Arséne Wenger

Arsène Wenger föddes den 22 Oktober i den franska staden, Strasbourg. Är en Fransk fotboll tränare som har lyckats i engelska Premier League laget Arsenal sedan 1996. Han är den mest framgångsrika manager i historien om Arsenal i form av troféer och är också den tränaren som har suttit längst i klubbens historia. Wenger är den enda icke-brittiska tränaren som har vunnit The Double i England, han gjorde det under åren 1998 och 2002. I 2004 blev han den enda tränare inom FA Premier League historia för att gå igenom hela säsongen utan att förlora. Wenger anses allmänt vara en av världens bästa förvaltare efter de framgångar han har haft i AS Monaco och Arsenal.

Wenger har en examen i Elektroteknik och en magisterexamen i Nationalekonomi från Strasbourg universitet och talar flytande Franska, Tyska och Engelska. Han talar också Italienska, Spanska och Japanska.

Uppväxt och företag

Arsène Charles Ernest Wenger växte upp i den närbelägna byn, Duttlenheim med en äldre syster och bror. Hans föräldrar ägde en bil reservdelar verksamhet i Strasbourg, samt en bistro i Duttlenheim , La Croix d’Or. På tal om hans uppväxt ovan La Croix d’Or, Förklarade han i ett tal inför League Managers Association:
”Det finns ingen bättre psykologisk utbildning än vad man får om man växer upp i en pub … jag har läst om taktik och urval från folk som har pratat om fotboll i puben.”

Wenger är gift med förre detta basket spelaren Annie Brosterhous, med vilken han har en dotter och bor för närvarande i Totteridge, London. Han är också värld för Brand Ambassador FIFA World Cup sponsor Castrol. Och som en del av hans arrangemang har han genomfört flera träningsläger för internationella ungdomslag i hela världen, samt gett råd och gett underlag till Castrol Performance Index, FIFA: s officiella rating system, som används för mätning av Spelarbetyg vid officiella FIFA turneringar, allt sedan systemets början.

Tidig karriär

Wenger tillbringade mycket av sin ungdom genom att spela fotboll och organisera matcher för byn laget FC Duttlenheim, där han spelade i A-laget vid 16 års ålder och därefter rekryterades till närliggande tredje divisionen AS Mutzig av teamets manager Max Hild, som skulle komma att bli hans mentor, rådgivning

Wengers spelarkarriär var blygsam. Han spelade som en försvarare för olika amatörföreningar medan han studerade på Institut Européen d’Etudes Commerciales Supérieures de Strasbourg av Robert Schuman University. Där han avslutade en magisterexamen 1971. Wenger blev professionell 1978 och gjorde sin debut för RC Strasbourg mot Monaco. Han gjorde bara tolv matcher för laget.
År 1981 erhöll han ett chef examensbevis och utsågs till tränare för klubbens ungdomslag. Efter sin stint i Strasbourg, gick Wenger till AS Cannes som assisterande tränare året var 1983.

Tränarkarriär

Wenger första seniorjobb var i Nancy, som han anslöt sig till 1984, men han hade föga framgång där, under sin tredje och sista säsong i avgift, färdiga Nancy på en 19e plats och flyttades ned till den andra delen av franska fotbollen (nu Ligue 2). Hans ledande karriär tog fart när han blev manager i AS Monaco 1987. Han vann ligan 1988 (hans första säsong i avgift) och Franska cupen 1991 och värvade spelare av höga kaliber, såsom Glenn Hoddle, George Weah och Jürgen Klinsmann. Han undertecknade också 23-årige Youri Djorkaeff från Strasbourg.
Wenger var nominerad till tränar jobbet i Bayern München, men kunde inte ta jobbet på grund av att Monacos styrelse vägrade att låta dem prata med Wenger, bara för att släppa Wenger flera veckor senare efter att tjänsten var tillsatt.

Han flyttade vidare till en framgångsrik 18-månadersperiod med Japanska J. League teamet Nagoya Grampus. Som han vann Emperor’s Cup med. Den nationella cupfinalen.
Han tog även klubben från botten till en andra position i ligan. Hans framgångar i klubben ledde till att han vunnit J. League Manager of the Year år 1995, den första utländska tränaren att göra så. Vid Grampus anlitade han tidigare Valenciennes tränare Boro Primorac.

Wenger hade under tiden blivit en vän till den då vice ordföranden i Arsenal David Dein Efter att Bruce Rioch sparkades i augusti 1996, Gérard Houllier, dåvarande tekniska direktör för Franska fotbollsförbundet rekommenderade Wenger till David Dein sommaren 1996.
Arsenal bekräftade sin utnämning den 28 september 1996, och han tog officiellt över den 1 oktober. Wenger var Arsenals första tränare från länder utanför Storbritannien. Även han hade tidigare varit tippad som en möjlig teknisk direktör. Vid tidpunkten Wenger var en relativt okänd människa  i England, där The Evening Standard tidningen hälsade hans nominering med rubriken ”Arsene Vem?”.

En månad före Wenger formellt tog hand om gruppen, begärde Wenger att klubben skulle värva den franska mittfältaren Patrick Vieira och Rémi Garde.
Hans första match var en 2-0 borta seger över Blackburn Rovers den 12 oktober 1996. Arsenal slutade trea i Wengers första säsong, missade andra platsen (som upptas av Newcastle United), och därmed Champions League kvalifikation, på målskillnad.

I sin andra säsong (1997-1998), vann Arsenal både Premier League och FA-cupen. Den andra Dubbeln i klubbens historia. Nyckeln till framgången var det ärvda försvaret av Tony Adams, Steve Bould, Nigel Winterburn, Lee Dixon och Martin Keown, tillsammans med anfallaren Dennis Bergkamp och en blandning av Wengers nya värvningar, Emmanuel Petit som en partner för Patrick Vieira, yttern Marc Overmars och tonåriga anfallaren Nicolas Anelka.

1998-1999 förlorade de Premier League titeln till Manchester United i den sista dagen av säsongen.
Wenger undertecknade då Tottenhams försvarare och före detta kapten Sol Campbell liksom första laget exempel Fredrik Ljungberg, Thierry Henry och Robert Pires.

Dem nya värvningarna skulle bidra till Wengers Arsenal att uppnå Dubbeln år 2001-02.Det hela avgjordes i den näst sista omgången, mot Manchester United. Arsenal vann 1-0 i ett spel som Arsenal ansågs ha utspelad Manchester United. Arsenal gick hela säsongen obesegrad hemifrån och gjorde mål i varenda Premier League match den säsongen, avslutade säsongen genom att slå Chelsea med 2-0 i finalen i FA-cupen med mål från Ray Parlour och Fredrik Ljungberg.

Efter en stark inledning på 2002-03 säsongen hade Arsenal sett ut som om de skulle behålla Premier League titeln för första gången i sin historia. Men så blev det inte.

Arsenal kompenserades med en FA Cup vinst 2003, och följande säsong, gjorde historia genom att vinna 2003-04 Premier League under 2004 utan en enda förlust, det första topp-laget att klara detta konststycke sedan Preston North End säsongen 1888-1889, en bedrift som endast AC Milan, Perugia, Genua C.F.C., Athletic Bilbao, Real Madrid och Ajax hade tidigare uppnåtts i eliten europeisk fotboll. Arsenal kör på 49 ligamatcher obesegrad under

Arsenal fick utstå två jämförelsevis dåliga säsonger i 2005-06 och 2006-07, blev fyra i Premier League vid båda tillfällena. Arsenal i en återuppväckt form hotat att med storm ta Premier League 2007-08. Dem leder ligan mycket av säsongen, men reformerades av både Chelsea och vinnarna Manchester United efter en chockerande öppen vristen fraktur på deras stora anfallare Eduardo.

Totalt har Arsenal vunnit tre Premier League-titlar och fyra FA Cup under Wengers tid. Detta gör honom till Arsenals mest framgångsrika manager i form av troféer. The UEFA Champions League titeln undkommer honom fortfarande, dock. Det närmaste Arsenal har kommit var när de kom till final säsongen 2005-06. Första gången i klubbens historia, som de förlorade mot Barcelona.

I oktober 2004 undertecknade han en förlängning av avtalet som skulle hålla honom i Arsenal genom Säsongen 2007-08. Den dåvarande Arsenal vice ordförande David Dein uppgav att Wenger har en ”livstidsanställning” i Arsenal, och planerade att erbjuda Wenger en roll på Arsenal ombord när han avgår som en manager. Wengers framtid i Arsenal kastats in frågan när David Dein lämnade Arsenal styrelsen den 18 april 2007, och rykten höll cirkulerat om att Wenger skulle lämna för att bli tränare i Real Madrid. Men den 6 september 2007 enades Wenger att underteckna ett nytt treårigt avtal i Arsenal.

Arsène Wenger
Personlig information
Födelsedatum 22 okt 1949 (1949/10/22) (Ålder 60)
Födelseort Strasbourg, Frankrike
Höjd 6 ft 4 i (1,93 m)
Klubbinformation Sweeper
Klubbinformation
Nuvarande klubb Arsenal (tränare)
Ungdom karriär
0000-1969 FC Duttlenheim
1969-1973 AS Mutzig
Senior karriär *
År Team Apps (Mål)
1973-1975 Mulhouse 56 (4)
1975-1978 ASPV Strasbourg 80 (20)
1978-1981 RC Strasbourg 11 (0)
Totalt 147 (24)
Klubbar som tränare
1984-1987 Nancy
1987-1994 Monaco
1995-1996 Nagoya Grampus
1996 – Arsenal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *