Arsenal – Manchester City

Omgångens hetaste match spelades på Emirates Stadium i London där Arsenal tog emot Manchester City. Ett City som på senare tid tappat en hel del av den höstformen man visade upp. Arsenal har tvärtemot lagt den dåliga formen bakom sig och man har nu hittat ett vinnande koncept.

På förhand snackades det mycket om huruvida City ska kunna hänga på United i toppen. United som ryckt upp sig och dragit ifrån City tog  på söndagen ytterligare en vinst och inför Arsenal-City var man åtta poäng före lokalkonkurrenten.

När matchen sparkades igång tog Arsenal tag i taktpinnen direkt och fick igång det där passningsspelet som endast Barcelona kan spela. I viss mån även Swansea. Arsenals pigga inledning påverkade City direkt och när Rosicky gjorde ett litet ryck hängde inte Yaya Toure med alls och efter en minut hade matchens första varning delats ut. Yaya Toure fick även utgå kort därefter då han slagit i sitt knä. David Pizarro ersatte den skadade ivorianen. Matchen innehöll inte jättemånga målchanser men på en hörna var det otroligt nära 1-0 till Arsenal. Van Persie fick en bra träff på nicken men osannolikt stod Vermaelen i vägen och bollen styrdes i ribban.
Efter ca 20 minuter var det dags för Balotelli då han drog en idiottackling på Song. En vidrig stämpling mot knäet på Song som kunde slutat riktigt illa. Martin Atkinson tyckte inte det var så farligt och Song fick inte ens en frispark..

Manchester City hade inte alls mycket att komma med under de 25 första minuterna men det blev farligt direkt på en hörna för bortalaget. Tyvärr fick inte Balotelli träff och Koscielny kunde enkelt rensa bort. Efter detta kom City in mer i matchen och Arsenals press bleknade. Balotelli fortsatte med sitt fula spel och efter 30 minuter var det återigen dags för dobbarna när han satte dem i Sagna. Även denna gången friade Atkinson och Balotelli fick fortsätta spela.
När det återstod några minuter av första halvlek var han igång igen, Balotelli. Denna gången varnades han dock. En fotsula mot Sagna igen och det är bara tur att det inte hände något allvarligt. I slutet av första halvlek kunde Balotelli fått syna det röda när han drog med bollen med handen men Atkinson friade även nu. Arsenal totaldominerade första halvlek men man lyckades bara skapa en farlig chans.
Andra halvlek började ganska tillknäppt och det första som hände var att en för dagen väldigt osynlig Nasri sparkade ner Arteta. Nasri som verkligen inte hade någon kul dag på sin gamla hemmaarena. Men det var faktiskt City som fick den första målchansen i den andra halvleken. Agüero och Zabaleta kunde dock inte bestämma vem som skulle skjuta på Nasris inlägg och Szczesny hade inga större problem att tippa bollen till en hörna.
Efter 55 minuter fick Arsenal göra sitt första byte då Gibbs fick utgå skadad. Tråkigt för Arsenal och Gibbs som har visat fin form på sistone. Säkerhetsrisken Santos ersatte och det första han gjorde var att riva ner Balotelli och givetvis blev han varnad på köpet. Ingen bra start på matchen av brasilianaren.

Arsenals första riktiga bra chans kom efter en timme spelad då Van Persie mötte Songs inlägg. Tyvärr studsade bollen i stolpen och ut. Arsenal hade annars väldigt svårt att hitta tillbaka till det spelet man hade första 25 då City tagit över mer och mer. City fick även en riktigt bra chans då Kompany nådde högst på en frispark. Nicken gick mot Balotelli som försökte sig på en bicykleta men han missade.

Efter detta började dock Arsenal komma igång igen och hade det inte varit för en knapp offside hade det varit 1-0. Song slog en perfekt boll till Van Persie som frispelades och la in bollen i mål. Men då hade domaren redan blåst av. Arsenal fortsatte att trycka på och när det var ca en kvart kvar hade nog de flesta ritat in 1-0 i resultatboken. Ett mönsteranfall av Arsenal där Walcott fick till ett bra skott på Sagnas inspel. Hart räddade dock men inte mer än att bollen tog i stolpen ut till en helt fristående Vermaelen som bara kunde pricka in 1-0. Osannolikt nog brände belgaren och när även Benayoun fick samma chans så brände han med. Ingen trodde det var sant, speciellt inte Niklas Holmgren som vrålade så det stod härliga till.

I slutskedet av matchen ersattes Nasri med Kolarov. Mancini behövde verkligen en vinst och en för dagen väldigt misslyckad Nasri fick gå av. Arsenal gjorde sitt andra byte då Benayoun fick gå av, Ramsey ersatte. Matchbilden ändrades dock inte utan det var verkligen Arsenal för hela slanten. Van Persie hade ett halvläge i slutet när Santos spelade in bollen till Van Persie. Ett dåligt beslut då han borde testat skott. Det såg ut att gå mot en oavgjord historia tills Arteta avlossade bössan. Spanjoren stal bollen från en virrig Pizarro och avancerade ett par meter innan han bombade in 1-0 till Arsenal. Ett otroligt jubel utbröt och Emirates Stadium kokade verkligen. Helt otroligt att se. Arsenalfansen visade även prov på stor humor när man firade med att göra en ”Poznan”. Citys segerdans. Humor på högsta nivå!

Det var efter detta Balotelli fick nog och när han för tredje gången i matchen kapade Sagna fick han syna sitt andra gula kort för dagen. Ytterligare en utvisning på italienaren som på vägen av planen fick en ordentlig utskällning av managern Mancini.
Manchester City fick sedan en chans att kvittera när man fick en frispark precis utanför Arsenals straffområde men Kolarovs frispark stannade på muren. I och med detta fick Arsenal en kontring där man var fyra mot två. Ramsey hade bollen och grundlurade Tevez som tog ett stenhårt jobb hem men avslutet var verkligen uruselt. Fem meter utanför. Tur för Arsenal att man då ledde matchen för ett par sekunder senare blåste domare Atkinson av matchen.

Arsenal tog en otroligt viktig seger i kampen om tredjeplatsen. Manchester City däremot har med stor sannolikhet förlorat ligatiteln för åtta päng tar men inte ikapp. Eller gör man det? 

Hur många röda skulle han ha egentligen? Många enligt Arsenals fans. Foto: Okänd

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *