Arsenal-Tottenham

Derby är alltid ett derby. I dessa derbyn kan allt hända, precis allt. Och det var precis det som hände under gårdagens derby i London mellan Arsenal och Tottenham. På förhand trodde många att Tottenham skulle stå som det vinnande laget efter 90 minuters spel, mot ett formsvagt Arsenal.

Inför matchen sa Tottenhamstjärnan Gareth Bale:
”I flera år har Arsenal varit favoriter och legat över oss i ligan, men nu har det vänt till vår fördel. Vi förtjänar att vara där vi är i ligan. Vi förtjänar att vara favoriter.”

Med tanke på den starten som Spurs fick, där laget ledde med 2-0 efter en drygt halvtimmes spel, så kunde man lätt tro att Tottenham skulle ta en relativt enkel seger. Nyförvärvet Louis Saha gav dom vitklädda ledningen redan efter fyra minuter. Ett avslut som gick i mål via Gunners försvararen Thomas Vermaelens ben. Och det skulle se mörkare ut för Wengers rödklädda mannar. När första halvtimmen precis passerat så fick Tottenham straff. En väldigt billig sådan. Gareth Bale trillar lätt när han kommer i en duell med en Sczesny som kommer sent ut i sin utrusning. Målvakten rör knappt den unge spelaren från Wales. Men domare Mike Dean pekar på straffpunkten. Och födelsedagsbarnet, tillika före detta Arsenal spelaren, Emmanuel Adebayor förvaltar straffen på bästa sätt, matchtiden visar nu 34 minuters spel och Tottenham leder med 2-0.

Om det var på grund av att det var just Adebayor som gjorde Tottenhams andra mål låter jag vara osagt, men Arsenal vaknade efter detta målet. Och på vilket sätt man vaknade. Högerbacken Sagna reducerade med en nick efter 40 spelade minuter. Den notoriske målskytten Robin van Persie kvitterade till 2-2 i den 42:a minuten med ett snyggt vänsterskott till höger om Brad Friedel , strax utanför straffområdet.

Oavgjort efter första halvlek alltså. Harry Redknapp gjorde två byten under halvtid. Sandro och Rafael van der Vaart in, ut gick Kranjcar och Saha. Detta var två byten som Redknapp trodde skulle ändra matchbilden, och det gjorde det. Men inte till Redknapps eller Tottemhams fördel.

Arsenal började piggt i andra halvlek. Yossi Benayoun fick ett bra läge redan efter dryga minuten, men Friedel gjorde en bra räddning. Men så i 50:e minuten ger Rosicky Arsenal ledningen med 3-2. Det var för övrigt Rosckys första mål sedan januari 2010. Man har nu vänt ett 0-2 underläge till 3-2.

Var det slut här? Skulle Tottenham komma tillbaka och kvittera? Svaret på dessa två frågor är kort och gott Nej!

I 57:e minuten är Walcott inte långt ifrån att göra 4-2. Ett skott som rullar strax utanför Brad Friedels högra stolpe. Men så efter 65 spelade minuter fick han istället göra 4-2, fint framspelad av van Persie. Men Walcott var inte klar där, tre minuter senare gör han ytterligare ett mål. Ett mål som betyder 5-2 till Arsenal!

Vändningen var fullbordad. Ett relativt formsvagt Arsenal hade nu vänt ett 0-2 underläge till att vinna med hela 5-2. Detta var otroligt starkt gjort, detta var en väldigt viktig seger. Inte bara för att det ett Londonderby, även för kampen om fjärdeplatsen i ligan. Det var en bra och jämn match efter 45 spelade minuter, men andra halvleken tillhörde Arsenal och segern var helt rättvis.

Merparten av dom drygt 60 000 fansen på Emirates fick jubla efter en match som innehöll allt. Inte bara sju mål, men även bra spel från båda lagen. Matchen hade som många derbyn oftast har, en spelare som fick se det röda kortet. Denna gången var det Tottenhams Scott Parker som fick se det i slutet av matchen, 87:e minuten. Som därmed missar mötet mot Manchester United på söndag.

För Arsenals del väntar en resa till Liverpool och Anfield på lördag. En viktigt match för båda lagen som kämpar om plats fyra i tabellen. Gunners har dessutom revansch att utkräva, Liverpool vann mötet på Emirates med 2-0. Men nu låter jag Arsenal få njuta av denna fantastiska vändningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *