Biografi: Niclas Alexandersson

Niclas Alexandersson, VM 2006, foto: Ricardo Alvarez

Det är sju spelare som gjort över 100 matcher i den svenska landslagströjan. Niclas Alexandersson är en av dem. Nu har han sedan ett par år tillbaka lagt fotbollsskorna på hyllan och snart (29 december) fyller han 40 år.

Tisdagen den 29 december 1971 föddes en liten pojke i Halmstad. Pojken fick namnet Niclas Alexandersson och nästan 40 år senare är han en av de som gjort flest landskamper för Sverige. De flesta gjorde han som mittfältare.

Niclas växte upp i Falkenberg och han började spela fotboll i Vessigebro BK. Han spelade där fram till 1988 då han flyttade till Halmstads BK. Han var med när Halmstad vann Svenska Cupen år 1995.

1996 lämnade Alexandersson Halmstad efter åtta år i klubben för spel i IFK Göteborg. Då hade Niclas Alexandersson spelat 161 matcher för Halmstad och gjort 29 mål. Göteborg hade då vunnit SM-guld vartenda år på 1990-talet förutom 1992. Han kom till klubben och hela laget hade en bra säsong. Göteborg vann SM-guld och spelade i Champions League. Han spelade i IFK Göteborg i två säsonger fram till i december 1997 då han såldes för 750 000 pund (ca 900 000 SEK) till den Engelska klubben Sheffield Wednesday FC.

Han spelade i Sheffield Wednesday FC fram till år 2000. Totalt blev det 75 matcher och 5 mål under hans period i klubben.

Under sin tid i England spelade han även i Svenska landslaget. Bland annat gjorde han det så viktiga målet som Luxemburg i kvalet till EM år 2000. Målet innebar att Sverige var klara för EM.

Efter att ha spelat några säsonger i Sheffield Wednesday FC fick Niclas Alexandersson ett erbjudande att gå till Everton. Han fick i Everton för första gången i sin karriär uppleva känslan av att verkligen behöva kämpa för en plats i startelvan. Under sin första säsong fick han i alla fall spela 20 matcher och på dem gjorde han 2 mål. Säsongen därpå (2001-2002) var ett ännu bättre år för honom och han spelade 31 och även den säsongen prickade han rätt 2 gånger. Säsongen efter det var inte så lyckad. Han spelade inte ens 10 matcher och säsongen efter det lånades han ut till West Ham. Han hade två mindre bra säsonger under sina sista år i England bestämde han sig för att flytta tillbaka till Sverige och mesta mästarna IFK Göteborg.

Den 10 december 1993 gjorde Alexandersson sin landslagsdebut. 15 år senare har han gjort över 100 matcher i Svenska landslaget och prickat in sju mål. Han berättar att det viktigaste målet han någonsin gjort var målet han gjorde i VM 2002 i matchen mot England. Det var den 2 juni 2002 på Saitama Stadium i Japan Det var varmt i luften och på läktarna satt drygt 50 000 åskådare. England hade tagit ledningen på hörna men i den 59:e minuten sköt Alexandersson ett skott med vänsterfoten (Det var ingen slump att han har en bra vänsterfot eftersom hans pappa hade knutit fast högerbenet på Niclas i hans gåstol när han var liten. Anledningen till detta var att hans pappa Lennart själv spelat fotboll och haft en dålig vänsterfot och inte ville att Niclas skulle få samma problem.) från strax utanför straffområdet efter en dålig rensning av Englands försvar. Bollen seglade in i mål bakom den Engelska målvakten och det stod 1-1. Matchen var utjämnad! Matchen slutade 1-1 och Sverige fick nöja sig med en poäng. Sverige tog sig vidare från gruppen som kallades ”dödens grupp” med Sverige, England, Argentina och Nigeria. I åttondelsfinalen åkte Sverige ut mot Senegal efter förlängning.

När han kom till IFK Göteborg fick han mer speltid direkt och spelade hela 26 matcher för IFK Göteborg i Allsvenskan två år i rad. Under dessa år gjorde han totalt 10 mål.  Han fortsatte att spela mycket för IFK Göteborg och 2007 var han med när laget vann SM-guld.

Det var en väldigt regnig dag i Göteborg den 28 oktober 2007. Över 41 000 åskådare hade sökt sig till Nya Ullevi för att kolla och heja på det guldjagande ”Blåvitt”. Tomas Olsson prickade in 1-0 i Trelleborgs mål. Stämningen var fantastisk och när Pontus Wernbloom senare satte 2-0 kändes guldet klart. Efter matchen följde en planstormning av lyckliga Göteborg-fans. De firade ”Änglarnas” 18:e SM-guld.

2007 skadade han sig i slutet av den allsvenska säsongen och våren 2008 fick han kämpa på grund av skador och migrän.

Han spelade i Göteborg 2008 innan han bestämde sig för att sluta med fotbollen. Han hade då gjort sin sista landskamp också. Den spelade han som högerback när Sverige spelade i EM-premiären mot Grekland. Han byttes ut med ungefär en kvart kvar av ordinarie tid på matchen på grund av skada. Detta blev hans sista och 109:e framträdande i Svenska landslaget.

2009 gjorde han dock comeback i ett guldjagande men skadedrabbat Göteborg på slutet av säsongen. Han spelade 5 matcher och gjorde ett mål i matchen mot Brommapojkarna. Säsongen slutade dock tråkigt för Göteborg efter förlust i den direkt avgörande matchen på Gamla Ullevi mot AIK med 1-2. Ungefär en vecka senare förlorade de också den Svenska Cup-finalen, även då mot AIK.

Efter den lilla comebacken slutade han helt på proffsnivå. Då hade han spelat totalt 124 matcher i Allsvenskan för IFK Göteborg sedan sin hemflytt till Sverige 2004.

Nu för tiden är Niclas Alexandersson tränare/lärare på Änglagårdskolan där han sysslar med att träna fotboll med ungdomar.

Niclas Alexandersson må inte vara den som gör flest mål, men han kämpar alltid och ger 100%. Med sina 109 landskamper är han en av de största inom Svensk fotboll, någonsin! När han i slutet av året fyller 40 tycker jag att fotbollssverige ska ge denna mittfältsstjärna den hyllning han förtjänar!

/Viktor Åberg

1 tanke kring ”Biografi: Niclas Alexandersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *