Biografi: Hatem Ben Arfa

Biografi: Hatem Ben Arfa

Foto: Antares.37

Fullständigt namn: Hatem Ben Arfa

Smeknamn: Ben

Född: 7 Mars 1987 (24 år)

Födelseort: Clamart, Frankrike

Längd: 178 cm

Vikt: 65 cm

Nationalitet: Frankrike

Nuvarande klubb: Newcastle United F.C.

Position: Mittfältare & anfallare

Största meriter: Ligue 1: 04/05, 05/06, 06/07, 07/08 (med Lyon) & 09/10 (med Marseille).

Coupe de France: 07/08

Coupe de la Ligue: 09/10

Tropheé des champions: 05/06 & 06/07

Ungdomsåren

Hatem föddes i den lilla staden Clamart som ligger intill Paris. Det var också i denna stad som han växte upp med sin far Kamal Ben Arfa (som tidigare varit Tunisisk landslagsspelare) och sin Franska moder.

Det var också hans föräldrar och en agent vid namn Michel Ouazin som tidigt upptäckte hans talang och kärlek till fotbollen.

ASV Chatenay-Malabry blev hans första klubb, men i och med att ”Ben” utvecklades i ett sådant rasande tempo så var han tvungen att byta till bättre lag för att kunna utvecklas till den fotbollsstjärna han drömt om sedan tidig ålder.

Efter att han spelat för både Montrouge CF och AC Boulogne så valde Hatem att ansluta sig till Clairefontaine Academy där han blev den enda underåriga spelaren på hela akademin.

Under en period på akademin så gjordes en dokumentär vid namn a la Clairefontaine som handlade om de unga spelarnas vardag på akademin. I en liten del av dokumentären så får man se Hatem retas med bl.a. Abou Diaby.

Efter ett par år på akademin så hade Lyon (Olympique Lyonnais) fått nys om den unge talangfulle anfallaren och bestämde sig för att värva honom till sin akademi, året var då år 2002.

 

Säsongen 04/05 – Hatem blir uttagen i A-truppen.

Året var 2004, Lyon hade precis vunnit Ligue 1 när Hatem Ben Arfa skrev på ett proffskontrakt som sträkte sig över 3 år. Detta trotts att storklubben Chelsea var ute efter den tekniska fransmannen.

Den då 15 årige Ben Arfa skulle visa sig vara en mycket stor talang (vilket dem givetvis redan visste om) och han fick göra debut redan samma säsong i en match mot Nice där det vart ett kortare inhopp. I november samma säsong gör han sitt första mål för A-laget, detta i cupmatchen mot Lille.

Han får också gör Champions League debut mot Manchester United.

 

Säsongen 05/06 – ”Ben” börjar slå sig in i laget.

Hatem, som vid den här tidpunkten på karriären ses som en utav Frankrikes största talanger gör 12 matcher för Lyon i Ligue 1. Sju av dessa matcher får han tillbringa på bänken.

 

Säsongen 06/07 – Första ligamålet.

Denna säsong så gör Ben Arfa 13 liga matcher för Lyon och får göra sitt första ligamål mot Sédan,  ett mål som också avgjorde matchen och gjorde honom till matchhjälte.

 

Säsongen 07/08 – Ben Arfa får sitt genombrott.

Efter att spelarna Florent Malouda och Sylvain Wiltord lämnat klubben och att nye tränaren Alain Perrin tillkommit med sitt 4-3-3 system så öppnades det stora möjligheter för Hatem, möjligheter som han också skulle komma att ta vara på då han säsongen 2007 – 2008 spelade totalt 43 matcher och gjorde 8 mål. Denna säsong så vann han också priset för årets talang i Ligue 1.

 

Säsongen 08/09 – Succén fortsätter, dock inte i Lyon.

I mars 2008 valde ”Ben” att signa ett nytt kontrakt med Lyon, dock så hamnar han i bråk med veteranen Sébastien Squillaci under en träning och han bad till ledningen om att få bli såld.

Klubbar som Everton, Manchester United, Arsenal och Real Madrid hörde av sig, dock så föll valet till slut på Lyons liga konkurrent Olympique de Marseille (övergångssumman skrev till 11 miljoner  Euro.

Någon som givetvis väckte känslor bland supportrarna i Lyon.

Bytet skulle visa sig vara lyckat och Ben Arfa gjorde 8 mål på totalt 48 matcher för Marseille.

Hatem får under denna säsong spela mer på mittfältet än i anfallet, något som han dock trivdes med.

 

Säsongen 09/10 – En händelserik säsong.

Hatem spelade denna säsong 41 matcher för Marseille och gjorde 7 mål, en ganska så bra säsong för ”ben” fotbollsmässigt, dock så började ha få vissa problem med andra spelare och ledare i klubben och ska enligt ryktet bråkat mycket med huvudtränare Didier Deschamps.

Ben Arfa ska bland annat ha missat en träning och skyllt på att flyget varit försenat, när det i själva verket visade sig att han hälsat på familjen i Tunisien.

 

Säsongen 10/11 – Ben Arfa blir en ”Geordie”.

Han spelar endast en enda seriematch för Marseille denna säsong, innan han blir utlånad till sin nuvarande klubbadress Newcastle United i Premier League.

I sin debutmatch för ”The Magpies” så vinner han snabbt fansens hjärta genom att briljera med sin fina teknik och sin spelskicklighet, matchen vinns dock av Blackpool med 2-0.

Ja, Ben Arfas säsong i Newcastle hade börjat minst sagt bra med drömmål mot Everton och många fina prestationer under matcherna.

Newcastle skulle nu möta Manchester City och Ben Arfa hade börjat matchen bra när Nigel de Jong tacklar Ben Arfa våldsamt och Fransmannen bryter benet, säsongen var nu förstörd.

 

Efter benbrottet så började Newcastle United diskutera med Marseille om en en övergång och den 5 Januari år 2011 så kunde de båda parterna bekräfta att övergången nu var klar.

 

Landslaget

Hatem Ben Arfa spelade en del med ungdomslandslagen i Frankrike och fick göra sin A-landslagsdebut 10 October 2007 och efter det så har det blivit 7 matcher till och 2 mål.

Inför VM 2006 så fick han ett erbjudande och spela med Tunisiens landslag, något som han tackade nej till.

Många experter menade då på att Ben Arfa hade tagit fel beslut för att han skulle få svårt att slå sig in i det redan stjärnspäckade Franska landslaget. Visst, experterna har en poäng, det är svårt att slå sig in i det Franska landslaget, men om Newcastles egen Harry Potter fortsätter att trolla på sin offensiva mittfältsroll kommande säsong så ser jag inte hur dem skulle kunna säga ”nej”.

 

Av: Henrik Larsson

1 tanke kring ”Biografi: Hatem Ben Arfa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *