Biografi: Iker Casillas

En helt vanlig dag, den 20:e Maj 1981, föddes en helt vanlig pojke vid namnet Iker Casillas Fernández. Men skulle verkligen han vara en helt vanlig kille i framtiden, som han var när han föddes?

Iker som är en Real Madrid produkt, född och uppvuxen i Madrid, har Real Madrid i sitt hjärta, debuterade säsongen 98/99. Säsongen efter tog han över Bodo Illgner som första målvakt i mäktiga Real Madrid. Under den säsongen blev Casillas den yngsta målvakten att någonsin spela en final i Champions league, han hade nyligen fyllt 19 när han stod mellan stolparna i Stade de France. Att redan som 19 åring få spela final i den största klubbturneringen i världen visade att denna målvakt kommer att bli en av de största på hans position.

Säsongen 01/02 tog Cesar Sanchez över Casillas, på grund av Casillas dåliga form. Men i champions league finalen 2002 skadade sig Sanchez och Iker fick kliva in igen. Han visade prov på sina fantastiska reflexer och har sedan dess varit målvakt nummer ett i Real Madrid.

Paco Buyo, en legendarisk målvakt i Real Madrid hade ett rekord på flest antal matcher i Real Madrid som målvakt, rekordet låg på 454 matcher. Men i februari 2009 slog Casillas det rekordet och det kommer att bli svårt för kommande målvakter att slå det.

Säsongen 09/10 stod Iker för en av historiens svettigaste räddningar. I matchen, borta mot Sevilla, fintade Negredo bort Albiol och passade till bortre stoplen där Perotti stod helt fri och bara kunde peta in bollen. Men Iker som stod vid första stolpen lyckas rädda, något som världen inte riktigt fattade. Hur gjorde han? Se och njut: http://www.youtube.com/watch?v=tehp2KrAkqU

I det spanska landslaget är Iker både lagkapten och ohotad etta på sin position. Han debuterade som 19 åring mot Sverige. Iker vann både EM 2008 samt VM 2010 och blev då den första spanska spelaren att lyfta VM pokalen.

Efter vinsten i Copa del Rey säsongen 10/11 mot Barcekiba så vann Iker den enda pokalen som fattades i hans samling. Nu har han nämligen vunnit allt han kan vinna.

Jag avslutar med några fantastiska ord från Real Madrid och Spanien kaptenen, legenden, den bästa målvakten i världen.

”Jag vill dö i Real Madrid” – Iker Casillas Fernández

Av: Daniel Abdi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *