Biografi: Mezut Özil

Den 15 october 1988 föddes en liten kille i Gelsenkirchen, hans föräldrar som har turkist härkomst kom att döpa han till Mesut Özil. Idag är Özil en av de bästa offensiva mittfältarna i världen och representerar spanska huvudstadslaget Real Madrid samt det tyska landslaget.

När Özil hade bestämt sig för vilken sport han skulle syssla med så testade han runt om i olika klubbar i sin födelseort innan han bestämde sig för Rot-Weiss Essen, klubben har varit tyska mästare samt tyska cupmästare på 1950-talet. När han spelat där i fem år så fick inte mindre än det tyska storlaget Schalke 04 upp ögonen för en av framtidens fotbollsstjärnor. 2005 flyttade Özil till Gelsenkirchens största fotbollslag och det var viktigt att han fick möjlighet att bo kvar hemma hos sina föräldrar samt utvecklas som fotbollsspelare i lugn och ro. Han imponerade stort på klubben och när Lincoln, som spelade på samma position som Özil, blev avstängd tog han chansen. Han fick starta i cupmatchen mot Leverkusen samt matchen efter mot Tysklands störtsta lag, Bayern Munchen. Han imponerade så pass mycket att han det året fick spela 30 matcher för klubben och det slutade med fem assist. Vintern 2007/2008 ville klubben som satsat på honom ge han ett nytt kontrakt, Özil tvekade en längre tid för att kolla andra alternativ vilket gjorde att Schalke inte ville förlänga hans kontrakt längre.

Sommaren 2008 ville Werder Bremen ha den offensiva mittfältaren, man lyckades knyta  till sig honom på en summa runt 45 miljoner kronor. Under samma säsong blev Özil ordinarie i laget och klubben slutade på en tionde plats i ligan och playmakern han med att göra 3 mål och 15 assist. Efter en imponerande säsong blev Özil uttagen i Tysklands u21 lag som skulle till Sverige för att spela u21 EM. Tyskland vann och Özil var en av turneringens bästa spelare.

Säsongen efter gick det bättre för både Özil och Bremen, klubben slutade på en imponerande tredje plats och Özil han med att göra hela 8 mål och 16 assist för klubben. Efter hans otoliga säsong så blev han uttagen i Joachim Löws VM-trupp som skulle åka till Sydafrika för att försvara Tysklands vita färger. Tyskland slutade på en tredje plats efter man slagit Uruguay i bronsmatchen med 3-2. Özil imponerade på många storklubbar och satt med ett utgående kontrakt som många ville utnyttja, och det gjorde Real Madrid smartast. Man kom överrens med Bremen på en övergångssumma runt 140 miljoner kronor och Özil skulle få representera den spanska huvudstadsklubben i sex säsonger.

Många trodde att Özil inte skulle klara av att spela i en så stor klubb som Real Madrid och många ansåg att han skulle bli överflödig i den mäktiga trupp Real Madrid befogade över då man redan hade Kaka samt superlöftet Sergio Canales på samma position. Men den tyska landslagsmannen med turkiskt påbrå ville visa motsatsen. Han gjorde en monstersäsong för en av världens största klubb och blev snabbt publikfavorit med sitt eleganta spel. Han jämfördes med bland annat Zidane redan efter ett halvår i sin nya klubb och Mesut Özil slutade sin debutsäsong i Spanien med smått otroliga 11 mål och 29 assist.

Foto: Steindy
Foto: Steindy

/Martin Gunnarsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *