Av vilken anledning fick Nigel Adkin sparken?

Att fotbollstränare knappt har någon anställningstrygghet alls kan nästan vem som helst förstå. Resultat måste komma snabbt och klarar man inte av att uppnå målen sin arbetsgivare satt på dig så är det väl fullt förståeligt att man får sparken. Visst, Southampton fick sig en horribel start på säsongen. Försvarsspelet såg i många stunder rent ut sagt värdelöst ut. Många undrade redan då om Nigel Adkin skulle få fortsätta som manager för Southampton, klubben han tagit ifrån League One till Premier League på två säsonger. Då valde dock klubbledningen att inte ta något förhastat beslut utan lät supportrarnas guldklimp fortsätta som manager för Southampton.

Detta visade sig ju också vara det rätta beslutet att fatta. Southampton ligger nu ovanför strecket och har endast förlorat två av sina senaste tolv matcher. De har lyckats ta poäng borta mot Chelsea och även hemma mot Arsenal. Två bonuspoäng mot två utav ligans starkaste lag. Samtidigt bör det noteras att Southampton låg under med 0-2 borta mot Chelsea och lyckades alltså hämta upp till 2-2 på Stamford Bridge.

När jag fick höra att Nigel Adkin fått sparken och skulle ersättas utav Mauricio Pochettino kunde jag inte i hela friden komma på varför. Jag hade tyckt att klubbledningens beslut att fortsätta med Nigel Adkin som manager var uppseendeväckande, något som andra styrelser och ägare i Premier League kunde ta lärdom av. Kanske särskilt Roman Abramovich, som sparkade Roberto Di Matteo ett halvår efter han vunnit Chelseas första Champions League titel genom tiderna.

Southamptons nye manager heter som sagt Mauricio Pochettino, en argentinsk manager som tidigare varit verksam i Espanyol i La Liga. Han fick i november sparken då laget låg på sista plats. Efter detta har laget klättrat till en 16:e plats. Vad har då han för några egenskaper som skulle få honom till ett bättre val av manager än Nigel Adkin i nuläget?

Ja, enligt mig finns det inte många. En manager utan någon som helst erfarenhet utav Premier League och engelsk fotboll skulle inte vara den ideala managern för en klubb som kämpar för att hålla sig kvar. Enligt Southamptons styrelseordförande, Nicola Cortese, är Mauricio Pochettino en klok taktiker, en manager som tror på att använda sig utav klubbens ungdomsakademier och en person med god förmåga att kommunicera med spelare. Kanske är det så simpelt att Southamptons klubbledning vill få fram mer av lagets stora värvning, Gaston Ramirez.

I Espanyol använde sig Mauricio Pochettino av en defensiv filosofi och frågan är hur hans sätt att spela fotboll kommer funka i Southampton. Försvarsspelet är trots allt Southamptons akilleshäl och främst har klubben lyckats vinna matcher på senaste tiden på grund utav lagets stundtals imponerande offensiv. Finns verkligen de spelartyper Mauricio Pochettino behöver för att kunna tillämpa sin filosofi i Southampton?

Enligt Nicola Cortese sparkades Nigel Adkins på grund av Southamptons långsiktiga mål.

Något som jag har svårt att se någon som helst logik i. Beslutets konsekvenser kan bli ödesdigra på kortsikt och på så sätt forma klubbens långsiktiga ambitioner. Alla pusselbitar måste falla på plats omedelbart om Southampton ska överleva bottenstriden. Inom loppet av sex månader kan det här beslutet som fattades på långsiktiga grunder vara det som får siktet inställt på att åter igen ta sig tillbaka till Premier League. Kanske kan vi få en smakstart på hur Southamptons framtid i Mauricio Pochettinos händer kommer se ut när de ikväll tar emot Everton på St. Mary’s stadium. Blir det ros eller ris?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *