Bayern kan utmana om CL

Foto: Steindy

Silly season är nu över och vi kan konstatera att Bayern München var tidigt färdiga och inte agerade alls de sista dagarna. Bayern hade en plan och de har värvat precis det som behövs för att kunna ta nästa steg och utmana om Champions League titeln. Man behövde en ny målvakt, man värvade världens bästa. Manuel Neuer som varit outstanding i både Bundesliga, landslaget samt i förra årets Champions League.

Det fanns också ett stort behov av en ny ytterback, Bayern värvade Rafinha som bara för ett år sedan var en av Bundesligas bästa ytterbackar.  Han var dock inte första valet, det var egentligen Coentrao, men Rafinha är som sagt var riktigt duktig och kan nog nå samma nivå som han hade under sin sejour i schalke04. Dessutom innebar köpet av honom att Lahm kunde återgå till den andrakanten, den kanten  där han enligt dem allra flesta är som allra bäst.

Värvningen av Jerome Boateng var den på förhand mest otippade. Han var nog egentligen bara tredje valet när silly season började Höwedes och och Hummels var före, men dessa hade inga planer på att lämna samt satt på långa kontrakt så att lösa dem hade blivit dyrt för Bayern. Dock har Boateng hittills visat sig kunna vara lösningen på mittbacksproblemet som bayern haft. Visst hans debutmatch var svag och en miss i kommunikationen mellan honom och Neuer var dyrbar.  Men efter det har han växt och nu är han riktigt bra och ihop med Badstuber som börjat säsongen riktigt bra så kan bayern ha hittat ett riktigt bra mittlås. Dock har dem ännu inte sats på prov av storlagen i Bundesliga och det är först efter det som vi vet om det håller.

Vidare så måste vi nämna att Bayern även hämtat in Jupp Heynckes som tränare som verkligen kan taktik och som visat i Leverkusen att han dels sätter försvaret högt på agendan men också att han är duktig på att hantera ynglingar. Ta t. ex Toni Kroos var en helt annan spelare under sin tid för Heynckes i Leverkusen än vad han varit i Bayern. Om han kan bli likabra igen nu återstår att se.

Dessutom så  ligger man under Heynckes inte lika högt upp med laget. Detta har skapat ett betydligt bättre och stabilare försvar hos Bayern vilket statistiken också visar hittills, Bayern har bara släppt in 1 mål hittills denna säsongen och det målet kom till efter en kommunikationsmiss mellan Neuer och Boateng i debutmatchen för dem bägge för klubben. Något jag inte tror att vi kommer se mer av i år. Nej det känns som att bayern dessutom har hittat självförtroendet defensivt som de saknade förra året.

Samtidigt så har Bayern nu äntligen fått igång Mario Gomez som började lite trögt i år. Det är extra viktigt med tanke på skadeläget. Visst man har den nya unge talangen Nils Petersen som vann skytteligan i BL 2 och han kommer säkerligen bli en riktigt bra striker annars hade inte bayern köpt honom och dessutom gett honom speltid nu, dock inte så mycket att vi kan säga varesig bu eller bä ännu, men klart är att Heynckes och Bayern tror enormt mycket på honom. Han har fått nummer 9 i klubben med allt vad det innebär, samma nummer som Müller och Giovanne Elber hade alltså, med andra ord en ”tung” siffra. Men han är i dagsläget dock inte lika bra som Ivica Olic som blivit långtidsskadad . Men efter ett hattrick senast av Gomez och mål i Championsleague kvalet så är intrycket onekligen att han är igång igen. Så visst ser det bra ut för Bayern just nu och jag tror att bayern kommer utmana om CL titeln i år.

Visst det är långt kvar till slutspelet i Champions League och Bayern är i en svårgrupp. Men jag anser att dem ska gå vidare från gruppen och nästan lite får vara favorit trots att City är i gruppen.

Dock för att  att Bayern ska kunna utmana om CL titeln krävs att Robben och Ribery är hela och dessutom har matchtempo. Med tanke på hur skadedrabbade dem är så är detta högst osäkert. Men ensak är säker, Bayerns självförtroende verkar ha växt, med det växer även de stora spelarna ytterligare och dem har nu ett lag som på allvar skall kunna utmana om CL titeln.

Bayerns ”vanliga” laguppställning under Heynckes är som följer:

Neuer

Rafinha–Boateng–Badstuber–Lahm

–Luis Gustavo—Schweinstieger–

Robben–Müller–Ribery

——-Mario Gomez————

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *