Biografi: Jamie Redknapp

”Den talangfulle playboyen som förlorade striden mot skadorna och blev stungen av en skorpion.”.

En av Englands största fotbollstalanger genom tiderna heter Redknapp. Den riktigt unga generationen fotbollsfans undrar nog om man fått snurren när man kommer med ett sånt påstående, inte kan väl gamle ”rödknappen” Harry Redknapp varit något vidare till fotbollsspelare?
Det har de helt rätt i, därmed så var hans avkomma, sonen Jamie Frank Redknapp, en av de mest kreativa och passningsskickliga mittfältare som producerats på de brittiska öarna och hade det inte varit för att han plågats så hårt av skador så hade hans eftermäle till fotbollsvärlden säkerligen blivit betydligt större än vad som nu är fallet.
Varje saga bör berättas från grunden och denna tar sin början en sommardag i juni 1973 då Jamie Redknapp ser solens ljus. I södra änden av ”The New Forest National Park” ligger Barton on Sea och det var i detta lilla pittoreska kustsamhälle som unge Redknapp tog sina första steg mot en proffskarriär.
Att födas i en fotbollstokig släkt som Redknapps innebar en stenhård satsning redan från unga år och efter ett äventyr i USA där pappa Harry var spelande tränare för Seattle Sounders så fortsatte Jamies fotbollsspelande med en sån framgång och frenesi att han som yngling togs in i Tottenhams ungdomsorganisation där han stannade till dess att pappa Harry, då tränare för sydkustlaget Bournemouth, signade sin son och under höstsäsongen 1990 så gjorde den talangfulle spelfördelaren 13 framträdanden för ”The Cherries”.
Harry Redknapp fick dock inte behålla sin son länge, hans framfart hade imponerat på Liverpools dåvarande boss Kenny Dalglish så till den grad att han i januari 1991 köpte 17-årige Jamie från Bournemouth. Övergångssumman var på 350.000 pund, en summa som på den tiden var rekord för en så ung spelare på de brittiska öarna.
Dalglish avgick snart som manager för Liverpool men Redknapp hade trots detta en ljus och stor framtid på Anfield Road och han visade sig snart mogen för spel i A-laget och det var under den karismatiske och smått bindgalne Graeme Souness som den unge mittfältaren fick sitt elddop i den röda Liverpooltröjan. Det var på klassiska The Dell i Southampton som Redknapp gjorde sin första A-lagsmatch, han gjorde till och med mål i sin debutmatch som för övrigt slutade 1-1.
Jamie spelade till och från i A-laget men det var först under säsongen 1993/94 som han kunde anse sig vara helt ordinarie i startuppställningen.
Redknapps utveckling fortsatte i positiv takt även under Souness efterträdare Roy Evans och den 6 september var det dags för 22-åringen att göra debut i ”The Three Lions” i en vänskapsmatch mot Colombia.
Detta är förmodligen den enskilda match och den enskilda händelse som Jamie Redknapp är mest känd för, det var nämligen i denna match som den flärdfulle colombianske målvakten René Higuita bjöd på den så kallade skorpionen. Jamie avlossade ett skott från 10-talet meter utanför straffområdet och istället för att greppa bollen så kastade sig Higuita framlänges och klackade (!) bort bollen med båda hälarna. Matchen, som slutade 0-0, var det ingen som kom ihåg, men räddningen av Higuita kommer att leva för alltid.
I det här läget lutade karriären för Redknapp Jr brant uppåt och många trodde att det var en spelare som skulle hålla en bofast plats i det engelska landslaget under ett decennium, men det skulle visa sig att Redknapps karriär skulle ta oväntade svängar.
Jamie Redknapp kom fram under den tid på Premier League var i sin linda och då majoriteten av spelarna fortfarande kom från de brittiska öarna. Man var i stort behov av att marknadsföra ligan för att kunna lägga grunden till det kommersiella genomslag som vi idag ser fullt ut. I detta arbete blev Jamie Redknapp en viktig del då han pga sitt fördelaktiga utseende ofta anlitades för modell och reklamjobb i akt och mening att stärka den nybildade ligans profil. I takt med att han exponerades allt oftare så fick han också möjlighet att skriva egna,lukrativa modellkontrakt.
Tillsammans med lagkamraterna Steve McManaman, David James samt de bägge United-yttrarna Ryan Giggs och Lee Sharpe så bildade Redknapp det som skämtsamt kom att kallas för ”Spice Boys”, unga framgångsrika och snygga fotbollsspelare ute i svängen. Smeknamnet var naturligtvis en anspelning på de samtida Spice Girls. Under en period hade Redknapp rykte om sig att spendera mer tid i och omkring  modellbranschen än vad han lade ner på träningsplanen för att utveckla sin fotbollstalang.
Redknapp mognade dock till och tog nästa steg till att bli den store härförare som Liverpool förväntade sig. Med ett brett register innehållande såväl svepande crossbollar som stenhårda skott. Han hade sin absoluta topp säsongen 1998-99 då han spelade huvudrollen på Merseysidemittfältet och gjorde 10 mål, ett flertal på mäktiga långskott. På landslagsfronten ville det dock aldrig lossna då Redknapp var skadad såväl under VM 1998 som EM 2000 och han kom att stanna på endast 17 landskamper i den vita tröjan.
Skadorna kom till sist att förstöra även Redknapps klubbkarriär i Liverpool och ungefär samtidigt som han blev lagkapten på Anfield drabbades han av den knäskada som blev början till slutet på hans tid i Liverpool. Han var dock omåttligt populär både bland spelare och fans. Bl.a har Jamie Redknapp bland supportrarna röstats fram som nummer 40 på listan över ”The Kops” 100 favoritspelare, då ska man veta att många världsklasspelare och kultfigurer passerat revy genom åren. Lagkamraterna visade sin kärlek och respekt för Jamie när han blev framkallad för att ta emot FA-cupbucklan på The Millenium Stadium i Cardiff, och detta trots att han var skadad.
Hösten 2001 gjorde den då 28-årige Redknapp ett sista försök till comeback på Anfield men följdskador gjorde att han avslutade med ett Champions leaguemöte mot Borussia Dortmund.
En 308 matcher lång kärlekssaga mellan den kräsna Liverpoolpubliken och den bildfagre sydkustkillen var till ända. Han är idag ihågkommen som en spelare med få övermän när det gäller spelförståelse och skicklighet men som pga de ideliga skadorna aldrig fick ut sin fulla potential.
Redknapp fortsatte sin karriär först i Tottenham och till sist under en sista säsong i Southampton under sin far, men han blev aldrig den spelare han en gång varit och efter säsongen 2004/2005 då han gjorde 16 framträdanden i Southamptons tröja avslutade han karriären.
Idag är Redknapp, 38 år gammal, en omtyckt och skicklig expert på välrenommerade Sky Sports där han ofta ger sina träffsäkra analyser på dagens spel i Premier League.
En som nagelfars under Redknapps analysögon är släktens mest framgångsrika fotbollsspelare, nämligen Jamies kusin Frank Lampard och på något sätt känns cirkeln sluten då den fem år yngre kusinen bär fram släkten Redknapp/Lampards fana på högsta nivå även i landslaget då han har sluppit den skadefrekvens hans lika talangfulle kusin hade.

Foto: Okänd

/Jon Lidberg

1 tanke kring ”Biografi: Jamie Redknapp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *