Biografi Javier "Il Capitano" Zanetti

Jag har sett Inter live två gånger i mitt 20 åriga liv. Första gången var 1999, det var runt påsk, jag och min far hade åkt buss ner till Parma med två juniorlag som skulle på träningsläger från Umeå. Det tog tre dagar för oss att ta oss hela vägen till Parma, vi anlände på dagen och vi skulle senare på kvällen åka den ca 1 timmes långa bussresan till Milano för att se Inter mot Fiorentina. Inter vann med 2-0. Andra gången jag åkte till Milano för att se Inter var 2008, de firade 100 år och jag tillsammans med min far ansåg att det var lämpligt att åka ner dit och se dem igen. Det var återigen Inter-Fiorentina och återigen blev det 2-0 till Inter. Tre spelare var kvar sen matchen 1999: Sebastian Frey som då stod i Fiorentina men 1999 i Inter, Francesco Toldo som nu var på bänken i Inter och var 1999 en världs målvakt i Fiorentina och den här biografins huvudnamn Javier Zanetti som nästan 10 år senare var kvar i sitt Inter.

Innan Inter

Javier Adelmar Zanetti föddes den 10:e augusti 1973 i Buenos Aires, Argentina. När Zanetti var mindre var inte allting bara om fotboll, utan han kombinerade skolan, med att hjälpa sin pappa som var murare med byggnadsverk, dela ut mjölk samt att han även hjälpte sin kusin i hans mataffär. Trots att han hade så mycket att göra så försvann aldrig hans passion för fotbollen och han hade tid att spela fotboll i de argentinska förorterna. Som ni ser så är det ingen slump att Javier Zanetti är den hårt arbetande fotbollsspelaren han är idag.
Zanetti blev inte antagen till Indenpendientes ungdomslag utan han gick istället till division två laget Talleres de Remedios de Escalada, innan han gick vidare i sin karriär som 20 åring till den argentinska högsta ligan och Banfield.

Han debuterade den 12:e september 1993 bara 20 år gammal hemma mot River Plate. Hans första mål kom den 29 september 1993 mot Newell`s Old Boys. Hans utomordentliga prestationer i Banfield fick det Argentinska landslaget att kalla upp honom och han debuterade 16 november 1994 mot Chile. I och med hans framgångar började de stora klubbarna i Argentina River Plate och Boca Juniors rycka i hans tröja, men han valde att stanna i Banfield ett år till, vilket skulle visa sig vara riktigt smart. Eftersom 1995 köpte Inter honom och Javier Zanetti blev president Massimo Morattis första köp.

Inter

Den 27:e augusti 1995 kommer alltid att förbli ett historiskt datum för alla Interistas, det var då Javier Zanetti debuterade för de blåsvarta hemma mot Vicenza, som slutade i en 1-0 seger för Inter. Javier Zanetti har varit med om alla nederlag och framgångar en spelare kan vara med om i ett klubblag. Ändå har han visat sin lojalitet och hjärta för klubben vilket har visat resultat de senaste åren för ”Pazza Inter”. Javier Zanetti har varit i Milano klubben i 15 år och varit kapten i 11 år, hans 700:e match för Inter var Champions League finalen mot Bayern München, ett större sätt att fira sin 700:e match på än en vinst i Champions League finalen är svårt att slå. Han har fått smeknamnet ”IL Trattore”(traktorn) på grund av hans styrka och pondus på planen samt med den styrka och kraft han tar sig förbi sina motståndare.

Argentina

Javier Zanetti har varit med i två VM-slutspel: 1998 och 2002. Han blev chockerande inte uttagen till VM 2006 eller nuvarande VM 2010. Att Diego Maradona inte tog ut honom till VM 2010 är ett stort mysterium. Argentina hade redan på förhand ett dåligt försvar och att han då inte tar ut en av de bästa defensiva spelare den gångna säsongen i sin trupp är för mig en av de största felbesluten någonsin. Trots att Zanetti tillsammans med Inters Esteban Cambiasso båda varit framtonade spelare i kvalet. Argentinas dåliga försvarsspel visade sig från sina absolut sämsta sida i uttåget mot Tyskland i kvartsfinalen med 4-0.
Confederation Cup 2005 i semifinalen mot Mexico firade Javier Zanetti 100 landskamper och han blev dessutom matchens lirare. När Robert Ayala slutade i landslaget 2007 fick Javier Zanetti ta över som kapten i landslaget och han har spelat mest matcher för sitt Argentina, 137 stycken och på dem gjort 5 mål.

Utanför fotbollen

Javier Zanetti är inte bara en ledare och förebild på planen, utan även utanför. Han är Fifa Ambassadör för SOS barnbyar i Argentina och han är även offentlig gjort sitt stöd för den Mexikanska Zapatistarmèn för nationell befrielse. Zapatisterna är en organisation som slåss för indianernas rättigheter i den fattiga delstaten Chiapas i södra Mexico. Även Zanettis klubb Inter har sagt att de vill spela en träningsmatch mot Zapatisterna till stöd för dem.
Javier Zanetti har tillsammans med sin fru startat Pupi foundation i Argentina för att hjälpa fattiga barn som har det svårt i samhället.
Han har även startat tillsammans med landsmannen och lagkamraten Esteban Cambiasso en välgörenhets organisation där de ska träna barn som har sociala svårigheter och har motorik problem.

Slutord

Hur kan man avsluta denna mans biografi? Det är ingen hemlighet att den snart 37 åriga fotbollsspelaren är i slutet av sin fantastiska karriär. Han är en av få fotbollsspelare idag som inte bara tänker på pengar och går från klubb till klubb, tvärtom kommer han alltid bli ihågkommen som en legend i Inter och fotbollsvärlden.
Den gångna säsongen är nog en av hans bästa någonsin. Han har spelat överallt på mittfältet samt ytterback på båda kanterna. Främst hans prestationer i Champions League där han raderade ut både Messi och Robben i semifinalen och finalen. Javier Zanettis dribblingsraider är fantastiska. Han kan ta bollen från egen planhalva springa ifrån 4-5 motståndare och leverera bollen till en medspelare som ska göra mål. Han gör inga överdrivna finter när han dribblar utan det som är imponerande är kraften och styrkan han använder för att ta sig förbi motståndarna samt pondusen han visar som lagkapten och härförare för sitt lag vilket gör att han förblir en publikfavorit på Giuseppe Meazza.

Javier Zanetti kommer alltid förbli Inters ”IL Capitano”.

Meriter

Uefa Champions League: 2009-2010

Uefa Cup: 1997-1998

Serie A: 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009. 2009-2010

Coppa Italia: 2004-2005, 2005-2006- 2009-2010

Italienska Super Cupen: 2005, 2006, 2008

OS i Atlanta: 1996

Raymond Rachid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *