Årets godbitar från Bundesliga

Det återstår nu inte mycket utav 2012 och vi på redaktionen för tysk fotboll tänkte samla ihop våra godbitar från året, det kommer bli en lista i slutändan som på något sätt ska summera året som gått.
Först ut har vi Emil Cardebrant som listar sina glädjeämnen från årets fotbollshändelser i Tyskland

Publiksiffran
Bundesliga fortsätter att imponera och är den liga med mest publik på sina matcher i Europa. Senast jag tittade så hade de en bit över 40 000 besökare i snitt per match, vilket är en riktigt imponerande siffra. Att jämföra med Engelska Premier League som kommer en bit efter med sina dryga 35 000 i snitt. Detta är såklart ett resultat av den roliga och anfallsglada fotbollen som spelas och att de har lyckats med att skapa ett koncept som gör att många vill komma och titta.

Lewandowskis genombrott
Robert Lewandowski hade det ganska tufft under sin första säsong i Dortmund, men detta ändrade han egentligen förra säsongen som avslutades med att han gjorde ett väldigt bra EM. Detta är ett stort glädjeämne för oss och vi har fått se honom utvecklats till en riktig stjärna.

De unga spelarna
Spelare som redan i sina unga åldrar som presterar fotboll i världsklass har varit något som Bundesliga blivit förknippade med. Med spelare som Shürrle, Reus, Götze men även en kille som Lewis Holtby. Dessa spelare har en spelintelligens som är beundransvärd trots deras förhållandevis låga ålder. Förutom det så är de alla löpvilliga och visar upp stor anfallsglädje.

Bayerns ryck
Bayern München har nu ryckt i från sina konkurrenter ganska rejält i ligan, de kommer fira in det nya året som etta med hela nio poäng tillgodo på Leverkusen på andra plats. Nu är vi alla väl medvetna om att det återstår många matcher och allt kan hända men hittills är det ett stort utropstecken.

Då var det dags för Stefan Börjesson att delge oss hans tankar kring detta året och vad han vill framhäva, om den första delen var dominerad utav positiva händelser så har Stefan fokuserat lite mer på de negativa.

Frankfurts framfart
Årets succé lag i Bundesliga måste ändå vara Frankfurt, laget kom 2a i Zwitte bundesliga under våren och nu i höst har succén varit enorm för laget som just nu befinner sig på 4e plats i ligan (CL plats). Dem har med hjälp av Meier som ligger 2a i skytteligan verkligen haft ett riktigt bra 2012.

Schalkes dåliga ligahöst
Schalke 04s höst har handlat om succé i Champions League och katastrof i ligan. Ja så enkelt kan Schalkes höst sammanfattas, efter en riktigt bra vår i ligan blev man 3a och fick alltså spela Champions League.
Det verkar dock som att Schalke 04 inte har manskapet att kunna spela både i CL och ligan, då man framförallt under slutet av hösten gått riktigt dåligt i ligan. Tränaren Huub Stevens har även fått sparken från klubben, dessutom har rykten gjort gällande att storstjärnorna Huntelaar och Holtby är på väg bort. Huntelaar blir dock av allt att döma kvar, men Holtby är mer osäker.

Storsatsande underpresterande Wolfsburg
Bundesliga största underpresterade lag är Wolfsburg, laget har värvat för stora pengar sedan gamle tränaren Magath kom tillbaka till klubben. Men succén har uteblivit och värvningarna verkar ha varit mer kvantitet än kvalitet. Magath har fått sparken från Wolfsburg under höstsäsongen och det är oklart vem som ersätter även om Bernd Schuster ryktas vara den som ska ta över för vargarna.

Krisande Hoffenheim
Största krisen av lagen har dock Hoffenheim haft som under hösten gått extremt dåligt och sparkat först tränaren Markus Babbel och då tog Frank Kramer över, men även han fick sparken från klubben och nu har Marco Kurz tagit över, Hoffenheims tredje tränare bara denna hösten. Hoffenheim ligger på kvalplats, med hela 7 poäng upp till Wolfsburg på säker mark.

Detta var några av de saker som vi på redaktionen snappat upp från året som gått och ser fram emot 2013 som kan bli något utöver det vanliga.

Vi på tysklandsredaktionen vill önska er alla ett gott nytt fotbollsår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *