Bara boll krävs

Fotboll är världens största idrott och det beror på många olika saker tror jag. Den främsta orsaken är dock dess enkelhet. Allt som egentligen krävs är ett något sådär runt föremål som går att sparka på utan att det gör för ont. Då kan fotboll spelas eller tränas. För det är ju det som är det fina med sporten att det går att träna om du är ensam. Slå bollen mot en betongvägg och den kommer tillbaka mot dig med samma kraft du slog den och man kan träna passningar och tillslag.

Teknik kan ju tränas genom att bara försöka hålla bollen i luften utan att den faller till marken. Det hela är väldigt enkelt på ett svårt sätt. Det är dessutom en väldigt billig idrott om man ser till material och annat. Det som krävs är bara en boll av något slag sen är man igång. Mål kan ju göras genom att bara lägga 2 stenar eller dylikt på marken och bollen spelas mellan stenarna så är det mål.Svårare behöver det inte vara.

Sen beror ju allt på vilken nivå man befnner sig som spelare. Vad man har för mål och förutsättningar. Men det är inte där fotbollens storhet finns. I så fall skulle väl inte många utav de bästa spelarna i världen komma från utsatta områden och slummen. Många av brasiliens bästa spelare kommer från de fattiga kvarteren (favaltas) och har ett mål och en drivkraft inom sig som gör att de med väldigt små medel kommer så långt som att bli världens främsta fotbollsspelare.

En intressant detalj från den brasilianska skolan inom fotbollen är att de tränar sällan det de är dåliga på utan som gamle Zagallo sa att vi tränar det vi är bäst på för då blir vi ännu bättre på det och det bygger självförtroende. Jag menar att deras träniong är mer individuell. De som är bra försvarare tränar mer försvars-spel redan i unga år. I Sverige med många andra länder så är det nästan tvärtom. Vi låter alla spelare prova på olika platser och olika spelsätt och vinklar att se situationer på. I detta finns det självklart både positivt och negativt.

Det positiva är att spelaren blir välutbildad i det taktiska kunnandet och man kan grunderna för försvars- som så väl anfalls-spel. Detta gör att svenska spelare är trygga köp för man vet att de kan spelet. Sen är frågan om deras kvaliteter räcker till ute på planen. Här har brassar och liknande spelande lag en fördel för du vet att de har alla hjälpmedel rent spelmässigt men kan sakna det som vi kallar att tänka fotboll. Är de anfallare pså tänker de offensivt och vill hela tiden framåt utan en tanke på det defensiva arbetet i laget.

Det negativa för oss är som sagt att vi kanske inte kommer att nå vår maximala potential under vår spelande karriär. Det är först då vi blir lite äldre som vi är som bäst men då har den där riktiga snabbheten och speeden försvunnit. Den speed som är som störst i åldern 18-25 hos tekniska länders spelare. Det är egentligen bara att titta på det svenska exemplet Zlatan. Visst har han varit bra under många år och skapat svårigheter för många försvar under dessa år. Men viosst är det så att det tog ett par år för honom att bli stabil och jämn i sina prestationer. Han har egentligen bara varit riktigt jämn och bra de sista 3 åren skulle jag vilja säga och hur gammal var han då???? Jo ganska gammal i förhållande till de spelare han jämfördes med som t ex Messi.

Nu är det inget snack om saken utan att Zlatan är vår främsta fotbollsspelare, det betvivlar jag inte alls men jag tror att han kunde blivit ännu bättre. En tanke som många kanske slår bort men jag tror faktiskt det. Hans psyke är speciellt och det var en tid i Malmö då han var missnöjd och inte fick spela som han önskade och jag tror att det kan ha hämmat honom lite dessa åren. Det mest klassika är när en ung Zlatan får frågan om han inte skulle träffa en idrotts-psykolog för att jobba lite med sin attityd som spelare och kanske inse vissa saker för att nå sin maximala potential. Zlatan’s svar på denna fråga är lite klassiskt för just honom. Han svarade bara att varför ska jag träffa en psykolog? Jag ska ju bli fotbollsproffs och spela för Barcelona.

Han såg det som en självklarhet att kunna ta sig dig en gång i framtiden. Han såg inget problem med att kunna komma dit. För många av oss andra hade det varit helt omöjligt att ens kunna tänka den tanken med någon som helst förankring till verkligheten. Vi hade då börjat drömma oss bort i fantasins värld. Men för Zlatan så var det hur verkligt som att äta frukost varje morgon. Det är ju så här man egentligen vill att unga spelare ska tänka. The sky is the limit! Men alltför många ser som sitt slutgiltiga mål att nå allsvenskan eller kanske komma till sin klubbs A-lag. Detta borde vara ett delmål av något mycket större.

Jag betvivlar att Zlatan’s första mål var att komma till Barcelona. Det var hans högsta mål att komma dit. Hans första var säkert att ta A-lagskontrakt, sen spela i Malmö’s A-lag. Efter det så var det säkert landslaget och utlandsproffs som var målet och först efter det så kom säkert målet att en gång spela för Barcelona som väl ändå måste sägas är en av alla tiders bästa lag.

Men även för Zlatan så startade allt i väldigt liten skala. Det startade med en fotboll och en ung pojkes dröm om att en gång bli bäst i världen. Han började precis som en annan stor idrotts-stjärna, Björn Borg, att sparka sin boll mot en vägg i Rosengård i Malmö. Denna betongvägg blev hans motståndare och nu är en av de få som kan göra nästan vad han vill med en fotboll. Betongväggen står fortfarande kvar och väntar på nästa man eller kvinna att försöka besgra den. Väggen besegras aldrig men man lär sig att utnyttja den till sin fördel istället för att se den som ett hinder. Så TACK till alla fotbollsplank och betongväggar i världen för att ni finns. Det är tack vare er som bra spelare kommer fram. Ni gör det som ledare inte alltid kan. Ni finns där dygnet runt och ställer alltid upp.

(En liten parantes i sammanhanget är att flera av Brasiliens bästa lag har ungdomsskolor där unga lovande spelare får gratis utbildning i fotboll och skola. Ett av kraven på dessa unga spelare är att varje dag står och slå en boll mot en betongvägg eller bollplank under 1 timmes tid. Inte konstigt att de sällan missar en passning eller en mottagning.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *