Biografi: Harry Redknapp

Henry James Redknapp föddes i västra London den 2a Mars 1947. Trots mängder av skandaler och anklagelser som riktats mot honom under åren är han en av världens mest framstående managers. Men vad vet världen egentligen om den cockney-talande iskalle Engelsmannen? Följ med bakom kulisserna hos en av de mest intressanta figurerna i Engelsk fotbollshistoria.

”Harry Houdinis” dagar som spelare är inget som kännetecknar Engelsmannens del i den Engelska fotbollshistorien. Som ung upptäcktes ”Harry” av en talangscout från Tottenham Hotspur vid 11 års ålder och spenderade större tiden av sin uppväxt i Nordöstra London spelandes för Cheshunt. Under sin tid där träffade han många gånger Tottenhams legendariska tränare Bill Nicholson och lärde från honom. Men utan större framgång i klubben flyttade han vidare och tillbaka till östra London och West Ham United och det satte fart på hans fotbollskarriär. Under sin tid där spelade han tillsammans med en av klubbens största legender Bobby Moore och gjorde över 140 matcher för klubben och gjorde 7 mål från hans mittfältsposition. Efter 7 år i West Ham (1965-1972) spelade även Engelsmannen 4 år i Bournemouth (1972-1976) och gjorde även över 100 matcher där. Redknapp avslutade i princip sin fotbollskarriär i Seattle Sounders innan han återvände till Bournemouth och spelade endast 1 match där.
Nej, Redknapps spelarkarriär kanske inte är den mest intressanta av alla av dagens mer ålderstigna managers. Men hans managerkarrär är ett kapitel man gärna läser sig igenom. Som de flesta pensionerade spelarna tog Redknapp över klubben han slutat sin karriär. Det var hans första jobb som huvudcoach för ett lag, då han tidigare varit assisterande manager i Seattle Sounders och Oxford City. Efter att ha ersatt Don Megson så hjälpte han klubben att undvika nedflyttning i dåvarande the Football League. Efter ett par säsonger i mitten av tabellen och efter att man chockat Manchester United i FA cupen började det äntligen att klicka då man vann ligan. I stil också med rekordbrytande 97 poäng.  Men efter en bilolycka i juni 1990 under fotbolls VM i Italien där fyra omkom. Efter en tid i West Ham som manager tog Harry en tripp längs med kusten och blev Portsmouths nye manager. Succé direkt och han tog upp laget till Premier League 2002-2003 säsongen, då de ersatte Redknapps gamla klubb West Ham. Makabert nog höll han kvar dem i högsta divisionen, men innan 03-04 säsongen avgick han efter en dispyt med klubbens ägare över dess val av ordförande, och ytterligare en dispyt angående hans assisterande manager. Då bar det av till… Sydkusten fortfarande och Portsmouths lokalrivaler Southampton. Detta förargade många supportrar av Portsmouth och kallade Redknapp en så kallad ”Judas”. Men utan större succé. Southampton blev relegerade och Redknapps missnöje ledde till att han återvände till Portsmouth 2005. I sin återkomst uppnådde han klubbens högsta placering sedan 1950-talet genom att sluta 8a samt en FA cup seger. Harry förlängde sitt kontrakt till 2011. Men under 2008 ryktades han till Newcastle efter att Sam Allardyce fått sparken. Men 48 timmar efter Tottenham managern Juande Ramos avsked, satt Redknapp i lagets omklädningsrum som deras nye manager, och lyckades återigen rädda ett sjunkande skepp från nedflyttning och på toppen av det ta det till Champions League och ända till kvartsfinal.

Under större delen av sin tid i Tottenham, eller ”Spurs” har Redknapp blivit nedtyngd av anklagelser av korruption och pengatvätt samt skattebrott under sin tid i Portsmouth men har aldrig visat sig skyldig till detta. Ja Harry Houdini, eller Happy Harry har haft en himla karriär och har utmärkts som ”livräddaren” i Brittisk media för hans förmåga att rädda kvar dödsdömda lag och då är det inte konstigt att han ses som näste Engelska landslagstränare. Trots allt, är inte det ett sjunkande skepp också?

/Philip Brooks

1 tanke kring ”Biografi: Harry Redknapp

  1. jiddarmy

    Bra skrivet! skulle göra se lite mer åt ”utvärderingshållet” nästa gång, annars grymt!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *