ju alltid stöttat oss.”

Det finns olika sätt man kan stötta sitt lag på. Hur konstigt det än låter!

Årets skandal?
Vårens El Clásico-möten.
Real Madrid spelar för tufft, Barcelona filmar, José Mourinho petar motståndare i ögat och tjafs mellan klubbarna intensifieras. El Clásico-mötena i våras var inget annat än skandal efter skandal. Nu i höst ser läget mellan laget ut att ha lugnat sig något, även om motsatsen kan komma att bevisas senare under säsongen.

Årets bästa.värvning?
Cesc Fábregas, Barcelona
Césc Fabregas blev utsedd till årets nyförvärv, tätt följd av Adil Rami och Gary Medel. Fabrégas har visat att han förtjänade varje öre som Barcelona erbjöd Arsenal. Han har spelat otroligt bra för Barcelona och är just nu en av ligans bästa spelare.

Årets sämsta värvning?
Hamit Altintop, Real Madrid
Den på förhand utdömda värvningen av Hamit Altintop visade att de flesta tyckarnas hypoteser stämde bra in och värvningen visade sig bli ett riktigt bakslag för Los Blancos. Altintop hamnade direkt på bänken och har knappt spelat någonting under sin tid i Madrid.

Årets bästa sportchef?
Manolo Salvador, Levante
Vad ska man säga om detta ögonbrynshöjande Levante…
Manolo Salvador har gjort ett utmärkt jobb med Levante och visat att cash inte alltid är king. Snittåldern på startelvan är den högsta uppmätta sedan man började räkna ut snittåldern för varje lag. Spelare som Ballesteros, Nano och Iborra bär verkligen laget på sina axlar. Vi i den spanska redaktionen hoppas innerligt att Levante kan upprätthålla sin fina form och på läng sikt kunna vara med och utmana de större klubbarna regelbundet.

Årets sämsta sportchef?
José Luís Caminero, Atlético Madrid
Efter 2010 års säsong stod man som segrare i Europa League och var en av Europas bästa klubbar. Säsongen efter började spelet kärva och tre nyckelspelare (Agüero, Forlán och De Gea) lämnade klubben i somras. Man köpte in Falcao och Adrián för att täcka upp anfallsluckorna, något som inte varit så lyckat hittills. Trots stora summor att värva spelare för, och många klasspelare i laget, lyckas inte Caminero styra skutan åt rätt håll.

Årets bomb?
José Maria del Nidos fängelsestraff
Allt började år 1999 då en viss José Maria Del Nido arbetade som advokat i en kommun i Malaga. Brotten ägde rum 1999 och 2003. Idag är Sevillas president dömd att leva bakom galler i sju och ett halvt år. Tanken var att han skulle få avtjäna brotten i trettio år, men åklagaren fick nöja sig med sju. Han har befunnits skyldig till bedrägeri, korruption och förskingring.

Del Nido är dock inte ensam i denna veva. Man har dömt den förre borgmästaren i Marbella, Julian Muñoz för samma brott. Muñoz och Del Nido får sitta bakom galler under samma omständigheter, men för den förre detta rådgivaren Juan Antionio Roca så blev det fyra  år.

Del Nido tog jobbet som Sevillas president år 2002 och efter dess har man vunnit två UEFA-cuper och två Copa Del Rey-titlar. Man har även vunnit den europeiska supercupen och den spanska supercupen under dessa år!

En bomb för Spanien, en atombomb för Sevilla?

Årets mål?
Henok Goitom, Almeria
Svenske Henok Goitom slog till med ett riktigt praktmål i den spanska andraligan när hans Almeria tog emot Sabadell.

Årets tränare?
Pep Guardiola, Barcelona
Josep Guardiola fortsätter att dominera med sitt Barcelona och vann nyligen VM för klubblag. Barcelona har vunnit 13 titlar under de tre senaste åren. Pep Guardiola är just nu, inte bara årets utan La Ligas mest framgångsrika tränare för tillfället.

Foto: Якушкин Иван

Årets lagkapten?
Sergio Ballesteros, Levante
Årets lagkapten är inte Puyol, inte Albelda, och inte heller Casilias. Nej, utmärkelsen går nämligen till Levantes fanbärare och kapten, Sergio Ballesteros. Varför? I Levantes succéfyllda säsong är Sergio den som jobbat i det tysta. Han mer eller mindre bär deras försvarsspel på hans axlar. Sergio är 36 år gammal och ändå vann han en sprintduell mot självaste Ronaldo. Han kanske inte är den kaptenen som spelat i Levante i hela hans liv, men hjärta det visar han.

Årets nykomling?
Javi Varas, Sevilla
Javi Varas har varit Spaniens största utropstecken under det gångna året och har inte gjort något besviken. När Sevillas förstamålvakt, Andrés Palop, skadade sig klev den mycket orutinerade Javi Varas fram i rampljuset. Sevilla har Javi Varas att tacka för sin nuvarande tabellplacering.

Årets målvakt?
Javi Varas, Sevilla
Med utgångspunkt satt från ovan angiven motivering så har Javi Varas, tillsammans med Iker Casillas, varit Spaniens allra vassaste målvakter under år 2011.
Kanske får vi se Javi Varas i en eventuell spansk EM-trupp om han fortsätter i samma stil?

Årets back?
Marcelo, Real Madrid
Marcelo har utvecklat sitt defensiva spel enormt sedan José Mourinho kom till klubben. Han vinner utmärkelsen utan någon vidare tveksamhet.

Årets mittfältare?
Xavi, Barcelona
Barcelonas spelgeni gör återigen en kanonsäsong och bidrar starkt till att Barcelona kan ta hem ytterligare titlar till sitt prisskåp. Han blandar geniala passningar med vackra frisparksmål och samspel utan dess like, vilket medfört att Xavi finns med bland världens tre bästa fotbollsspelare.

Årets bästa anfallare?
Lionel Messi, Barcelona
Ständigt denne Lionel Messi, vi har sett hans utveckling från lite pojk år 2007, till en av storstjärnorna. Grabben är 24 år och ändå finns han redan med diskussionerna om vem som är tidernas bäste. I år har vart ett helt fantastiskt år för Messi, spelmässigt. Han bär verkligen Barcelona på sina axlar. Den som säger att han är beroende av Xavi och Iniesta, kunde inte ha mycket mer fel. Messi är från en annan planet. Messi är Messi!

Årets lag:
Varas
Ramos, Rami, Pique, Marcelo
Xavi, Alonso, Iniesta
Messi, Soldado, Ronaldo

Bubblare: Casillas, Ballesteros, Pepe, Medel, Di Maria, Benzema, Villa

/Johannes Johnsson, Salar Alavi, Sandra Chukair, Jonael Makaveli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *