Biografi: Ebbe Sand

Ebbe Sand är Schalke04s nästbäste målskytt genom alla tider med sina 74 mål på 214 matcher i Bundesliga mellan åren 1999-2006.

Med sin storlek och spänst var han ett givet vapen i luften. Men han hade också bra teknik och var också duktig på att skapa utrymme för sina medspelare.

Ebbe Sand började sin karriär i Bröndby  i den danska ligan. Där spelade han mellan åren 1992-1999 och gjorde det rätt bra. 1998 fick han pris som Danmarks bästa spelare. Men det var också ett år där han fick beskedet att han drabbats av testikelcancer. Han fick det dock snabbt bortopererat och kunde snabbt komma tillbaka till fotbollen bara några veckor efter operationen. Sedan så fortsatte han sin karriär utomlands till tyska bundesliga och Schalke04. Övergången var den dyraste i Danmarksfotbollshistoria.

Hans första säsong i Bundesliga var mycket lyckad och han gjorde 14 mål. Den efterföljande säsongen blev ännu bättre och han vann skytteligan i BL 2001 på  22 mål. Och fick dessutom återigen priset som bästa danska spelare.

Det året var det också väldigt nära att Schalke04 skulle blivit ligamästare. Faktum är att Schalke04 var det i flera minuter och många hade redan börjat fira i Gelsenkirchen. Men Patrik Andersson (då spelande i Bayern) gjorde mål för dem i fjärde övertidsminuten och såg till att Schalke04 precis missade ligatiteln.

2002 Vann Schalke04 ligacupen Ebbe Sand gjorde den säsongen elva mål. De två efter följande ssäongerna gick det dock sämre för honom och han gjorde enbart 6 respektive 8 mål och han avslutade alltså sin karriär med att inte göra speciellt mycket mål för Schalke och valde att 2005 tala om att han tänkte avsluta sin karriär 2006. Han fick vara lagkapten under sin sista säsong, detta trots att han ofta då var inhoppare det hade nämligen dykt upp en viss Kevin Kuranyi i klubben då. Ebbe Sand gjorde sin sista ligamatch mot Stuttgart 2006 och bytes ut i andra halvlek och fick stående ovationer av publiken. Senare så avslutades det med ett sista framträdande med en uppvisningsmatch. Efter 7 år i klubben.

Ebbe Sand gjorde även 66 matcher för Danmarks landslag och gjorde 22 mål.

Idag så håller Ebbe Sand främst på med att träna lovande unga anfallare i Danmark.

Övrigt noterbart om Ebbe Sand är att innan hans karriär tog riktig fart utbildade han sig till byggnadsingenjör.

Foto: Elena Ellenbrock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *