Arsenal är dagens "The Entertainers"

Många av oss minns nog Newcastle under 90-talet.
Briljanta fotbollspelare, härligt spel och ändå vann aldrig Alan Sherrear och hans lagkamrater några titlar. De fick nöja sig med att vara ”The Entertainers” laget som skulle underhålla oss med vacker fotboll men som aldrig fick någon stor titel för det.
”The Entertainers” är nu borta. Men det finns alltid en ny kandidat att ta över titeln och idag heter den kandidaten enligt mig Arsenal.
Titta på dagens Arsenal och du ser ett lag med briljanta tekniker, en snabbhet som få lag kan matcha och ett passningsspel som borde kunna ge självaste Johan Cruyff gåshud. Unga, talangfulla, snabba, tekniska men ändå har laget inte vunnit någon tyngre titel de senaste åren.
Jag är Liverpoolfan men jag måste erkänna att det är på Emirates som den roligaste fotbollen i England spelas.
Men tyvärr är det  så att det inte delas ut stilpoäng i fotboll. Det gjordes det inte på 90-talet och det gör det inte idag heller.
Men erkänn att det är riktigt vackert att de Fabregas slå dehär läckra passningarna som bara han kan slå.

Om man tittar på Arsenals lag så ser man snabbt ett lag som han kunnandet men saknar de här rutinerade rävarna som krävs för att vinna titlar. Men nu ser det faktiskt ut som att Arsenal ändå kan vara med och utmana om ligatiteln och jag lovar om jag får välja ett lag som jag skulle unna ligatiteln om Liverpool missar den vore det Gunners.
Det är inte bara det att man spelar en härlig och kvick fotboll utan även att man har haft som policy att bygga laget underifrån.
Wenger har inte slängt pengar omkring sig utan har lugnt och metodiskt lagt beslag på de största fotbollstalangerna och sedan utvecklat dem.
I dagens Arsenal är det endast Arshavin och Vermalen som varit i stort sett färdigutvecklade när de köptes till klubben.
Vermalen är för övrigt ett stort bevis på hur underhållande Arsenal spelar för låt mig påminna om att belgaren gjort sju mål i år.
Sju mål som förvarare. Hur många kan skryta med det?
Men det visar tyvärr också på något annat. Nämligen hur mycket problem Arsenal har att få in bollen i mål.
Sen har vi alltså Arshavin och ja, man kan bara säga en sak Arshavin har allt som krävs för att få vara en del av ”The Entertainers”. Han har teknik, snabbhet, passningsskicklighet och har dessutom visat sig kunna vara en suverän anfallare med ett extremt bra mål sinne.
Fråga bara vårt svenska landslag i EM.
Men framförallt har man Cesc Fabregas, som enligt mig själv bör betraktas som en av världens mest kompletta fotbollspelare ihop med Steven Gerrard, Frank Lampard och Kaka.
Cesc är hela motorn i Arsenals passningsspel. Det är han som styr hela ”The Entertainers” och jag vill mena att om man tittar på honom som fotbollspelare har han potetial att gå förbi alla de tidigare nämnda spelarna. Frågan är bra hur bra kan Cesc bli? Hur mycket mer kan han utvecklas? Eller har han kanske redan nått upp till sin högsta nivå? En sak är säker han är en av världens bästa mittfältsgeneraler.    

 
Jag har nyss sett klart Arsenal-Burnley en match som borde ha varit avgjord redan under första halvlek vid tanken på hur Arsenal spelade ut Burnley. Om inte vore för att man inte hade flytet med sig.
Istället fick vi ett drama som först på alvar avgjordes i slutet och ett tag stod det till och med 1-1 på tavlan efter David Nugent utnyttjat en lång boll och effektivt bara slagit in bollen i nätt.
Samtidigt i Arsenal hade Niklas Bendtner vaknat på fel sida och jag ska vara ärlig dansken skulle inte ha hittat målet idag om han så fick hjälp av en GPS. Bendtners just nu så fina målform var som bortblåst och hans lagkamrater var inte mycket bättre. Om man frånser Cesc som dock fick bytas ut efter 30 minuter på grund av en knäskada.
Allt fanns där och med lite tur och effektivitet hade Arsenal kunnat gjort sex eller sju mål nu blev det tre.
Burnley var utspelat på planen men Arsenal saknade de små marginalerna man måste ha för att spela ut dem även på resultattavlan.

Som sagt jag hoppas att Arsenal får sin ligatitel och när det gäller Fabregas så hoppas jag för Arsenals skull att ryktena om en klar övergång till Barcelona som gick i höstas inte är något annat än just rykten.
För om Arsenal säljer Fabregas försvinner mycket av underhållningsvärdet i Arsenals fotboll och man förblir inget annat än just ett gäng titel lösa tallanger och underhållare.
Jag må som sagt vara Liverpoolfan men just nu vill jag bara säga kör på Arsenal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *