Att vara, eller inte vara en fotbollshuligan

Fotbollshuligan är ett begrepp som bland många är en synonym till att vara en ligist. Huligan härstammar från det engelska ordet Hooligan. Ursprunget till beteckningen huliganism och dess utövare huliganen är lite osäkert. En teori om ordets ursprung är att de härstammar ifrån en irländsk polismördare med namnet Patrick Hooligan, en annan är att det kommer från ”Hooley”, namnet på ett gatugäng som verkade i Londonstadsdelen Islington. En tredje variant är att det ska komma av det irländska ordet ”Hooley”, vilket betyder vild och livlig fest. Vilken av teorierna som är rätt är osäkert men resultatet är detsamma. Ordet har alltid varit sammankopplat med våld, kriminalitet och ett adrenalinfyllt liv.

Man brukar dela in fotbollsälskare i tre olika sorters kategorier. Det finns A, B och C supportrar. Det finns A supportrar, de är lugna fotbollsentusiaster som är lugna och ordningsamma och inte ställer till några som helst problem. Det finns B supportrar, dessa är de människor som står i klacken och hejar fram sitt lag samt skriker på motståndarsupportrar och andra lag. Detta är potentiella bråkmåkare och det är inte ovanligt att denna kategori hamnar i bråk. Dessa bråk är oplanerade och uppkommer efter olika sorters situationer. Den sista kategorin är de så kallade fotbollshuliganer. De ordnar planerade slagsmål med supportrar från andra lag. C-kategorin brukar också dra in B-kategorin i de ordnade bråken för att få uppbackning och öka sitt antal.

Huliganismen har på senare år gått från okontrollerade samman drabbningar på arenorna och på pubar till planerade uppgörelser långt ifrån både arenor och polis. Denna utveckling har skett för att huliganerna blivit smartare och mer strukturerade. De värsta (C) huliganerna klär sig inte i lagets egna färger längre, de klär sig vardagligt i casual kläder för att inte uppmärksammas bland polisen. Huliganerna har tagit bort alla klubbmärken och andra saker som kan sammankoppla dem med en specifik klubb för att kunna smälta i mängden och på så sätt lura polisen. Att klä sig casual istället för i lagets färger uppkom på 80 talet i England, troligen i Liverpool. Det problem som uppstod i och med att man inte kunde identifieras för någon klubb var att huliganerna inte visste vem som var vän och fiende. Lösningen, de olika lagen klädde sig i olika klädesmärken och klädstilar. För ett exempel så klädde sig Manchester United huliganerna i instoppade skjortor och hängslen, medans Liverpool supportrarna klädde sig i tjocka uppkavlade tröjor ibland annat rött, svart och grått. Detta knep lever en i dag vidare bland dagens huliganer för att kunna smälta in i mängden.

De som är med i en huligan gemenskap söker ofta jakten på spänning. Ett vanligt liv ger inte de kickar de behöver. Adrenalinkickarna av blod, misshandel och våld blir som en tung drog som de inte kan klara sig utan. De hamnar i ett beroende, och det är ofta detta som driver fotbollshuliganerna. Jakten på spänning, våldet och kickarna.

De värsta i denna grupp är på gränsen till psykopater som slåss överallt, fotbollen är ett relativt billigt sätt att uppleva kicken så desperat behöver. De söker också en gemenskap, folk som är likasinnade som dem själva. Som också söker kicken, blodet och våldet. De blir som en enda stor familj.

I England så är det många killar i väldigt ung ålder som söker sig till de olika huliganligorna, de utan utbildning och någon som helst roll i samhället söker sig till en gemenskap. Många utav de här ungdomarna saknar kärlek och en fadersfigur, huliganfirmorna tar emot, ger kärlek och på ett nästan militäriskt sätt uppfostrar dem till att hata och slåss. Ungdomarna vill växa upp och bli som de högt uppsatta huliganerna och ser firman som en enda stor familj. De vill få respekt och uppnå en status. Ingen ska kontrollera deras liv längre, de SKA ha RESPEKT! Och är inte rädda för någon. Dessutom i till exempel England är det ett mycket tufft samhälle. I arbetsklasserna och de lägre skikten på livsstegen uppmuntras tuffhet, man ska lära sig att ta stryk och ge stryk. I Englans klagar man mycket på huliganismen men samtidigt föds de ur det egna samhällets brister.

Trots att huliganer skapar dåligt rykte för sin klubb så ser de sig inte som förstörare för klubben. Tvärtom, de ser sig själv som helgon. De står upp för sitt lags färger när alla andra backar. De försvarar färgerna med sparkar och slag om det behövs, enligt dem är de sanna patrioter. Enligt dem själva är de, de enda sanna fansen, de förtjänar respekt inte föraktning.

Trots allt bråk som florerar kring firmorna finns det en sorts respekt i all kalabalik. Det finns en hierarki. Respekt är något man förtjänar och i och med ökad respekt så klättrar man på hierarki stegen. Att aldrig svika sina bröder och sitt lag är en utav de kraftigaste bidragande orsakerna till ökad respekt i firmorna. Ytterligare en styrka i dessa firmor är moralen. De flesta i firmorna har varit med under flera år och de flesta i Europa kommer till firmorna i unga år och växer upp i den som en familj.

I dessa firmor finns också så kallade baby firmor. Babyfirmorna består utav unga killar som vill visa sig värdig respekt och en högre rang i huliganfirmorna. Det är ofta dessa babyfirmor som håller utkik efter polis när de ”riktiga huliganerna” slåss och gör upp. De filmar också bråken för att kolla upp vem som gjorde vad och vilka som kämpade bäst för sitt antal.

Trots allt våld finns det en hederskodex som alla ska respektera. Hederskodexen kommer ursprungligen från England, där själva huliganismen också föddes. Hederskodexen går ut på att man ska visa varandra ömsesidig respekt. Och i slagsmålen så ska inga redskap användas, inga utomstående komma till skada och man får inte sparka och slå mot huvudet på någon som ligger ned, samt att respektera varandra till exempel ute bland andra människor, då ingen uppgörelse är bestämd. De vill åt kicken, att ge sig på varandra ute bland andra är bara feghet, något som föraktas inom firmorna.

Trots hederskodexen och den respekt som finns inom firmorna så kommer alltför ofta helt oskyldiga människor till skada. Detta är för de så kallade ”babyfirmorna” inte respekterar reglerna. De unga medlemmarna vill uppnå en hög status direkt, för att lyckas med detta tar de ofta till droger, och går till attack mot allt och alla. De lägger ut filmerna där gängen slåss på internet och skriker på uppmärksamhet. Därefter kan polisen identifiera huliganerna och få dem arresterade.

De flesta utav fotbollshuliganerna har ett flertal gånger hamnat i trubbel med rättvisan och lagen. Just på grund utav detta har fotbollshuliganerna lärt sig hur de ska agera i olika situationer när de hamnar i trubbel med polisen. De kan de flesta knepen för att kunna slinka undan lagens långa arm. Det är alltså sällan de stora höjdarna hamnar i fängelse, för de kan alla knepen. De som hamnar i fängelse är oftast de unga medlemmarna i babyfirmorna. Det finns ungefär 15 oskrivna regler som fotbollshuliganerna kan använda sig av i olika situationer.

Det kommer alltid finnas aggressiva människor som riktar sin ilska emot andra i form av slagsmål och våld. I detta fall så har denna skara av människor en gemensam passion för fotboll. Fotbollshuliganismen växer och växer i världen. Jag hoppas att ni nu vet varför, och att dimman kring ämnet fotbollshuliganism har lättnat en aning.

2 tankar kring ”Att vara, eller inte vara en fotbollshuligan

 1. Max Bretschneider

  Hej,

  Håller med ovanstående. bra inlägg! Kommer till användning med tanke på att jag precis börjat skriva på min uppsats med titeln: Fotbollshuliganens verklighet (åt b uppsats hållet). tänkte ha en frågeställning som lyder; vad finns det för samband mellan huliganism och utanförskap?

  Tycker frågan är intressant eftersom jag ibland hör dom kopplas samman. Vad tycker du? Har utanförskap något med huliganism att göra? måste man göra något åt utanförskap för att bekämpa huliganismen?

  Du har en intressant sajt, kommer säkert att återvända hit…

  /Max 

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *