Biografi: Michael Owen

Det är VM 1998 och hela England står still, Alan Shearer har precis kvitterat till 1-1 mot Argentina. Sju minuter senare stiger återigen jublet på ”Stade Geoffroy Guichard” David Beckhamn slår en boll i djupet till den blott 18 årige Michael Owen som med ren styrka trycker sig förbi sin försvarare och driver framåt.  Utmanar sista Argentinska försvararen och ger England ledningen genom ett placerad skott i västra krysset. Där och då, föddes kanske en av Englands målfarligaste anfallare genom tiderna.

Men det hela började fem år tidigare då den 13 årige Michael Owen började High School och således fick möjligheten att skriva ett så kallat ”School boy” kontrakt. Han blev inbjuden till såväl Manchester United, Chelsea och Arsenal. Trots att Michael växt upp som Everton supporter valde han tillslut klubben som fanns i staden, han skrev på för Liverpool FC.

Som 16-åring var Owen en viktig stomme i Liverpools så omtalade ”FA Youth Cup” lag som slog West Ham i finalen 1996 efter mål av honom själv. ( Ett West Ham United som då hade blivande storspelarna Frank Lampard och Rio Ferdinand i sitt lag)

Premier league debuten

Efter Succén i FA cupen för ungdomar blev han uppflyttad till A-truppen. Sjätte Maj 1997 var det äntligen dags. Drömmen hade blivit sann, när truppen blev officiell var det en oerhört glad Owen som ringde hem till sin far Terry Owen och meddelade att han skulle spela.

Varpå Terry sa det så klassiska – If you score I´ll buy a Liverpool shirt. Terry som var en hängiven Everton supporter, som dessutom hade spelat i A-truppen var inte helt nöjd med sonens klubbval.

Hur debuten gick vet vi nog alla, han slog till och gjorde sitt första av 118 mål i Liverpool-tröjan.

Owen blev snart en riktig favorit på Anfield Road och sånger som ”Michael Owen scores our goals, hallelujah” ekade från the Red kop.

Första motgången

Hittills hade fotbollslivet lekt för Owen, men en skada orsakade problem för Michael som aldrig riktigt hittade rätt under säsongen 1999-2000. Men tillslut mäktade han med 12 mål som hjälpte Liverpool att kvalificera sig för UEFA cupen.  Hade säsongen 1999-2000 varit kämpig var kommande säsong allt annat än kämpig. Liverpool gjorde en av sina bästa säsonger på flera år, man vann Liga cupen, FA cupen och Uefa cupen.  I FA-cup finalen mot Arsenal vände Owen matchen helt på egen hand med två mål.

Kommande åren kan med facit i hand ses som de åren då Owen verkligen var på sin absoluta topp. 2001 blev han första engelska spelaren på 20 år att vinna den oerhört prestigefyllda Ballon d´Or.

En legend lämnar

2004, diskussionerna gick varma på olika håll, skulle en blivande legend som Michael Owen kunna lämna Liverpool? Han var ju fostrad i klubben och visat sin kärlek för klubben och dess fans, inte kan väl han lämna?  När han valde att sitta på bänken under de första av Champions league omgångarna tog ryktena verkligen fart.

13 augusti blev det bevisat, en fantastisk fotbollspelare fostrad i klubben och som gjort över hundra mål för klubben kunde visst lämna. Real Madrid kom med ett bud som Liverpool valde att acceptera. Tiden i Madrid blev nog aldrig riktigt som Michael hade tänkt sig. Men trots relativt sparsamt med speltid lyckades Owen att göra ett antal mål. När Real sedan sommaren 2005 värvade storspelare så som Robinho och Julio Baptista börjades det återigen snackas om Owen. Var han på väg tillbaka till Premier league?

Newcastle öppnar plånboken rejält

Resan tillbaka till Premier league gick via Newcastle som satte nytt transfer rekord för klubben när man värvade ”hem” Owen.  Den värvningen blev allt annat än lyckad för Newcastle och Owen. Perioden i Newcastle var mestadels en lång rehab då det blev en hel del skador och operationer. I början av 2009 talades det till och med om att Owen funderade på att pensionera sig från livet som fotbollspelare.

Från ingenstans kommer då ett bud från självaste Sir Alex Ferguson och Manchester United. Owen tilldelas tröja nummer 7. Ett nummer som blev ledigt när man sålde en viss Christiano Ronaldo till Real Madrid.

Från en av världens hetaste anfallare i Liverpool till bänken i Manchester United kan cirkeln kännas sluten. Men när ni minst anar det kanske det kallas till presskonferens någonstans i världen för att presentera en ny anfallare. Bli inte förvånade om spelaren heter Michael Owen…

Avslutning

Killen som frälste hela England som 18 åring är nu tillbaka i England sedan några år. Frågan som alla ställer sig är, vad hade hänt om Owen fått vara skadefri? Personligen tror jag att jag hade skrivit en biografi innehållande ord som, ”Världsklass, magisk, fantastisk, bästa någonsin” Nu får jag nöja mig med att summera genom att skriva att en av Englands genom tidernas största talang har visat världen vilken fantastisk anfallare han var innan skadorna satte stopp.

Foto: Okänd

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *