Biografi: Ailton Almeida

Brassen Ailton Almeida kom från ingenstans och gjorde succé i Örgryte. Han blev snabbt en fruktad anfallare, men även älskad för sina fotbollskonster. Från ÖIS har han gått vidare till FCK för att sedan hamna i Apoel där det blivit spel i Champios League.

Ailton José Almeida var för de flesta en okänd spelare innan han slog igenom i Örgryte IS som då låg i Allsvenskan. ÖIS hade vid den tidpunkten ett samarbete med Clube Atlético Mineiro, ett lag i högsta ligan i Brasilien. Två år innan hade två spelare hämtas av Örgryte från Atlético Mineiro och gjort stor succé i klubben. 2004 hämtades två nya och förväntningarna var därför högt ställda. Den ena brassens namn var Robério och den andra var just Ailton José Almeida.

Den som utmärkte sig mest var dock inte Ailton Almeida, men det var ändå han som skulle bli den stora stjärnan av de båda brassarna. Hans allsvenska debut skedde när Örgryte ställdes mot Gif Sundsvall på bortaplan. Ailton fick starta på bänken, men när han väl fick göra ett inhopp så tog han verkligen chansen. I sin mer eller mindre första bollkontakt så gjorde han mål och det kan ju knappast kallas för något annat än drömstart för brassen i sin nya klubb. Redan då stod det klart för många att Ailton Almeida skulle bli ännu en succéimport från Brasilien.

Under säsongen 2004 bildade brassen ett anfall med Paulinho Guarrá som kom till Örgryte två år tidigare. Ailton gjorde sig snabbt till ett fruktat namn bland försvararna i Allsvenskan och det blev 22 matcher, varav 16 från start. På de matcherna lyckades han även näta åtta gånger.

Inför säsongen 2005 anställde Örgryte Zoran Lukic som tränare för klubben och tränaren öste lovord över ÖIS brasse. Lukic sa att Ailton gick en lysande framtid till mötes och hyllade hans talang. Örgryte spelade den här säsongen 4-3-3 och i början spelade Ailton på kanten, men när han väl fick chansen som central anfallare så blev det tydligt att det var där han skulle spela. Den här säsongen blev det 23 matcher och samtliga från start faktiskt. På de matcherna lyckades han göra 13 mål. Det gav honom en delad tredje plats i den allsvenska skytteligan, med den före detta ÖIS:aren Afonso Alves och HBK:s Gunnar Heidar Thorvaldsson framför sig. Under 2005 var det speciellt under en match som Ailton utmärkte sig och det var Örgrytes match mot Elfsborg på Gamla Ullevi. Inför 5191 personer hade brassen stor show och gjorde samtliga Örgrytes mål när de vann med 4-2.

Efter att ha briljerat i två säsonger i Allsvenskan så var det naturligtvis många rykten om brassen inför säsongen 2006. Det var även flera allsvenska konkurrenter som  var intresserade, men Örgryte var stenhårda med att Ailton inte skulle släppas till någon annan svensk klubb. Inför den här säsongen så var hans fysiska status inte på topp då han hade problem med en skada som hindrade honom från att vara med i inledningen av serien. När det gäller målproduktionen så var den inte heller i närheten av den förra säsongen. Det blev bara fem mål för brassen under 2006 och det blev även då klart att han skulle lämna Örgryte för FC Köpenhamn. Övergångssumman var runt tre miljoner euro och han skulle även få spela klart säsongen i ÖIS.

Den inledande tiden i FC Köpenhamn var tung för Ailton. Många ifrågasatte honom och tidningarna i Danmark skrev att Örgryte hade gjort en bra affär som hade sålt en dålig spelare för flera miljoner euro. Hans bästa säsong var 2008/ 2009 då han lyckades göra elva mål i den danska ligan. Annars var hans målproduktion väldigt begränsad och under säsongen 2010/ 2011 lämnade han Danmark och FCK för Cypern där han skrev på för Apoel. Övergångssumman var dock inte ens i närheten av den som danskarna fick betala för att få över Ailton från Örgryte.

I skrivande stund är han kvar i sitt lag på Cypern och är en av deras viktigaste spelare. Säsongen 2011/ 2012 blev det även spel i Champions League där laget klarade sig vidare från gruppspelet, men sedan tog det stopp när de ställdes mot Real Madrid. I Champions League blev det sju mål för brassen som säkert drömmer om ett liknande äventyr i den turneringen även nästa säsong.

Foto: Patrik Jensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *