Biografi: Raul

Den femtonde februari var en historisk dag för Real Madrid. Kommentatoren sade: Raúl Gonzalez Blanco scores his 308 goal in a Real Madrid shirtRaúl hade efter målet mot Sporting gjort flest antal mål för Real Madrid. Den femtonde februari 2009, dagen som Real Madrid aldrig kommer att glömma..

den 27 juni 1977 föddes ett barn vid namn Raúl Gonzalez Blanco. De säger att Raúl föddes för fotbollen. När spanjoren blev lite äldre så betydde fotbollen allt för honom. Han gick i en skola som hette Ramon Gómez de la Serna. Det var under skoldagarna som spanjoren spelade fotboll med sina kompisar. Det var inte tävlingsmatcher, men det var vanliga vänskapsmatcher. Snart skulle det bli mer än bara vänskapsmatcher. Raúl Gonzalez Blanco hade börjat i ett ungdomslag, ett ungdomslag som tillhörde Atletico de Madrid. Raúls första tränare sa detta om Raúl.

– Vi hade flera spelare som var bättre än Raúl, men ingen av dem jobbade lika hårt som honom. När han kom till träningarna så jobbade han, medan hans lagkamrater snackade. Han är en krigare, han jobbade så himla mycket. Om ni frågar mig om flytten till Real Madrid så tycker jag personligen att han är en förrädare. Men allvarligt talat så är jag väldigt stolt att ha varit hans tränare, hatten av för Raúl.

Raúl Gonzalez Blanco är en symbol och är idag ett exempel till det ungdomslaget som han spelade för, hur bra man kan bli bara man jobbar. Raúl Gonzalez Blanco var en atleticoista i sin barndom, men snart förändrades allt. När Raúl blev lite äldre så ville Atletico inte ha något med honom och göra, då var Real Madrid väldigt intresserade av att få in talangen till klubben.

– Det var förändringen av det goda, Atletico Madrid är en bra klubb. Men sanningen är att de inte satsade på talanger under den tiden, sade Raúl Gonzalez Blanco. Jorge Valdano sa detta om Raúl.

– Mentalt så var han fantastisk, han var intelligent, ambitiös och var en svår spelare att konkurrera med. Han var inte en stark spelare, inte så snabb och även inte än så bra tekniskt sätt. Hemligheten av hans framgång var i hans huvud.

– För mig så har Valdano varit väldigt viktig, för förtroendet han gav mig. Där var jag som sjutton åring, ett barn som spelade i världens bästa fotbollsklubb, med all den press mot mig. Förtroendet som jag fick från Valdano hjälpte mycket, sa Raúl.

–  Innan Raúls debut match så gick jag fram till honom och sa, ”Jag tänker spela med dig i den kommande matchen, men jag tror att du kommer vara en bit nervös” och han svarade mig, om du vill vinna, starta med mig. Om du inte vill vinna, lägg någon annan i startelvan.

Raúl Gonzalez Blancos debut match kom den 29 november 1994 då Real Madrid spelade mot Real Zaragoza. Raúl blev den yngste spelaren i Real Madrids historia att få spela en match för Real Madrid. Raúl Gonzalez Blanco var med i målprotokollet. En vecka efter, så målade Raúl igen. Nu mot Atletico Madrid.

– Det är en av mina bästa minnen i Madrid, att få göra min debut och det där målet som jag gjorde. Jag tror inte att jag firat ett mål lika mycket som det målet. Det var en dröm som blivit uppfylld. Jag var i himlen, det var underbart.

– Sen den dagen, så visste alla att Raúl skulle bli en storstjärna – Jorge Valdano.

När Raúl fick en klar startplats för Real Madrid så regnade det in mål. Raúls första ligaguld kom 1995, ett år efter sin egen debut. Real Madrid vann la liga 1997 också, då Raúl blev la ligas bästa spelare den säsongen.

Under slutet av säsongen bildades det ett nytt anfallspar. Fernando Morientes och Raúl var en av Europas farligaste anfallspar.

– Han var en person som alltid ville ha mer, det var en ära att få spela tillsammans med honom. Han tog med sig den attityden till det spanska landslaget, vilket gynnade Spanien. – Ivan Campo.

Nu var det dags, Real Madrid hade äntligen avancerat till finalen i Champions League, 1998.

– Äntligen så var Real Madrid tillbaka i en final i Champions League, Vi gjorde allt för att vinna den matchen. Vi spelade mot Juventus som hade riktigt bra spelare, spelare som Del Piero, Zinedine Zidane.

Mihajlovic fixade segern för Real Madrid. Matchen slutade med 1-0 till Los Blancos.

Två år senare var det dags igen, Real Madrid skulle nu möta Valencia i Champions League-finalen. Real Madrid vann finalen med 3-0. Då Raúl var med i målprotokollet.

– Min son föddes två månader innan finalen, så för mig så var det underbart, det var en väldigt speciell final.

Sen kom den nya eran av fotbollen. Projektet ”El Galactico” skulle lyfta Real Madrid, trots att de redan var odödliga. Det var och fortfarande är, en av fotbollens mest historiska projekt.

– Raúl hated the project more than any body else, because he thinks that football is about hard job. – Sid Lowe, Engelsk journalist

Raúl fortsatte dock att göra mål. Real Madrid avancerade till Champions League finalen 2002 då de mötte Bayern Leverkusen. Real Madrid vann och Raúl gjorde matchens första mål.

– Även då jag gjorde mål, så kommer den finalen vara minnad till målet gjort av Zinedine Zidané – Raúl.

Real Madrid hade nu vunnit 9 champions league titlar. 2008 blev Raúl Gonzalez Blanco petad från EM-truppen. Spanien vann EM utan deras superman, Raúl.

– I was happy of course, I would have liked to been their, but any way I supported the team and I enjoyed it all, Because we were the best team.

Den femtonde februari 2009 var en historisk dag för Real Madrid. Kommentatoren sade: ”Raúl Gonzalez Blanco scores his 308 goal in a Real Madrid shirt”. Raúl hade efter det målet mot Sporting gjort flest antal mål för Real Madrid. Den femtonde februari 2009, dagen som Real Madrid aldrig kommer glömma..

2010 skrev Raúl Gonzalez Blanco på ett kontrakt för Schalke 04. Det var en sorglig sommar för Real Madrid, då Los Blancos förlorade sina två legender, Raúl y Guti. Raúl var och förblir Real Madrids vita riddare.

Alla Citat är tagna från serien Footballs greatest – Raúl.

/ Salar Alavi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *