Biografi: Clarence Seedorf

 ”Jag föddes redo”. Är ett citat som han själv använde för att beskriva sin karriär och spel. Detta är berättelsen om den enda spelaren som vunnit Champions League med tre stycken olika klubbar. Jag skriver naturligtvis om Clarence Seedorf.Namn:
Clarence Clyde Seedorf

Smeknamn:
The Black Panther
, Willy Wonka

Födelsedatum:

Foto: Elena Rybakova

1 April, 1976

Födelseort:
Paramaribo, Suriname

Nationalitet:
Holland

Längd:
1.77 cm

Vikt:
82 kg

Position:
Central mittfältare

Nuvarande klubb:
AC Milan

Tröjnummer:
10

Clarence Seedorf föddes den 1 April 1976 i Surinam där han sedan flyttade ifrån för att starta sin fotbollskarriär i Holland. Han började med att slå rekord när han blev den första 16 åringen att någonsin debutera för Ajax i den åldern.  Där han ingick i truppen med spelare som Frank Rijkaard, Edgar Davids & Van Der Sar. Därefter skulle detta vara starten för hans framgångsrika fotbollskarriär. Efter bara tre säsonger med Ajax hade han redan vunnit den inhemska cupen, ligan och Champions League med sitt Ajax. Och samtidigt blivit belönad med att bli utnämnd till Hollands främste talang i två år i rad (1993, 1994).

I hans sista säsong i Ajax blev han flyttad in i mitten med sina kvalitéer. Han vann Champions League med att vinna över Milan med 1-0. Det belönades med att Serie A klubben Sampdoria värvar honom till Italien. Han spelade där i en säsong innan en av Europas största klubbar bestämde sig för att köpa honom, han värvades till Real Madrid. Under sin första säsong i Real Madrid hjälpte han sitt lag att återta platsen som spanska mästare. Och säsongen därpå vann han återigen en Champions League medalj efter en vinst över den gamle damen Juventus med 1-0.

Seedorf blev i Real Madrid oftast uppmärksammad och älskad av sina fans genoms hans otroligt vackra mål från långa avstånd. Här han ni ett fint exempel på ett mål som det fortfarande snackas om:

Det blev inte bara uppmärksammat av fansen. Utan klubben Inter fick ögonen på honom och värvade honom inför säsongen 1999/2000 tillbaka till Italien. Efter två säsonger i Inter ingick Seedorf i en bytesaffär mellan Inter och Milan. Milan skickade iväg Fransesco Coco till Inter och Seedorf blev skickat till motsatt håll. Han blev nu en Milan spelare och hjälpte sitt lag att efter 26 långa år, låta Milan få lyfta Coppa Italia bucklan. Det skulle bara bli en upptakt till den större framgång som väntade.

En månad senare tog hans sin tredje Champions League medalj och han var nu den ända fotbollsspelaren genom tiderna. Som hade lyckats vinna den med tre stycken olika klubbar. Och säsongen därpå lyckades han vinna Serie A titeln för första gången med Milan.
År 2006 bestämde Clarence Seedorf att byta in sitt tröjnummer 20 för det eftertraktade nummer 10. Och han bär den ännu idag.
En säsong efter det blev det dags igen för Seedorf att få erhålla en till framgångsrik säsong. 2007 tog Seedorf AC Milan till ännu en Champions League medalj, denna gång med en 2-1 seger över Liverpool i Aten. Detta var hans fjärde Champions League titel med tre olika lag. Detta rekordet förblir orörd.

Hittills förutom hans fyra Champions League-medaljer, så är Seedorfs ständigt expanderande troféhylla fylld med titlar som två VM för klubblag triumfer, en UEFA Super Cup, fyra inhemska ligatitlar, två inhemska cuper, tre inhemska supercuper…Kort sagt, så har ingen nederländsk spelare i historien vunnit mer än Clarence Seedorf.

Han är en levande legend som med sin fantastiska spelstil fyller oss fotbollsälskande fans av glädje. Ger flertal med ungdomar inspiration att försöka nå samma framgångsrika karriär och bli ihågkommen som Seedorf är idag. Clarence Seedorf är en av fotbollsvärldens mest eleganta spelare och en otrolig regisör på plan. Och samtidigt som han erhåller åldern av 35 år. Så har han tekniken och mentaliten att fortfarande skina som den stjärnan han alltid har varit.
Och skulle jag träffa honom idag eller imorgon. Så hade jag sagt: Tack för att jag fick växa upp med dina meriter och din fotbollsteknik. En ära!

1 tanke kring ”Biografi: Clarence Seedorf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *