Biografi: Sergio Agüero, från talang till superstjärna

Sergio Leonel Agüero del Castillo eller Sergio ”Kun” Agüero som han mer är känd som föddes 2:a Juni 1988 i Quilmes som är en förort till den argentinska huvudstaden Buenos Aries. Han har 7 syskon och är den näst äldsta i familjen, hans mamma var en hemmafru och hans pappa jobbade som taxi chaufför.  Sergio tog, tillskillnad från sina syskon, hans mammas efternamn Agüero istället för hans pappas efternamn del Castillo. Hans smeknamn fick han av sin mormor som tyckte att Sergio var lik en japansk tecknad serie som hette ”Kum Kum” så hon började kalla honom Kum, hans yngre syskon kunde inte säger ”Kum” utan sa ”Kun” istället. Han är gift med Giannina Maradona som är Diego Maradonas dotter och tillsammans har dem ett barn som heter Benjamin och är två år.

Han började sin fotbolls karriär i det argentinska laget Independiente som 9 åring och den 5 juli 2003 så blev han (15 år och 35 dagar gammal) den yngsta spelare någonsin att debutera i den argentinska högstaligan och slog därmed Maradonas tidigare rekord (15 år och 355 dagar). Han jämfördes, precis som alla argentinska talanger, med Diego Maradona redan då förklarade Sergio att han inte ville jämföras med Maradona när han på ett ödmjukt sätt sa: ”ingen någonsin kommer komma upp i hans nivå”.Han spenderade 3 säsonger i Independientes A-lag och gjorde 23 mål på 54 matcher. 2006 så var han en väldigt eftertraktad talang som många storklubbar ville ha, men Agüero ville spela i en klubb där han var garanterad speltid så att han i lugn och ro kunde utvecklas. Valet föll på spanska Atletico Madrid och den spanska klubben fick betala runt 200 miljoner för den dåvarande 18 åringen och det är fortfarande klubbens dyraste värvning genom tiderna.

Hans fick ytterligare blickar mot sig när han i en liga match mot Recrativo Hueva 2006 slog in det vinnande målet med handen, likt Maradona som gjorde det mot England i VM-kvartsfinalen 1986. Han har på senare tid blivit en mer utpräglad målskytt; säsongen 07-08 så slutade han med 19 mål 3:a i skytteligan bakom Dani Güiza och Luis Fabiano och säsongens höjdpunkt för Kun var när han mot Barcelona i mars där han blev matchens lirare; han gjorde 2 mål, en assist och fixade en straff vilket var en vital del i Atleticos 4-2 vinst. Sergio gjorde viktiga mål mot: Real Madrid, Sevilla, Villarreal och Valencia som hjälpte Atletico Madrid att sluta på en 4:e plats och bli för första gången på 10 år klara för Champions League. Säsongen 08-09 så var Kun och Forlán ett av ligans mest fruktade anfallspar och man lyckades sluta 4:a i ligan det året också, Kun slutade top 10 i skytteligan medans anfallskollegan Forlán vann ”Pichici trofén”*. Kun gjorde också sitt första mål i Champions League detta året och förutom det så lyckades han ytterliggare i mars sänka liga-vinnaren Barcelona i 4-3 segern med 2 mål (Även Forlán gjorde 2 mål denna matchen).
2009-10 så hade han inte en lika lyckad säsong framför mål, men fick mycket beröm för hans inflytande som var en bidragande faktor till att Atletico Madrid gjorde sin bästa säsong på över ett decennium. Man slogs ut i gruppen i Champions League men lyckades vinna Europa League, Agüero assisterade båda målen i finalen där Atletico vann på övertid med 2-1 mot Fulham. Atletico vann också den Europeiska supercupen efter en 2-0 seger mot Champions League vinnarna Inter, Kun assisterade först Reyes innan han själv gjorde 2-0 målet. I Januari 2011 så blev han utsedd till vice-kapten och skrev på ett nytt kontrakt som går ut 2014, men det som drog mest uppmärksamhet var att Agüero sänkte sin utköpsklausul från 540 miljoner till 400 miljoner. Agüero gjorde en väldigt bra säsongoch blev med sina 20 mål atleticos bästa målskytt, han slutade tillsammans med Negredo 3:a i skytteligan  efter Messi och Ronaldo

 

Kun vann U-20 VM med Argentina 2005 och 2007 men det är mest för hans prestationer 2007 som man kommer ihåg honom. Han var då kapten för laget och med sina 6 mål under turneringen så vann han skytteligan och blev utsedd till turneringens bästa spelare.

Den 23 maj 2011 så gick Sergio Agüero officiellt ut och sa att han ville lämna Atletico Madrid. Han har förstått att det enda sättet att ta det svåraste steget inom fotboll (att gå från talang till världstjärna) var att han tvungen att lämna sitt kära Atletico för ett Europiskt storlag. Många lag står i kö för Kun:s underskrift, bl.a. Chelsea, Real Madrid, Manchester City och Juventus. Atletico har gjort klart att de endast accepterar bud som motsvarar Kuns utköpsklausul och de lagen som känns som de hetare alternativen är de tre första eftersom han vill spela Champions League. Jag är övertygad om att Sergio kommer att prestera oavsett vilken klubb han går till, det har han bevisat genom att prestera år efter år trots att han inte har samma spelare runt sig som t.ex. Ronaldo och Messi har. Maradona har gått ut och sagt att Agüero kommer att spela i Madrid nästa år, men att han inte vet i vilka färger han spelar i. Mourinho har sagt att han vill ha en till anfallare. Özil har sagt att nr. 1o i Real Madrid är reserverat för Agüero så det känns väl just nu som det hetaste alternativet, men man vet ju hur snabbt det kan vända! Frågan är om Real behöver en spelare som Agüero när man har Benzema och Higuain som har liknande speltyper. Agüero har sagt att han kommer att göra klart med ny klubb efter Copa America och även fast Real Madrid kanske inte behöver Agüero, så behöver Agüero Real Madrid!

*Pichici trofén är namnet på det pris som skytteliga vinnaren får i Spanien

/ Stefan Koutcho

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *