Biografi: Tevez

Carlos Alberto Tévez är en spelare som fått Manchesterborna att både vrida sig i plågor och att skrika ut sin glädje. Hans underbara spelstil skiljer sig från många andras och hans fantastiska förmåga att göra mål har fått de andra klubbarnas fans att dra av sig håret av vrede. Carlos Alberto Tévez är en spelare som de flesta klubbarna inte skulle tacka nej till. Hans historia började i den argentinska storklubben Boca Juniors. Han erbjöds inte bara ett kontrakt utan även pengar till en operation för att ta bort det stora ärr som han fick när han var tre år gammal. Han fick en tredje gradens brännskada efter att ha spillt kokande vatten på sig, Carlos nekade som sagt till operationen och uttalade sig i en intervju och sa att: ”Det är en del av mig och det kommer det alltid att vara. Jag kommer aldrig att vinna någon skönhetstävling. Jag ska bara bli bäst i världen.”

 

Carlos debuterade redan när han var 17 år för Boca Juniors. Han blev genast en stor publikfavorit och publiken älskade hans kämpaglöd och blick för spelet. Han vann titlar som Copa

Libertadores och Apertura under 2003, han blev även samma år utsedd till ”El rey de America”. Årets spelare i Argentina av journalister och spelare fick han ta emot efter att ha vunnit överlägset.

När Carlos sedan valde att flytta blev det inte någon av de europeiska toppklubbarna som var ute efter honom utan Corinthians i brasilianska högstaligan, 180 miljoner kronor fick de ta ur skattkistan för att få dit Argentinas bästa spelare. Detta var ett nytt transferrekord i Sydamerika.

Carlos blev otroligt framgångsrik i Corinthians och han blev utsedd till lagkapten och ledde sitt lag till en ligatitel och blev utsedd till ligans bästa spelare.

 

Flera lag i Europa fick upp ögonen för den lille men tekniska Carlos. Italienska lag som Palermo, Inter och Milan visade intresse samtidigt som engelska lag hade honom under bevakning.

 

När sedan Carlos började höra talas om alla rykten som gick ville han inget annat än att flytta till Europa för att göra sin dröm sann. ”Bli bäst i världen”.

När den engelska tidningen Sky rapporterade att Carlos vägrade spela och träna för sitt nuvarande lag Corinthians fick han flera förfrågningar. Carlos lagkamrat Javier Mascherano var även han ett hett ämne i fotbollsvärlden. Slitvargen på det defensiva mittfältet hade blivit intressant för de engelska toppklubbarna som ville knyta till sig kanske Sydamerikas bästa bollvinnande mittfältare.

 

Men lag som Manchester United, Everton och Chelsea fick se sig besegrade av ett Londonlag som ofta höll till i de nedre regionerna. West Ham United betalade 12 miljoner euro var för Carlos och Javier. De båda blev den 31 augusti 2006 klara för West Ham.

Men enligt rykten hade flera andra klubbar tackat nej att binda upp Carlos och Javier på grund av att ett företag som hette Media Sport Investments ägde spelarna. Carlos tid i West Ham blev lyckad och han anpassade sig snabbt vid det snabba, fysiska engelska spelet. Han visade direkt att han hade näsa för mål och kom under sin första säsong i England upp i 7 mål. Rätt bra för en kille som varken kunde någon engelska eller som aldrig tidigare spelat i världens bästa liga.

Han lyckades även att hålla West Ham kvar i Premier League efter mål i den sista matchen för säsongen mot Manchester United som senare skulle visa sig bli hans nästa klubb.

 

Carlos blev under sommaren 2007 klar för Manchester United efter flera dagar av förhandlingar och invecklade historier. Tevez skrev på ett två år långt lånekontrakt från sin arbetsgivare Media Sports Investments. Han tilldelades tröja nummer 32 som han även hade i West Ham. Carlos bildade under sin första säsong ett väldigt fruktat anfallspar med Wayne Rooney och deras spelstil var något utöver det vanliga. Carlos spelade sin första säsong 34 matcher med United. Han lyckades på de matcherna göra 14 mål. Ett bra facit för argentinaren. Andra säsongen blev inte riktigt som Carlos hade tänkt sig, Manchester United la ut ca 35 miljoner pund på bulgaren Dimitar Berbatov som man hade tänkt sig ta Carlos plats längst fram. Carlos fick sparsamt med speltid och visade sitt missnöje genom att tala ut i media om den situation som han befann sig i.

Sir Alex satsade inte på honom och hans matchform var inte den bästa vilket betydde lite mål. Han lyckades bara göra 5 mål på de 29 matcher han spelade den säsongen. Ett dåligt facit med tanke på kapaciteten som finns i hans lilla kropp.

När sedan säsongen var slut hade Carlos lånekontrakt nått sitt slut och han hade inga tankar på att förnya det. United gjorde vad de kunde och erbjöd sammanlagt 3 nya kontrakt men han tackade nej varje gång. Carlos tyckte inte klubben visade tillräckligt med intresse för att ha honom kvar.

 

Det var i denna vevan som nyrika Manchester City fick upp ögonen för Carlos. De erbjöd Carlos ett kontrakt på fem år vilket skulle göra honom till en av de bäst betalda spelarna i världen. Tevez tackade givetvis ja och blev ett av de fantastiska köp Manchester City gjorde sommaren 2009. Övergångssumman är inte offentliggjord men det pratades under långa stunder om en summa på ca 47 miljoner pund. Detta har dock förnekats av både Manchester City och Media Sports Investments som ägde Carlos innan City köpte loss honom. Det senaste året har det handlat om en summa runt 30 miljoner pund som också är bekfräftad i flera sammanhang.

Carlos tog även i Manchester City över tröja nummer 32 och han skulle få bära den med stolthet. Han lyckades föra City till en femte plats i Premier League. Den bästa placeringen på många många år för ett storsatsande City.

 

För Carlos var första säsongen ruskigt bra och han lyckades göra 23 mål på 35 matcher i Premier League. Ett riktigt bra facit för argentinaren.

Han har nu avverkat två säsonger i Roberto Mancinis Manchester City och gjort det över förväntan. Säsongen 2010/2011 blev en fantastisk säsong, inte bara för Carlos utan även för City där man inte bara knep en tredjeplats utan även vann FA-cupen för första gången sedan 1969. Han passade även på att att göra hattrick på sin födelsedag vilket bara en spelare lyckats med tidigare och det är Jimmy Floid Hasselbaink.

Carlos har dock under säsongen visat sitt missnöje med att bo och leva i England. Hemlängtan, språket och barnen har varit bidragande orsaker till skriverier och rykten i tidningarna. Juventus, Real Madrid, Malaga, Chelsea och föga överraskande hans gamla klubb Corinthians har visat stort intresse.
Priset är satt till ca 500 miljoner kronor och det återstår att se vilka som är sugna på att slanta upp de pengarna.


Foto: Alfonso Jimenez

/Hannes Krantz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *