Biografi: Gerard Piqué

”If you play with a smile, you play better” – Gerard Piqué

Ett katalanskt hjärta:
Den första gåvan för Gerard Piqué, som föddes den 2 februari 1987, var ett FC Barcelona medlemskort. Hela hans barndom var kopplad till klubben, eftersom klubben alltid haft en stark närvaro i hans familjeliv. Hans farfar Amador Bernabeu var vice ordförande i klubben. Under de första åren i FC Barcelona var Piqué som många andra barn. Ett barn som drömde om att en dag nå första laget. Gerard började spela för klubben som ung talang när han var 10år. Efter det har han utvecklats steg för steg. Piqué gick igenom alla FC Barcelonas kategorier från 1997 till 2004- det året signerade han på för Manchester United som 17-årig.

Hans första proffskontrakt:
United var inte det enda laget på de brittiska öarna som hade ett öga på spelaren. Både Arsenal och Chelsea var intresserade. Hans kontrakt på fem år med United skulle hjälpa honom att utveckla hela hans karriär. I Maj 2007 återvänder Piqué till United efter att han varit utlånad till det spanska laget Real Zaragosa. Alex Ferguson ville egentligen inte släppa Piqué för lån, men det skulle ge han mer speltid. Värt att nämna är att Ferguson han själv ringde Piqué för att kräva tillbaka honom till det engelska laget. Med United vann han bl.a. Champions League 2008/2009. I den engelska tröjan gjorde han även sitt första CL mål. För alla europeiska spelare är Champions League en av de mest välsmakande pokaler man kan lägga till i sin karriär. Och att göra mål i denna tävling är ett minne för livet. Piqués första CL mål var mot Dynamo Kiev 2007 i en match där United vann med 4 gjorda mål.

Hem ljuva hem:
År efter hans avresa till United blev hans dröm uppfylld. En återgång till den klubb som en gång format han som fotbollsspelare. Han tecknade ett fyra års kontrakt med Barcelona och den katalanska klubben betalade fem miljoner för att vinna tillbaka honom. Piqué var inte längre en 17-årig tonårskille som sprang ute på engelsk mark. Vid återkomsten till Barcelona var han 21 år och hade Champions League samt Premier League bland sina professionella triumfer. Under samma år, 2008, gav tidningen ”Don Balón” honom pris för – spelaren med den största utvecklingen.

Drömmen blev verklighet:
2009 fick Piqué äntligen klä sig i gul och rött. Han debuterade i det spanska landslaget i en vänskapsmatch mot England. Sedan kom dagen då han skulle göra sitt första mål för hans nation. I sin andra match mot Turkiet hamnade Piqué i målprotokollet. Matchen spelades på Santiago Bernabeu och turkarna gjorde det svårt för Spanien. Men sen kom det en möjlighet som Piqué inte kunde förstöra. Piqués mål var det avgörande för matchen, Ramos misslyckades att göra mål så Piqué tog bollen och skickade den direkt in i nätet. Hans första mål kunde inta ha placerats bättre i tiden. Med det målet hade den röda drömmen bara börjat. 2010 vann han VM med sin nation. Piqué var en mycket viktig del i Vicente del Bosques lag som höll honom på planen under varje match i tävlingen. Att han spelade alla matcher var nu på allas läppar och pressen namngav han som en av de bästa i världen. 2012 vann han även EM tillsammans med sitt landslag. Piqué spelade varje minut och match och är den enda som gjort det under VM och EM. Samma år belönades han som en av de 23 bästa spelarna i EM 2012.

Guardiola-eran:
Piqué gjorde ett historiskt mål mot Real Madrid på deras hemmaarena Santiago Bernabéu. Det blev en historisk match där Barcelona gick ut som segrare efter en 2-6 vinst. Kvällar som denna är ovanliga och man pratade om att Barcelona hade ett riktigt Dream Team. Piqué gjorde ett mål som skulle glädja vilken anfallare som helst. Hans första mål i La liga kunde inte ha varit mer betydande. 2009 var ett mycket framgångsrikt år för Barcelona. Och Piqué tilldelades pris som ”ligans nykomling”. Samma år vann dem Champions League, Pique är tillsammans med Samuel Eto’o, Marcel Deasilly och Paulo Sousa de enda spelarna som vunnit Champions League två år i rad med olika klubbar. Piqué har flera meriter från Guardiola-eran så som: La Liga: 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011 UEFA Champions League: 2008/2009, 2010/2011 Spanska cupen: 2008/2009, 2011/2012 Spanska supercupen: 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011 UEFA Super Cup: 2009, 2011 VM för klubblag: 2009, 2011 .

Något du kanske inte visste:
Talita Foundation publicerade år 2009 en kalender med bekanta ansikten som poserar tillsammans med barn med Down syndrom och särskilda behov. I den åttonde upplagan av kalendern visas Piqué på April tillsammans med sin kusin ”Monat” som är hans största fan. Hon missar aldrig hans matcher och bär alltid hans tröja vid sidan om planen. ” VIAJE DE IDA Y VUELTA / ROUND TRIP” det är titeln på en bok utgiven av Gerard Piqué där han berättar om sitt liv. Självbiografin är intim och personlig han delar med sig av barndomsdrömmar samt glädjestunder. Piqué publicerade boken med välgörande ändamål där 25% av försäljningen går till stiftelsen Tatila samma organisation som skapade kalendern där han är med. Piqué är mycket känslig till sociala projekt. Han har skapat ett årligt stipendium ”Gerard Piqué” som är värt 12.000€ för familjer i behov av att utbilda barn med Down syndrom. Piqué är även modell. Att vara lång och bära på atletiska egenskaper är det inte mycket som saknades för att han skulle bli modell. Piqué har alltid funnits i förteckningarna över de mest attraktiva spelarna världen över. Piqués image tillsammans med sin karisma säljer. Varumärket Mango var också medveten om detta och använder Piqué för att marknadsföra sin herr kollektion.

Just nu:
I år är det tredje året i rad som han kom med i UEFA:s ”årets lag”. Och han kämpar dag ut och dag in på varje träning och ger allt i varje match för att fortsätta utvecklas och bidra till nya meriter. Samtidigt i hans privatliv- Piqué är tillsammans med artisten Shakira som han träffade år 2010 i samband med att han medverkade i hennes musikvideo ”Waka Waka” och dem har precis fått sitt första barn. Första matchen efter hans sons (Milan Piqué) födelse gjorde han ett viktigt mål och dedikerade målet till Milan genom att göra den klassiska målgesten med att sätta tummen i mun. La liga har just dragit igång igen efter vinteruppehållet och han ser stark ut. Inte mycket just nu som kan stoppa hans framfart!

 Gerard Piqué. Mer än bara fotbollsspelare!


1 tanke kring ”Biografi: Gerard Piqué

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *